pt3 píše:...
Kedze po prepoctoch ... zanedbatelne tlakove straty jednotlivych vetiev (jednotky Pa),
tak som sa rozhodol vsetko navrhnut sam bez projektu
(teraz ma tu niektory prispievatelia asi zacnu kamenovat

).
...
... nebojte, já se Vás zastanu

.
A) Máte průměry spíše naddimenzované, proto ta pohodička.
Pokud tedy neuvažujete o hybridním větrání,
šlo by jít o stupeň dolů s průměry hladkých, kovových, kruhových ...
B) Horní patro krásně symetrické, pokud nejste úplně na dně v rozpočtu,
zkuste zvážit i odtahy z místností.
Sytém je při provozu podstatně lépe "predikovatelný",
než když se spoléháte jen na podříznuté dveře
M.j. nahoře je v zimě vždy Archimédův přetlak ...
Ale jinak super.
C) Doporučil bych ještě "potřepat makovicí" v přízemku.
Jestli plánujete/máte hodně dobrou vzduchotěsnost,
pak "přidýchávání" venkovního luftu do kuchyně bude trošku/hodně problém
a spodek bude silně průtokově nestíhat (ve srovnání s pěkně navrženým vrškem).
Opět pomněte páně "zimního Archiméda", který způsobuje v přízemí podtlak vůči exteriéru ...
Důsledky?
Ve finále Vám nesedí hmotnostní průtoky pro rekuperaci,
po schodech to funí chvíli nahoru, pak zas dolů, jak se venťasy budou snažit "přeprat" teplotní gradient, bouchání dveřma ...,
místnosti se Vám "nafukují nebo splaskávají" ...
... prostě to začne velmi pomalu kmitat.
Návrh?
Přidat jeden "výdech do obýváku" - kdyby zbylo i na odtah, jen lépe - viz B)
Kuchyň by si také zasloužila
strojní přívod vzduchu.
Obzvlášť, pokud se budete
snažit obývák od kuchyně občas "hydroodoporem oddělit"
(zavírat dveře, dáte těžký závěs, ...).
To pak striktně doporučuji výústek do kuchyně udělat.
Umístit příčně co nejdál od varného centra (nad "varným" digestoř s cirkukací a oddělením aerosolů stejně budete dělat),
nebo do místa "posezení".
Co vy na to, páni praktikové?
pěvecký sbor středověká duchovní hra
[quote="pt3"]...
Kedze po prepoctoch ... zanedbatelne tlakove straty jednotlivych vetiev (jednotky Pa),
tak som sa rozhodol vsetko navrhnut sam bez projektu
(teraz ma tu niektory prispievatelia asi zacnu kamenovat ;) ).
...[/quote]
... nebojte, já se Vás zastanu 8-) .
A) Máte průměry spíše naddimenzované, proto ta pohodička.
Pokud tedy neuvažujete o hybridním větrání,
šlo by jít o stupeň dolů s průměry hladkých, kovových, kruhových ...
B) Horní patro krásně symetrické, pokud nejste úplně na dně v rozpočtu,
zkuste zvážit i odtahy z místností.
Sytém je při provozu podstatně lépe "predikovatelný",
než když se spoléháte jen na podříznuté dveře :twisted:
M.j. nahoře je v zimě vždy Archimédův přetlak ...
Ale jinak super.
C) Doporučil bych ještě "potřepat makovicí" v přízemku.
Jestli plánujete/máte hodně dobrou vzduchotěsnost,
pak "přidýchávání" venkovního luftu do kuchyně bude trošku/hodně problém :evil:
a spodek bude silně průtokově nestíhat (ve srovnání s pěkně navrženým vrškem).
Opět pomněte páně "zimního Archiméda", který způsobuje v přízemí podtlak vůči exteriéru ...
Důsledky?
Ve finále Vám nesedí hmotnostní průtoky pro rekuperaci,
po schodech to funí chvíli nahoru, pak zas dolů, jak se venťasy budou snažit "přeprat" teplotní gradient, bouchání dveřma ...,
místnosti se Vám "nafukují nebo splaskávají" ...
... prostě to začne velmi pomalu kmitat.
Návrh?
Přidat jeden "výdech do obýváku" - kdyby zbylo i na odtah, jen lépe - viz B)
Kuchyň by si také zasloužila
strojní přívod vzduchu.
Obzvlášť, pokud se budete
snažit obývák od kuchyně občas "hydroodoporem oddělit"
(zavírat dveře, dáte těžký závěs, ...).
To pak striktně doporučuji výústek do kuchyně udělat.
Umístit příčně co nejdál od varného centra (nad "varným" digestoř s cirkukací a oddělením aerosolů stejně budete dělat),
nebo do místa "posezení".
Co vy na to, páni praktikové?
pěvecký sbor středověká duchovní hra