od nemo » 16 úno 2017, 12:23
Podle mě spíž dnes neexistuje. Spíš existovala v dobách, kdy nebyly ledničky a hospodařilo se tak, že se zabilo prase a ve spíži se pak skladovalo třeba sádlo, uzené maso a pod. Prostě potraviny, které je potřeba uchovávat v chladu a suchu. Jednak tenkrát tam měli celé prase a dnes si koupíte 10dkg uzeného a jednak tenkrát neměli ledničky. Skutečná spíž musela být na severní straně, stěny byly 60cm plná cihla nebo třeba i 1m kámen a větralo se průduchy ven. Při velkých mrazech a v létě se průduchy ucpávaly, aby tam pořád bylo chladno a sucho. Na rozdíl od sklepu, kde byly brambory a zelenina a kde se vlhkost musí pohybovat kolem 90%, tak spíš musí být suchá.
Na co používáte spíž dnes? Nevím, jak vy, ale já na mouky, těstoviny, kompoty, nakládané okurky, kečup hořčici, olej, ocet... Nic z toho není potřeba skladovat v chladu! Kompotům je to úplně jedno a mouka a pod. poutřebuje pouze sucho. Protože doby, kdy se mouky nakupovaly po 50kg pytlích jsou taky dávno pryč, není spíž jako místnost vůbec potřeba. Pokud už ji mám, tak bych ji rozhodně nevětral průduchy ven (ač to stavařská norma myslím dodnes nařizuje), protože dnes se:
1. Spíže staví bez ohledu na světové strany.
2. Stavební konstrukce mají mnohem menší akumulaci než mívaly.
3. Není žádný důvod k tomu, ve spíži udržovat chlad.
Jak to tedy řešit? Jednoduše, bohatě stačí mřížka do dveří, případně do spíže přivést něco málo přívodu. Ten přívod je vetšinou lepší, než mřížka ve dveřích, ale občas nastane situace, že je na škodu (třeba v létě při vysokých teplotách a vysoké RH).
Podle mě spíž dnes neexistuje. Spíš existovala v dobách, kdy nebyly ledničky a hospodařilo se tak, že se zabilo prase a ve spíži se pak skladovalo třeba sádlo, uzené maso a pod. Prostě potraviny, které je potřeba uchovávat v chladu a suchu. Jednak tenkrát tam měli celé prase a dnes si koupíte 10dkg uzeného a jednak tenkrát neměli ledničky. Skutečná spíž musela být na severní straně, stěny byly 60cm plná cihla nebo třeba i 1m kámen a větralo se průduchy ven. Při velkých mrazech a v létě se průduchy ucpávaly, aby tam pořád bylo chladno a sucho. Na rozdíl od sklepu, kde byly brambory a zelenina a kde se vlhkost musí pohybovat kolem 90%, tak spíš musí být suchá.
Na co používáte spíž dnes? Nevím, jak vy, ale já na mouky, těstoviny, kompoty, nakládané okurky, kečup hořčici, olej, ocet... Nic z toho není potřeba skladovat v chladu! Kompotům je to úplně jedno a mouka a pod. poutřebuje pouze sucho. Protože doby, kdy se mouky nakupovaly po 50kg pytlích jsou taky dávno pryč, není spíž jako místnost vůbec potřeba. Pokud už ji mám, tak bych ji rozhodně nevětral průduchy ven (ač to stavařská norma myslím dodnes nařizuje), protože dnes se:
1. Spíže staví bez ohledu na světové strany.
2. Stavební konstrukce mají mnohem menší akumulaci než mívaly.
3. Není žádný důvod k tomu, ve spíži udržovat chlad.
Jak to tedy řešit? Jednoduše, bohatě stačí mřížka do dveří, případně do spíže přivést něco málo přívodu. Ten přívod je vetšinou lepší, než mřížka ve dveřích, ale občas nastane situace, že je na škodu (třeba v létě při vysokých teplotách a vysoké RH).