Idealne nastavenie?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od pedroman1 » 09 pro 2011, 22:31

Zdravim priaznivcov vzduchotechniky! Mam mensiu dilemu, potreboval by som poradit. Zakupil som si rekuperacnu jednotku od Nilanu, VP 18 K WT M2. Mam postaveny drevodom v nizkoenergetickom standarde. Tepelne straty domu by mali byt medzi 3,5 do 4,5 kW. Plyn v dome nemam. Kurenie zabezpecuje elektrika - podlahove kurenie /kable/. V kazdej miestnosti termostat. Chcel by som sa spytat, aka teplota by mala byt nastavena na termostatoch a ako by mala byt nastavena jednotka, co sa tyka teplot a vykonu. Berme to tak, ze som priemerny clovek, ktory si nepotrpi na zvysenej teplote kvoli lepsiemu pocitu, cize bezny standart. Zaciname v danom dome byvat. Ma cca 120 m2. Rozvody vzduchotechniky uz su zaregulovane. Chcel by som to idealne ponastavovat, aj kvoli teplote v dome, vetraniu, teplote vody v jednotke ako aj cene za elektriku. Dokazete poradit? Dakujem.

Peter K.
pedroman1

od Martin Šperl » 10 pro 2011, 21:42

pedroman1 píše:aka teplota by mala byt nastavena na termostatoch a ako by mala byt nastavena jednotka, co sa tyka teplot a vykonu.

Teplota na termostatech by měla být nastavena tak, jakou v daných místnostech požadujete.
Teplota na ovládacím panelu CTS 600 by měla být nastavena dle nejnižší požadované v obytné místnosti nebo o 1°C výše. Na panelu jde nastavit i odchylka od čidla T15, které je přímo v ovládacím panelu, to je pro případ, že by bylo umístěno v blízkosti nějakého zdroje tepla, který by ovlivňoval referenční teplotu (čidlo). V základním menu nastavte TOPENÍ, když byste nechal CHLAZENÍ nebo AUTO, mohla by obě zařízení pracovat proti sobě.
Martin Šperl

od pedroman1 » 10 pro 2011, 22:46

Dakujem za komentar. Mozno to pomoze aj inym ludom, ktori maju jednotku od Nilanu. Ja som si este predvcera poznacil udaje, ktore mi ukazoval ovladaci panel. Nakolko sa mi zdalo, ze tepla voda mi zacina tiect az po cca 30 sekundach a pri tom rozvody od kupelne k rekuperacnej jednotke su blizko, urobil som uz po konzultacii s panom Sperlom iste nastavenia. Ostatne su nastavene od zapojenia, resp. som minimalne pozmenil. Takze cisla boli nasledovne: tepla voda - el. voda T11 - 30 stupnov, kompres T12 - 55 stupnov, komp. max T12 - 65 stupnov, prednost - voda, teplota kontrola - leto min 14 stupnov, zima min 22 stupnov. Panel T15 bol 23 stupnov, sani T1 bolo 7 stupnov, hladina T11 bola 66 stupnov, dno T12 bolo 63 stupnov, kondenz. T5 bolo 37 stupnov, vyparnik T6 bolo -3 stupne. Nastavene - topeni, 1. stupen, 25 stupnov. Termostaty pre elektricke podlahove vykurovanie v miestnostiach boli nastavene na 22 stupnov. Ovladaci panel je umiestneny podla mna v najchladnejsej miestnosti domu, co je vstupna chodba. Takze este otazka znie: Ak teoreticky ponecham podlahove kurenie vo vsetkych miestnostiach nastavene na 22 stupnov, ovladaci panel CTS 600 by mal byt teda nastaveny na topeni, 22-23 stupnov, vykon 1-4 asi nerozhoduje. Je to tak spravne? A ostatne parametre su v poriadku? Dakujem.

Peter K.
pedroman1

od Leon » 10 pro 2011, 23:53

pedroman1 píše:tepla voda - el. voda T11 - 30 stupnov

snížil bych na 20°C, teplé vody máte dostatek.
pedroman1 píše:kompres T12 - 55 stupnov

snížil bych na 50°C, teplé vody máte dostatek.
pedroman1 píše:komp. max T12 - 65 stupnov

snížil bych na 60°C, teplé vody máte dostatek.
pedroman1 píše:prednost - voda

nastavil bych přednost vzduch, teplé vody máte dostatek
pedroman1 píše:teplota kontrola - leto min 14 stupnov, zima min 22 stupnov

OK
pedroman1 píše:Panel T15 bol 23 stupnov

V chodbě 23°C? Není to zbytečně moc?
pedroman1 píše:hladina T11 bola 66 stupnov, dno T12 bolo 63 stupnov

plná nádrž horké vody, skutečně tolik potřebujete? Po naředění na snesitelnou promytí to bude přes 300 litrů.
pedroman1 píše:kondenz. T5 bolo 37 stupnov, vyparnik T6 bolo -3 stupne

ideální stav.
pedroman1 píše:Nastavene - topeni, 1. stupen, 25 stupnov

ubral bych teplotu na 22°C, na chodbu to je až dost.
pedroman1 píše:vykon 1-4 asi nerozhoduje.

rozhoduje, čím vyšší výkon, tím více se bude ochlazovat kondenzátor a tím se zvýší spotřeba, prodlouží ohřev vody a další souvislosti.
Leon

od pedroman1 » 11 pro 2011, 12:27

Dakujem za pekny rozpis. Vyskusam to dnes ponastavovat, co teda pojde. :)
Neviem kde moze byt problem pri spusteni teplej vody. Cakam chvilu po otoceni paky, nez zacne tiect poriadne tepla. Neviem ci to moze byt tym, ze v dome este nebyvame a vodu pustam len vynimocne, ked si chcem po nejakej praci pri dokoncovani uprav na dome oplachnut ruky. Ak necham vodu tiect, tak po cca 20-30 sekundach uz tecie pekne tepla voda. V panelaku tento problem nebol, tam tiekla hned tepla voda.
Co sa tyka vykonu 1-4, chapem to takto. Cim vyssi vykon, tym vyssia spotreba el. energie. Dokazem pripadne viac dohriat vzduch, no tym padom bude dlhsie trvat ohriatie teplej vody. Je to tak? Dakujem.
pedroman1

od Martin Šperl » 11 pro 2011, 13:33

pedroman1 píše:Cakam chvilu po otoceni paky, nez zacne tiect poriadne tepla. Neviem ci to moze byt tym, ze v dome este nebyvame a vodu pustam len vynimocne, ked si chcem po nejakej praci pri dokoncovani uprav na dome oplachnut ruky.

Chce si to uvědomit vzdálennost od nádrže k odběrnému místu a objem vody v potrubí, jestliže vychladne, musí odtéct nejprve studená voda z potrubí. Máte cirkulaci vody? Ta tohle vyřeší, pokud je to na cirkulaci připravené, ale není zapojené oběhové čerpadlo, mohou nastat určité komplikace v dočasném provozu. Už se to tu také probíralo.
Martin Šperl

Zpět na Vzduchotechnika