Chladenie kolektorom TČ

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od pt3 » 22 led 2014, 10:27

Zdravim.

Uvazujem, ci by sa nedal vyuzit zemny kolektor TČ (650m,1,5m pod zemou, cca 0,5m3 kvapaliny) na mierne schladenie vstupneho vzduchu do RJ v lete. Viem, ze vzduch ma malu tepelnu kapacitu atd., ale ked som si to skusmo prepocital na qpro.cz, tak mi vysli celkom zaujimave hodnoty vzduchu aj pri 100m3/hod (co je 1./2. stupen Nilanu 300). Stacilo by mi ochladit vonkajsi vzduch, tak aby bol rozdiel do 5-10°C oproti vnutornej teplote.
Pouzit by sa dal napr. MKW 160 vodní chladič (aj ked cena 500€ je pre mna neakceptovatelna), pripadne vyrobit nieco z bezne dostupnych chladicov napr. na motorku. Ku tomu jednoducha regulacia, ktora by pod urcitu teplotu vypinala RJ /zmiesavala s neochladenym vzduchom, tak aby nesiel do nezaizolovanych (viem, je to chyba) rozvodov moc chladny vzduch (kvoli kondenzu).
Nema niekto prakticku skusenost s podobnym riesenim? Predpokladam,ze najvacsim problemom bude dodat vstupnemu vzduchu dostatocny chladiaci vykon.
NILAN Comfort 300TOP
pt3

od BobTheBuilder » 22 led 2014, 14:31

Riešilo sa tu chladenie vodou zo studne, čo je dosť podobné :
viewtopic.php?f=18&t=1230

Čiastočne aj tu : viewtopic.php?f=18&t=1296

Ak je ďalšou potrebnou investíciou len vodný chladič možno by to stálo za to.

Aký prietok média v zemnom kolektore dokážete vyvinúť a akú spotrebu bude mať čerpadlo na jeho pohon ?
Udrží si médium dostatočne nízku teplotu aj pri celodennom vyššom prietoku ?
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Návštěvník » 22 led 2014, 14:44

Chladenie pomocou studne som pozeral. Chcel som len nejake bud prakticke skusenosti, pripadne vypoctovo overit ci by to fungovalo/rentabilne fungovalo.
Prietok mam momentalne (najvyssi stupnen obehoveho cerpadla) 1,7m3/hod pri spotrebe 33W. Ci si udrzi pri celodennom prietoku rovnaku teplot neviem (je to jedna z otazok do fora :)). Na vykurovanie to staci (TC s tepelnym vykonom 6kW).
Je to z plochy 600m2 (il, cca 10-20W/m2).
Návštěvník

od pt3 » 22 led 2014, 14:45

Chladenie pomocou studne som pozeral. Chcel som len nejake bud prakticke skusenosti, pripadne vypoctovo overit ci by to fungovalo/rentabilne fungovalo.
Prietok mam momentalne (najvyssi stupnen obehoveho cerpadla) 1,7m3/hod pri spotrebe 33W. Ci si udrzi pri celodennom prietoku rovnaku teplot neviem (je to jedna z otazok do fora :)). Na vykurovanie to staci (TC s tepelnym vykonom 6kW).
Je to z plochy 600m2 (il, cca 10-20W/m2).
NILAN Comfort 300TOP
pt3

od BobTheBuilder » 22 led 2014, 15:45

pt3 píše:Prietok mam momentalne (najvyssi stupnen obehoveho cerpadla) 1,7m3/hod pri spotrebe 33W. Ci si udrzi pri celodennom prietoku rovnaku teplot neviem (je to jedna z otazok do fora :)).

Prietok a spotreba sú v pohode.
Ohľadom tej teploty bude asi problém. Neviem či sa k tomu bude vedieť niekto vyjadriť, záleží na viacerých faktoroch, hlavne lokalita a typ pôdy.
Jedným z faktorom je aj či je ten pozemok prehrievaný slnkom alebo tienený.
Snáď by sa k tomu mohli vyjadriť nejakí realizátori zemných registrov.

Ideálne by to bolo v lete vyskúšať v praxi.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Ferin » 22 led 2014, 15:56

Měl jsem za to, že TČ země/voda se chladí standardně.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od pt3 » 31 led 2014, 09:01

Standartom to urcite nie je. Aj tie co to maju musia nasledne nieco ochladzovat, podlahovku zrejme nie ;). Idealne by bolo este stropne/stenove chladenie, len pocas realizacie domu som od toho opustil.
NILAN Comfort 300TOP
pt3

od Ferin » 31 led 2014, 11:33

pt3 píše:Standartom to urcite nie je. Aj tie co to maju musia nasledne nieco ochladzovat, podlahovku zrejme nie ;).

Proč ne podlahovkou? Nic tomu nebrání.
Stropní/stěnový chlazení je určitě efektivnější, ale nákladově taky někde jinde, než když se využije stávající podlahovka.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od pt3 » 31 led 2014, 11:59

Nastahoval som sa toto leto takze som len chvilu skusal chladenie podlahovkou. Stacilo pustit obehove cerpadlo a cca 18C voda z akumulacky isla do podlahy (ide cez nu pitna voda zo studne- v zime sa predohrieva, takze vlastne chladila akumulacku). za dva tyzden som zdvihol teplotu v AKU na 23C.
Uvidim tuto letnu sezonu ake budu teploty v uz obyvanom dome. Potrebu chladit toto leto som zatial moc nepotreboval (dom nebol obyvany cele letne obdobie). V extremnom obdobi, kedy boli najvyssie teploty vonku (cez 35C) cca dva tyzdne som s kombinaciou chladenia podlahou a zapnutym iba nocnym vetranim dokazal udrzat teplotu na poschodi 26C. Takze predpokladam, ze ani tento rok to nebude zas take akutne.
Skor ma zaujimalo ako vyuzit sucasne prostriedky (kolektor, VZT...) aby som pri relativne nizkych nakladoch dosiahol lepsi komfort aj v extremnom pocasi (taplotne extremnom).
NILAN Comfort 300TOP
pt3

Zpět na Vzduchotechnika