Dnes jsme se známým řešili spínání odtahu z koupelny. Má v domě jedno WC bez okna a druhé s oknem. V tom bez okna je trvale nutné rozsvěcet světlo a tím se mu spíná zvýšený odtah větrání. On si ale stěžuje, že mu děti zapomínají zhasnout a protože jdou do školy poslední z rodiny z domu, běží větrání plnou parou až do odpoledne. Spínání je uděláno pomocí řídící fáze. Nechce se mu už sekat a tak jsem mu poradil dálkově spínané relé. Nedělal jste to už někdo? Schéma je mi jasné, ale potřeboval bych poradit nějaký dobrý a cenově přijatelný vysílač a příjmač (nejlíp se silovým relátkem). Kdyby byl nějaký odkaz.
A není jednodušší udělat na časové relé to spínaní světel v koupelně? Do krabičky vypínače se dá časový spínač, strojek vypínače se nahradí spínačem a po uplynutí nastaveného intervalu se světlo samo zhasne. A signál pro vzduchotechniku půjde tak jako doposud od toho světla, která však nebude na původním vypínači ale na tom časovém spínači. A nemá sama jednotka v možnostech nastavení toto řešit samostatně?
Honzo to není špatný nápad, ale já bych nechtěl podmiňovat spínání větrání svícením. Ty větráš, když jdeš na malou? Pavel píše, že na tom záchodě není vidět. To by při čůrání hlavně u chlapů asi moc bezpečný nebylo.
A co tak nastavit oneskorene spustenia ventilatora. Kym sa vycuras nestihne sa ventilator zapnut a ked si tam dlhsie, spusti sa len na urcitu dobu. Pripadne doplnit hygrostat ak sa sprchujes.
Ondrej_PO píše:A co tak nastavit oneskorene spustenia ventilatora. Kym sa vycuras nestihne sa ventilator zapnut a ked si tam dlhsie, spusti sa len na urcitu dobu. Pripadne doplnit hygrostat ak sa sprchujes.
To už je zase o kus lepší. Co ale když zapomeneš rozsvíceno?
Já bral za standard to že spínání ventilátoru je opožděno a to časové relé mělo k tomu navíc řešit situaci zapomenutého rozsvícení. Kromě toho je mám v obou koupelnách vždy dva světelné okruhy (strop a potom u zrcadel) a spínání vzduchotechniky je připojeno vždy jen k jednomu takže si mohu vybrat jestli svítit s následným větráním nebo ne
Systémy, které znám nejvíce (Atrea, Nilan) mají zpoždění nastavitelné a věřím, že to podobně mají vyřešené i jiné značky. Navrhované řešení dle Honzi_JR by bylo možné, ale chtělo by to vypínač bez fixně nastaveného času vypnutí. Osobně mám raději samostatné tlačítko, neboť naopak spušnění ventilace není podmíněno svícením a řešení je to nejlevnější.