pedroman1 píše:Dakujem za informacie. Chcel by som sa dat smerom tepelnych cerpadiel, aj ked to nie je momentalne najlacnejsie riesenie. Plyn som vylucil uplne. Inak, dom bude mat cca 120 m2. Este jedna vec mi vrta hlavou. Povedzme, ze tepelna strata domu je cca 4 kW. Tepelne cerpadla sa udajne trochu naddimenzuju. Je vhodne zakupit tepelne cerpadlo s vykonom 8 kW? Som totiz laik a nechcem urobit nejaku zbytocnu chybu, ze mi to povie nejaky predajca, aby na mne zarobil. Chcel by som vediet nazor odbornika, ako je to cez zimu s vykonnejsim cerpadlom a ako je to potom s elektrickym prudom. Co sa tyka tej anakondy, tak ta cennikova cena je 324.600, ale bez DPH. Ked si to priratam a treba ratat aj s dovozom, montazou, spustenim, tak to bude asi ovela vyssie cislo. No a este treba k tomu pripocitat podlahove teplovodne vykurovanie. A na to uz moj rozpocet stacit nebude. Ja som ratal TC s nadrzou na TUV do 8500 €, rekuperaciu do 5000 €, podlahove kurenie do 3500 €, spolu 17000 €... Este raz dakujem.
Když chcete jít cestou TČ, beru to jako hotovou věc. Když sečtu Vaše uvažované investice do TČ a rekuperace 8.500 € + 5.000 € =13.500 € x 24 = 324.000 Kč. To jste na ceně Anacondy. Kolik stojí dovoz a montáž to se musíte obrátit na distribuci. Pokud já vím, mají montážníky u Brna, Zlína i Ostravy a určitě i na Slovensku. Myslím, že to bude stejné jako u jiných zařízení. Nechte si zpracovat nabídku a uvidíte sám.
..
Stručně o TČ. S dimenzováním tepelných čerpadel to není úplně stejné pro všechny typy. Když jsou typu ON/OFF, jedou na plný plyn maximálním výkonem nebo stojí. Když nadimenzujete takové TČ na nominální hodnotu tepelných ztrát domu, bude problém při teplotách v přechodných obdobích, kdy není potřeba tolik topit. TČ se bude neustále vypínat a zapínat. Tomu se dá zabránit v zásedě dvěma způsoby (obvykle se kombinují). Přiřadíte akumulační nádrž, která eliminuje výkonostní nárazy nebo poddimenzujete nominální výkon TČ.
U TČ s proměnlivým výkonem (to má Nilan VP18 Anaconda) se doporučuje výkon i částečně naddimenzovat. TČ dokáže snížit výkon v době, kdy to nepotřebuje, nebude cyklovat, nepotřebuje vyrovnávací nádrž a předimenzování slouží k tomu, že za velkých mrazů oddálíme nebo úplně eliminujeme spouštění bivalentního zdroje (elektrokotle). Můsíme totiž počítat s tím, že vzduchová TČ mají při -10°C cca poloviční výkon.