od MilanT » 28 dub 2011, 15:12
Pane Šperle, nedá mi ještě přeci jen (přesto, že jsem se již zařekl, že na příspěvky, zde v diskuzi uváděné, již nebudu odpovídat), abych nereagoval na Váš poslední příspěvek z 27. dubna 7:38.
Víte, ono vytrhávat věci z kontextu tak, jak jste to provedl v citaci, je velice jednoduché. Tímto způsobem lze postupovat a známe to ze života kolem sebe velice dobře. Nevím proč se na této diskuzi strhla přímo hysterie k tomu, že existuje zařízení (a věřte nebo ne, není to žádný energetický zázrak, jak je tento produkt s velkou mírou nevkusu zesměšňován), a teď si dovolím Vaši citaci uvést na pravou míru, které jednak z množství přiváděného vzduchu, dále z rozdílu teplot přiváděného a vypouštěného vzduchu, z jeho vlhkosti a z energie získané na tepelném čerpadle, které tento přiváděný vzduch zpracovává, je schopno pokrýt tepelnou ztrátu domu prostupem tepla a větráním, přitom větrat a ohřívat TV a to tak, že předá toto získané teplo do teplovodního topného okruhu (ať již podlahového nebo stěnového topení nebo topení otopnými tělesy). Ohřev TV se provádí průtočným způsobem přes topného hada v akumulační nádobě (součást TČ). V případě použití přídavné centrální distribuční jednotky přívodu vzduchu (namísto řešení s přívodními prvky vzduchu FRESH) je část z tohoto získaného tepla oddělena a teplovodním „topným tělesem“ předána k přímému ohřevu přiváděného vzduchu. A to vše se děje s průměrným topným faktorem nad cca 3. Pro méně chápavé tzn. 1 díl energie dodám, 3 díly získám. Veškerá takto získaná energie je získána z množství vzduchu, které se rovná hygienické výměně vzduchu!!! Zdůrazňuji, žádných 150, 200 nebo 300 m3/h, to jsou jen hodnoty výpočtové, odpovídající vždy nějaké obytné ploše, potažmo objemu např. rodinného domu. Na tuto hygienickou výměnu vzduchu se tepelné čerpadlo nastavuje na straně vzduchu. Jediným omezením je celková tepelná ztráta domu, a to 5 kW pro TČ ComfortZone 5-6, a 6,5 kW pro TČ ComfortZone 6,5-6. Číslice 6 v obou případech označuje vestavěný bivalentní zdroj tepla 6 kW. Ano tyto spirály jsou čistý přímotop, používají se stejným způsobem, jakým se používají u všech ostatních typů tepelných čerpadel. Pro méně chápavé ještě uvádím, že získané teplo s topným faktorem cca 3 je získáno stejným principem jako u tepelného čerpadla typu venkovní vzduch – voda. Jediný rozdíl je ten, že u vnitřního TČ mám menší objem vzduchu přiváděného na výparník, za to větší tepelný spád než u TČ venkovního a navíc získávám teplo dalšími doplňkovými způsoby (využívám vlhkost a případné tepelné zisky). V tomto celkovém zisku se pořád jedná o rozdíl venkovní vzduch – vypouštěný znečištěný vzduch za TČ a je jedno, jestli TČ je uvnitř domu nebo venku. Rozdíl s konkurenčními „TČ“ vnitřní vzduch – voda je zejména v tom, že konkurence nebyla schopna vyřešit výparník a řízení provozu chladiva tak, jako to udělali konstruktéři firmy ComfortZone.
Pane Šperle, k Vašemu sdělení ve výše uváděném příspěvku Vám k bodu a) sděluji, že píšete nesmysly. Patrně navazujete na příspěvek o studené stodole. Ale, budete-li aspoň trochu soudný, musíte potvrdit, že každé tepelné čerpadlo, a i jiný zdroj tepla, se bude chovat naprosto stejně. Ono je totiž veliký rozdíl kompenzovat pouze tepelnou ztrátu nebo startovat ze studeného okolí + kompenzovat tepelnou ztrátu. Ale to Vy víte velice dobře.
K bodu b) se ani moc nebudu vyjadřovat, za toto vysvětlení citace Jackjuda by se nemusel stydět žádný manipulátor. Já snad jen dodám ano, souhlasím s tím, že tepelnou ztrátu větráním pokrývají (ale dodávám ne zcela a kromě dalších zařízení také) rekuperační jednotky. Ještě nám v tomto bodě sdělujete, že se nejedná o vytápění, resp. jedná se o přímotop. K tomu musím jen konstatovat, že nevím, co jste nám tím chtěl sdělit. Ale ono je to v těch výše uvedených souvislostech jedno.
