samozrejme ze ste si kupily TC a funguje. Nikdy som netvrdil, ze nie, ved aj ja pouzivam na kurenie klimu. Ale ako pisete, aj na vasom TC sa pri nizsich vonkajsich teplotach sa vytvara povlak z ladu, a ako pisete TC, vam na minutu zapne odmrazenie, a potom vsetko ide dalej. A prave toto som pisal, ze nad +5°C je vsetko o.k. aj ucinnost,tedaCOP. Ale ked je uz nizsia vonkajsia teplota a vlhky vzduch, tak z jednej strany je to vyborne, a to ztej, ze viac tepla je schopne TC odoberat zo vzduchu, lebo vodna para ma v sebe vetsie mnozstvo tepla, ako len vzduch. Ale prave od +5°C a nizsie sa stava ze na vyparniku vznikne povlak z namrznutej vody, teda lad. A tento povlak je dobry izolant, co aj riadiacia elektronika zbada, nakolko sa nevyparuje chladiaci medium v takom mnozstve, ako by malo pri tych vonkajsich teplotach. Preto sa prepne na odtavenie, aby zabezpecil bezpecny a efektivny rezim. A prave pre tieto odmrazovacie cyklusi som pisal, ze pod teplotou +5°C uz pomalicky ale stale klesa ucinnost tychto zariadeni. Len si pozrite diagramy COP ako vyzeraju pre TC vzduch -voda, od -15°C do +20°C a vnutorna teplota +20, alebo vo vasom pripade voda +30°C.
Pre Vas pripad je TC najlepsie riesenie, lebo okolo +10°C a vyssie, je ucinnost najlepsia. Ked treba spravit z +10°C vzduchu +30°C vodu, tak nieje problem docielit aj COP 5 a vyssie.
S pozdravom Peter.