Odvětrání koupelny s wc a rekuperace

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od e500ml » 27 led 2013, 23:54

Zdravím, byl by tu prosím někdo ochotný mi poradit jak nejlíp vyřešit moji aktuální situaci?
Máme postavený nový dům, kde máme udělané rozvody pro rekuperaci. Rekuperační jednotku budeme pořizovat až někdy v budoucnu, resp. nedohlednu a do té doby potřebuji vyřešit odtah z koupelen.

1) Mám tedy dát do každé koupelny samostatný ventilátor kde z jedné koupelny by šel vzduch do garáže a z druhé koupelny do nezatepleného podkroví (půdy)?
Až by se pořídila rekuperační jednotka, tak by se ventilátory zablindovaly a přestaly se používat ať je dům znovu vzduchotěsný.

2) mám se vyprdnout na variantu 1 a dát nějaké ventilátory přímo do potrubí - rozvodů, které je určené pro rekuperaci? šlyšel už někdy někdo o takovémto řešení?

Další otazka zní, jak vyřešit odtah až bude rekuperace pořízena?
- tohle se řeší časovým spínačem v koupelně nepletu-li se?
- nevadí, že bude odsáván příliš vlhký vzduch? nebude se v trubkách nebo jednotce srážet voda?
- jaký kabel je potřeba natáhnout od časového spínače k rekuperační jednotce?
samotné zapojení už bych samozřejmě nechal na odbornících.

- Jde nastavit, že když zapnu odtah z koupelny nebo kuchyně, tak se odsávání rozjede dejme tomu na 4 stupeň rychlosti? (pokud by ho jednotka měla)

Za každou radu Vám předem děkuji!
Dům je ve fázi pokročilejší hrubé stavby tak, že s tím ještě můžu něco udělat
e500ml

od Pedro » 28 led 2013, 00:20

Jestliže máte hotové rozvody, propojte odtah a výfuk tak, že mezi vsadíte ventilátor. Měl byste mít také natažený kabel pro spínání zvýšeného odtahu z koupelny a ten použijte pro spínání ventilátoru. Jde to udělat i se zpožďovacím relé s nastavitelným doběhem.
Pedro

od e500ml » 28 led 2013, 07:58

Ano tohle by mohlo být taky řešení, to mě pravda nenapadlo. Odtah z ostatních místností by v tom případě bylo dobré ucpat ať nemusím dávat zbytečne silný ventilátor je tak? Jaký ventilátor by v tom případě bylo dobré použít? Mohl by jste dát nějaký odkaz? Jinak jaký kabel se používá k tomu zpožďovacímu relé s nastavitelným doběhem, klasický cyky 3x1,5? Ten se později zapojí do rekuperace?
e500ml

od mirek » 28 led 2013, 11:25

Dotaz: S jakou jednotku v budoucnu pocitate? Aktivni nebo pasivni?
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Pedro » 28 led 2013, 13:59

Záleží na tom, jak má vybraná jednotka udělané ext. spínání, CYKY 1,5 použít lze. Ventilátor kupte někde v Baumaxu za 300 Kč o výkonu , na odtah z koupeny to bohatě bude stačit. http://www.gme.cz/ventilatory-pro-domac ... -p759-586/
Pedro

od e500ml » 28 led 2013, 16:11

- Jednotka bude pasivní. Firma která mi dělala rozvody prodává jednotky od firmy Vallox a konkrétně mi doporučila model VX90SE.
Nevím, ale jestli má externí spínání. Zkusím zjistit.

- Prodejce mi říkal, že jednotka by měla jet nepřetržitě celý den i noc na malé otáčky. myslíte, že je tohle ideální nastavení, nebo je lepší vyvětrat třeba 3x za den intenzivněji + občas koupelna s wc a kuchyní?
e500ml

od mirek » 29 led 2013, 13:05

Nevim kolik ta jednotka stoji, ale jen sem si tak rikal, zda nebude nejlepsi tu jednotku rovnou koupit a vykaslat se na jakekoli provizorky, ktere se ve finale prodrazi a mohou prinest i nejake problemy (kondenzace v potrubi a nasledna plisen apod).

e500ml píše:... nevadí, že bude odsáván příliš vlhký vzduch? nebude se v trubkách nebo jednotce srážet voda?

V dobre navrzenych a provedenych rozvodech by se voda srazet nemela a pokud napr na konci vyfuku ano, tak musi mit kam odtect. V jednotce se srazet voda urcite bude - alepson v jednotce s dobrou ucinnosti a to i nekolik litru denne, ta je ale na to prizpusobena :-)

e500ml píše: Prodejce mi říkal, že jednotka by měla jet nepřetržitě celý den i noc na malé otáčky. myslíte, že je tohle ideální nastavení, nebo je lepší vyvětrat třeba 3x za den intenzivněji + občas koupelna s wc a kuchyní?

Tak jak tu uz nekdo v minulosti odpovedel na muj dotaz - idelani neni vubec nic :-)
Nicmene je lepsi neustale v dome vzduch vymenovat a to i v dobe nepritomnosti osob. Dokonce nektere jednotky nejdou ani uplne vypnout standardnim ovladacem. Dalsi duvod proc nechat jednotku neustale bezet je ten, ze se neobrati proud vzduchu, ktery pak bude kondenzovat na nevhodnych mistech. Ale opet zalezi na konkretnich rozvodech.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

Zpět na Vzduchotechnika