TC, kurenie, rekuperacia...

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od pedroman1 » 13 čer 2011, 17:35

Dobry den. Potreboval by som poradit. Budem stavat bungalov /3 izby + obyvacka s kuchynou, kupelna a WC/. Bude to dreveny, nizkoenergeticky dom. Tepelna strata bude od 3,5 do 4,5 kW, v zavislosti od rekuperacie. Izolacia bude v poriadku. Zvazujem tepelne cerpadlo vzduch-voda, podlahove kurenie a rekuperaciu. Taktiez by som chcel v obyvacke krbovu piecku na prilezitostne zakurenie ci dokurenie. Tepelne cerpadlo by malo byt aj zo zasobnikom na TUV a vyriesi mi teplovodne podlahove kurenie. Vetranie by malo byt s rekuperatorom. Dokazete mi poradit nejake odskusane produkty, ktore by pasovali pre moj dom? Dakujem.
pedroman1

od Martin Šperl » 13 čer 2011, 18:13

Pedromane1 to máte tak, TZ bude 3,5 - 4,5 kW podle rekuperace, z toho lze odvodit, že to jsou celkové tepelné ztráty. Jak je to se započítáváním účinnosti rekuperační jednotky a její účinnosti, se teď řeší v jednom horkém tématu. Ony tepelné ztráty nejsou jediné rozhodující hledisko pro výběr topného systému, chtělo by to plánovanou roční spotřebu tepla. Nevím, jak často nominální výkon budete potřebovat, jak dlouhá bude topná sezóna, kolik je v domě lidí a jaká bude spotřeba vody. Také pozor na to, že manželkám obvykle 21°C nestačí. Už jsem tu někde dával různé alternativy cen pro různě energeticky náročné domy. Můžeme v rozborech a výběrech pokračovat.
Martin Šperl

od pedroman1 » 14 čer 2011, 14:41

Dobry den pan Sperl, dakujem za odozvu. Vazim si Vasich rad na tomto fore. Ak by ste dokazali chvilu stravit cas pri mojich otazkach, budem povdacny. Myslim si, ze aj ostatni, co maju podobne zmyslanie. Co sa tyka tepelneho cerpadla, malo by byt viac-menej iste, ze to bude vzduch-voda. Je zatial vyrazne lacnejsie ako zem-voda ci voda-voda. Co sa tyka rekuperacie, tak ucinnost by mala byt minimalne 80 %, lepsie vsak okolo 90 %. Ak je to mozne... Pre ohrev TUV som rozmyslal nadrz okolo 200 litrov, plus minus. V dome budeme byvat dvaja dospeli a dve male, este nie skolopovinne deti. Aby sme sa odrazili aj od teploty v dome, tak by som ratal s nejakou normovanou hodnotou. V cinziaku, kde este byvame, je cerstveho vzduchu dost. Partnerka vetra pravidelne - oknami. Zatial. Co sa tyka vyberu zariadeni, zvazujem vhodny pomer cena/vykon. Dakujem za kazdu moznu odpoved.
pedroman1

od Martin Šperl » 15 čer 2011, 11:28

Pedromane 1, z definice NÍZKOENERGETICKÉHO domu lze počítat se spotřebou na vytápění v rozmezí 20-50kWh/m2/rok. Píšete 3 izby, odhaduji, že to bude dům kolem 100-120m2, dá se předpokládat roční spotřeba 2000kWh - 6000kWh. Zůstaneme-li i při té horší hranici. 6000 x 3 Kč= 18.000 Kč a zafandíme-li TČ, ušetříte ročně cca 10.000 Kč. Teď si vemte cenu TČ + teplovodního rozvodu, já to odhaduji na 160.000 Kč + 100.000 Kč = 260.000 Kč. Myslím si, že TČ nebude pro Váš dům úplně nejekonomičtější řešení.
REKLAMA: Když ale trváte na takovém řešení, doporučil bych Vám Nilan VP18K Anaconda AW6, tím máte vyřešeno vše od větrání po ohřev TUV, chlazení i topení. Ceníková cena: 324.600 Kč. Poměr výkon/cena neznám na trhu lepší zařízení. KONEC REKLAMY Jestli nějaké naleznete, sem s ním a můžeme porovnat. Rozvodná soustava vzduchu (i teplovodního rozvodu) bude stejná.
Martin Šperl

