Řízení vzduchotechniky nadřízeným systémem

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Bobík » 08 bře 2017, 13:43

Zdravím,
jsem vývojář a rád bych si hrál s domácí automatizací po svém, tedy bez nějakého proprietárního řešení typu Loxone, ve kterém se nemohu hrabat jak chci. :-)

Potřebuji tedy vzduchotechniku s rozumným API - rozhraním a dokumentací jak s ní komunikovat strojově, ideálně po síti. Jak to obvykle funguje na trhu? Má to každý výrobce, jen to je ale nějak schované? Nebo co googlit? Zkoušel jsem dotazy typu: "výrobce API", ale nic moc nenašel.

Nebo ideálně jsou někde nějaké přehledy různých výrobců a co nabízejí?
Bobík

od nemo » 08 bře 2017, 16:45

Různí výrobci to mají různě. Jsou zaužívány 3 standardy:
1) Jednotka bez MaR (u rezidenčních jen zřídka)
2) Jednotka s vlastním MaR bez možnosti do něj zasahovat.
3) Jednotka s vlastním MaR s možností do něj zasahovat. Tato možnost je složitější, záleží, jak chcete do MaR zasahovat.

Pokud jste odborník a chcete si hrát, doporučoval bych koupit jednotku bez MaR (ne každý výrobce to umožňuje) a automatické řízení si komplet udělat sám.
nemo
pozorovatel
pozorovatel

od Bobík » 09 bře 2017, 18:59

Stačí komunikace přes RS 485?

I když to je hodně vzdálené od komfortu REST API po síti, tak v zásadě by to stačilo. Lepší než nic. :-)

Pokud jste odborník a chcete si hrát

Dost záleží na tom co to obnáší. Hlavní use-case co mám vyžaduje měnit výkon (kolik topit/chladit/větrat a rychlost ventilátoru) tak, abych si mohl ve svém řízení (používám Home Assistant) navázat první hodnotu na teplotu a rychlost ventilátoru na CO2. Je potřeba tam řídit ještě něco dalšího? Nahrazovat celou řídící jednotku tepelného čerpadla se mi nechce :-)

Zkoumal jsem co umí Nilan (máme ho na pár objektech) a tam je MaR ovládací panel, co se dá do místnosti a jde na něm nastavit nejen ty základní uživatelské hodnoty, ale v menu i spousta dalších o kterých raději nechci vědět co znamenají, stačí mi, když to zvládne servisák. Nilan má v novějších verzích i panel, co má RS 485 dvakrát, kdy jedno je na komunikaci s jednotkou (to není pro mě) a druhé pro komunikaci s řízením. Dokonce to mají i v Ethernet verzi. Nezkoušel jsem jak se to používá, ale dokumentace mě docela vyděsila svou neintuitivností (pro mě jako člověka mimo obor vzduchotechnik).

Jsou výrobci, kteří trochu více myslí na vývojáře? :-)
Bobík

od Cronello » 10 bře 2017, 00:56

Bobík píše:Nezkoušel jsem jak se to používá, ale dokumentace mě docela vyděsila svou neintuitivností (pro mě jako člověka mimo obor vzduchotechnik).

Jsou výrobci, kteří trochu více myslí na vývojáře? :-)

Zdravim, obavam se, ze pokud chcete ridit neco po svem, tak i se sebelepsim API, ale bez znalosti aspon zakladu oboru, ktery chcete ridit se neobejdete..

Chcete ridit auto? API auta - volant, plyn, brzda, spojka, radici paka (vylepsene API s automatickou prevodovkou) a packy pod volantem vam k uspecnemu rizeni auta na silnici nestaci, musite se jeste naucit system ve kterem se pohybujete - at uz je to bezna doprava nebo pak specialni vyuziti napr. na zavodnim okruhu - kazde ma sve specifika.
Cronello
pozorovatel
pozorovatel

od Zohan » 10 bře 2017, 09:13

Záleží, co chcete řídit za jednotku. Má-li to být jen obyčejná pasivka, budete řídit dva ventilátory 0-10 V a servo by-passu ON/OFF. K tomu několik čidel a toť vše. Když z takový jednotky vyhodíte elektroniku a použijete vlastní PLC, můžete si hrát a vystačíte i s intuicí. Když bude zařízení složitější, kde bude potřeba řešit chladící okruh, bez znalostí oboru si nevystačíte.
Zohan

od Zohan » 10 bře 2017, 13:19

Napsal jsem, že si jde vystačit s intuicí, protože i laik může vytušit, že jednotka musí foukat a občas zavřít / otevřít by-pass. Co jednoduše vypadá, ještě nemusí být jednoduché.
Zohan

Zpět na Vzduchotechnika