Budete se asi muset smířit s tím, že Vaše odborné závěry bohudík neodpovídají realitě. V příspěvku z 26. dubna jste nám zase sdělil, že žádné vnitřní tepelné čerpadlo (předpokládám, že jste zajisté myslel TČ, které zpracovává vnitřní vzduch) nemůže zvládnout vytápění objektu. No, k tomu mohu jen dodat, že záleží jakého objektu a jaké TČ. Já Vám sděluji toto:
Ve svém novém rodinném domě, kam jsme se nastěhovali 30. září 2010 a jak již jsem uváděl dříve, jsem instaloval TČ ComfortZone 6,5-6 s distribuční jednotkou přívodního vzduchu. Tímto TČ topím do podlahového teplovodního topení, větrám lehce pod hodnotu hygienické výměny vzduchu a ohřívám TV. V domě není žádný jiný zdroj tepla pro vytápění, větrání a ohřev TV. Pro představu uvádím, že RD je podkrovní o půdorysné ploše 111,89 m2, přímo navazující dvojgaráž má 40 m2. Vnitřní vytápěná plocha RD je 182,12m2, vnitřní objem domu je 479,40 m3. V RD udržuji teplotu 22°C, v garáži 5°C. Dům je z cihelných bloků Heluz. Všechny konstrukce splňují normou doporučené hodnoty prostupu tepla. Tepelná ztráta RD je 5,17 kW, tepelná ztráta garáže je 1,68 kW, tj. celkem 6,85 KW. Konstatuji, dům je trvale obydlen 3 osobami, jsou tam ještě některé "mouchy" spojené s úniky tepla (špatně utěsněný poklop na půdu, nedoléhají zcela garážová vrata – budu řešit nyní). Potřeba tepla na vytápění vypočtená dle metodiky TNI pro dotaci „Zelená úsporám“ činí 6788 kW/rok bez garáže (ta se nezapočítává do výpočtu na dotaci, proto ji ani neuvádím – nemám ji vypočtenou), potřeba tepla na ohřev TV byla vypočtena na 968 kWh/rok, tedy potřeba tepla celkem 7756 kWh bez garáže. Upozorňuji, uvedené hodnoty jsou hodnotami vypočtenými pro potřebu tepla dodaného tepelným čerpadlem s topným faktorem 3,3. A víte, pane Šperle, jaká je realita. Já Vám to povím. Spotřebu elektrické energie měřím od 1.11.2010. Za dobu k dnešnímu dni je spotřeba veškeré elektrické energie na provoz domu 11.066 kWh (domácnost je vybavena v dnešní době obvyklými spotřebiči). Nemám samostatné měření spotřeby jen TČ. Ale pojďme to „očistit“ alespoň zhruba. Určitě mám denní běžnou spotřebu elektrické energie minimálně 12 kWh (je to spíše více), tj. odečtu za 6 měsíců 180x12=2160 kWh. Tzn., že spotřeba na tepelném čerpadle, tj. topení, ohřev TV a větrání na hygienickou výměnu vzduchu mi za topnou sezónu (listopad – duben) činí 8.906 kWh. Jestliže si připočtu k této spotřebě další půlrok na ohřev TV (+ 484 kWh) + něco na ventilátory (+ 2,5 kWh x 180=450 kWh a to je zcela jistě víc než bude realita, jelikož nebudu větrat trvale – máme také okna a přes mimotopnou sezónu je určitě využijeme), tak celková spotřeba energie na vytápění, TV a větrání (no prostě 3 v 1) bude maximálně nějakých 9.840 kWh.
Já si myslím, že na to, že v domku bydlíme první rok, že je ještě třeba zapracovat na únicích tepla netěsnostmi, je to velice slušné.
Řekněte mi, pane Šperle, skutečně si stále myslíte na základě těchto údajů, že ventilační TČ ComfortZone je přímotop, jak jste ComfortZone „odborně“ vyhodnotil? Asi ano. Vás totiž patrně nepřesvědčí nic o tom, že může být, a také je, lepší zařízení než které Vy znáte a které jste Vy instaloval. Určitě jsem totiž spotřeby zfalšoval. Ale není tomu tak. Uvedená čísla jsou skutečná a Vy, pane Šperle, a taktéž ostatní pochybovači, se s tím vypořádejte, jak chcete. Můžete dále donekonečna opakovat své „chytrosti a pravdy“ a navzájem se podporovat v hodnocení zařízení, které ani trochu neznáte. Jakou hodnotu však tyto Vaše posudky a hodnocení mají je jasné z již dříve předložených výpočtů, ze kterých vychází konstrukce TČ ComfortZone a z předložených čísel o skutečné spotřebě energie na vytápění, větrání a ohřev vody, které jsem uvedl v tomto příspěvku. A na úplný závěr: Ne, skutečně se nejedná o energetický zázrak, jedná se o realitu současnosti.
Přeji hezký den, Milan Toman.