Blíží se podzim, tak oživím starší vlákno. Na tohle mám v plánu použít čidlo polétavého prachu, konkrétně RRH62000. Měří mimo prach i teplotu, vlhkost a TVOC plynovým čidlem. Zkoušel jsem i požární kouřové čidla, ale na tohle jsou zcela nepoužitelné, mají malou citlivost. Ale k RRH62000, měření TVOC je z pohledu zplodin hoření trochu nepřesvědčivé, je tam metaloxidový senzor, což obecně není žádné terno, ale nejspíš to bude i tím, že smrad z topení neobsahuje příliš látek na které je tohle čidlo citlivé. V každém případě jsem to víc nezkoumal, protože s tím stejně nic nenadělám.
Mnohem lepší výsledky jsou s polétavým prachem. Bude to zřejmě dáno tím, že polétavý prach doprovází smrádek z topení, takže stačí měřit ten. Na výstupu čidla jsou hodnoty ppm1, 2.5 a 10 v přepočtu na referenci cigaretového kouře, KCL nebo absolutní hodnota počtu detekovaných částic. Citlivost je oproti požárním čidlům nesrovnatelná. Když to přiblížím, v místnosti mám jednotky ppm, vypnu odtahový motor rekuperace, otevřu okno, takže vzduch se víceméně fouká z okna ven. Zapálím cigáro u okna, i pohledově je vidět že jde kouř z cigára smerem k oknu. Za chvilku (do minuty) vyletí koncetrace na senzoru na druhém konci místnosti na řádově stovky ppm a trvá i po jediném cigáru několik hodin při zaplé rekuperaci než klesne na původní hodnoty. Takže citlivost bude myslím OK. Co se týká venkovních hodnot, když je inverze, jsou vysoké pořád, nejen večer při zatápění, ale to je myslím v pořádku, protože pokud je venku sajrajt, doma ho stejně nechci a je mi jedno jestli je z komína souseda nebo z čehokoliv jiného. Pokud by mi šlo jen o sousedův kouř, bylo by jednodušší zamířit nějaký levný IR snímač s rozlišením pár pixelů (termokameru) na jeho komín a detekovat teplo z něj.
Jinak práce se snímačem je vcelku triviální. Po zapnutí z něj lezou cyklicky data (asi 20 různých hodnot) v intervalu cca 1sec. Není třeba čidlo nijak složitě konfigurovat. Dá se do něj poslat pár příkazů jako sleep, čištění čidla, parametry průměrování, míru poklesu otáček větráčku pro alarm a podobné pitominy, ale k provozu to vůbec není potřeba.
Pro případné zájemce ještě drobné upozornění. Snímač se vyrábí ve dvou verzích které se liší pouze konektorem. Ten je nejen že pokaždé jinak zapojený, ale jeden z nich je opravdu dost malý (samozřejmě ten co jsem objednal já - jak jinak). Konektor s kablikem k tomu nedodávají, ten menší má rozteč pinů jen 0,8mm a garantuju vám že krimpovací kleště na tohle mít doma určitě nebudete. Dutinky jsou široké jen 0.6mm a pakárna je nejen drátek do nich nalisovat, ale i schrastit tak tenký aby neměl průměr víc jak 0.8mm i s izolací, protože tlustší se tam prostě nevleze. Tak pozor na to.