od pedroman1 » 15 čer 2011, 12:03

Dakujem za informacie. Chcel by som sa dat smerom tepelnych cerpadiel, aj ked to nie je momentalne najlacnejsie riesenie. Plyn som vylucil uplne. Inak, dom bude mat cca 120 m2. Este jedna vec mi vrta hlavou. Povedzme, ze tepelna strata domu je cca 4 kW. Tepelne cerpadla sa udajne trochu naddimenzuju. Je vhodne zakupit tepelne cerpadlo s vykonom 8 kW? Som totiz laik a nechcem urobit nejaku zbytocnu chybu, ze mi to povie nejaky predajca, aby na mne zarobil. Chcel by som vediet nazor odbornika, ako je to cez zimu s vykonnejsim cerpadlom a ako je to potom s elektrickym prudom. Co sa tyka tej anacondy, tak ta cennikova cena je 324.600, ale bez DPH. Ked si to priratam a treba ratat aj s dovozom, montazou, spustenim, tak to bude asi ovela vyssie cislo. No a este treba k tomu pripocitat podlahove teplovodne vykurovanie. A na to uz moj rozpocet stacit nebude. Ja som ratal TC s nadrzou na TUV do 8500 €, rekuperaciu do 5000 €, podlahove kurenie do 3500 €, spolu 17000 €... Este raz dakujem.
pedroman1

od Martin Šperl » 15 čer 2011, 12:45

pedroman1 píše:Dakujem za informacie. Chcel by som sa dat smerom tepelnych cerpadiel, aj ked to nie je momentalne najlacnejsie riesenie. Plyn som vylucil uplne. Inak, dom bude mat cca 120 m2. Este jedna vec mi vrta hlavou. Povedzme, ze tepelna strata domu je cca 4 kW. Tepelne cerpadla sa udajne trochu naddimenzuju. Je vhodne zakupit tepelne cerpadlo s vykonom 8 kW? Som totiz laik a nechcem urobit nejaku zbytocnu chybu, ze mi to povie nejaky predajca, aby na mne zarobil. Chcel by som vediet nazor odbornika, ako je to cez zimu s vykonnejsim cerpadlom a ako je to potom s elektrickym prudom. Co sa tyka tej anakondy, tak ta cennikova cena je 324.600, ale bez DPH. Ked si to priratam a treba ratat aj s dovozom, montazou, spustenim, tak to bude asi ovela vyssie cislo. No a este treba k tomu pripocitat podlahove teplovodne vykurovanie. A na to uz moj rozpocet stacit nebude. Ja som ratal TC s nadrzou na TUV do 8500 €, rekuperaciu do 5000 €, podlahove kurenie do 3500 €, spolu 17000 €... Este raz dakujem.

Když chcete jít cestou TČ, beru to jako hotovou věc. Když sečtu Vaše uvažované investice do TČ a rekuperace 8.500 € + 5.000 € =13.500 € x 24 = 324.000 Kč. To jste na ceně Anacondy. Kolik stojí dovoz a montáž to se musíte obrátit na distribuci. Pokud já vím, mají montážníky u Brna, Zlína i Ostravy a určitě i na Slovensku. Myslím, že to bude stejné jako u jiných zařízení. Nechte si zpracovat nabídku a uvidíte sám.
..
Stručně o TČ. S dimenzováním tepelných čerpadel to není úplně stejné pro všechny typy. Když jsou typu ON/OFF, jedou na plný plyn maximálním výkonem nebo stojí. Když nadimenzujete takové TČ na nominální hodnotu tepelných ztrát domu, bude problém při teplotách v přechodných obdobích, kdy není potřeba tolik topit. TČ se bude neustále vypínat a zapínat. Tomu se dá zabránit v zásedě dvěma způsoby (obvykle se kombinují). Přiřadíte akumulační nádrž, která eliminuje výkonostní nárazy nebo poddimenzujete nominální výkon TČ.
U TČ s proměnlivým výkonem (to má Nilan VP18 Anaconda) se doporučuje výkon i částečně naddimenzovat. TČ dokáže snížit výkon v době, kdy to nepotřebuje, nebude cyklovat, nepotřebuje vyrovnávací nádrž a předimenzování slouží k tomu, že za velkých mrazů oddálíme nebo úplně eliminujeme spouštění bivalentního zdroje (elektrokotle). Můsíme totiž počítat s tím, že vzduchová TČ mají při -10°C cca poloviční výkon.
Martin Šperl

od pedroman1 » 15 čer 2011, 15:10

Dakujem za info. Len ta suma Anacondy je bez DPH a neviem ci mi to bez DPH predaju...
pedroman1

od lach » 15 čer 2011, 15:14

Na SK pro soukromé osoby na bydlení 10%, pro firmy plátce DPH 0%, pro firmy neplátce 20%.
lach

od pedroman1 » 15 čer 2011, 17:58

Dakujem za info.
pedroman1

Zpět na Vzduchotechnika