Je potřeba dohřev vzduchu?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od JirkaV » 05 úno 2014, 10:56

Rozumím, že je potřeba předehřev vzduchu k pasivním jednotkám, aby nezamrzly. Jak je to s dohřevem? Je k něčemu dobrý?
JirkaV

od BobTheBuilder » 05 úno 2014, 19:41

Pri nízkych vonkajších teplotách a hlavne pri mrazoch nastáva situácia keď pasívna RJ fúka dnu vzduch o teplote pod 18st, kľudne aj 15st.
Spôsobuje to celkové znižovanie teploty interiéru ale hlavne je to pocitovo nepríjemné až nevydržateľné.
Ako riešenie problému sa potom znižuje objem vetraného vzduchu k minimu, čím sa vlastne stráca zmysel vzduchotechniky v dome.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od BobTheBuilder » 05 úno 2014, 19:46

Mimochodom je tu na túto tému veľa príspevkov, skúste popátrať a naštudovať ;)
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od KorDa » 07 úno 2014, 10:53

To je velmi individuální záležitost. Velmi záleží na typu výustek, na celkové koncepci VZT rozvodů. Všimněte si například zde zmíněné přestavby teplovzdušného vytápění na radiátory.
viewtopic.php?f=18&t=1315#p8701 Když jsou umístěné výustky v blízkosti topného zdroje (zde přímo pod radiátorem), není třeba žádný dohřev. Dokonce si myslím, že majitel bude i velmi spokojený s účinností radiátorů díky oplachu přívodním vzduchem. Pokud je však výustka někde nad postelí, přivádění chladnějšího vzduchu v zimě nebude nic příjemného. Studený vzduch je těžší a bude klesat k zemi. V takovém případě by bylo vhodné mít dohřev nebo aktivní rekuperaci, které rovnou dohřívá přívod.
Je potřeba si uvědomit, že průměrné reálné účinnosti pasivních jednotek budete při větrání 120m3/h a teplotě odtahovaného vzduchu z místnosti 22°C přivádět do místnosti vzduch 12-14°C při venkovní 0°C.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od zakňaktel » 12 úno 2014, 13:07

KorDa píše:Je potřeba si uvědomit, že průměrné reálné účinnosti pasivních jednotek budete při větrání 120m3/h a teplotě odtahovaného vzduchu z místnosti 22°C přivádět do místnosti vzduch 12-14°C při venkovní 0°C.

Jestliže toto je průměr, tak jakou teplotu dosahují nejlepší pasivní jednotky ?
zakňaktel

od KorDa » 12 úno 2014, 13:27

zakňaktel píše:Jestliže toto je průměr, tak jakou teplotu dosahují nejlepší pasivní jednotky ?
To je podobné, jako se rybářů ptát na velikost úlovku. ;) Ale vážně. Výstupní teplota nic nemusí vypovídat o kvalitě jednotky. Dokonce to může být přesně naopak. Špatné ventilátory, co budou více topit než foukat, mohou docela slušně zvedat teplotu na výstupu.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od Moorgos » 12 úno 2014, 14:34

Spôsobuje to celkové znižovanie teploty interiéru ale hlavne je to pocitovo nepríjemné až nevydržateľné.

ciste subjektivni pocit...

Osobne jedu Comfort Eco, bez predehrevu (jsem linej ho nechat pripojit + mala technicka drobnost) a vubec nemam pocit neprijemnosti nebo nevydrzitelnosti.
Rekuperace bezi 7/24 na 2. vykonovy stupen (vareni 4. stupen), topeni v baraku nastavene na 23ˇC konstatne. Dokonce mam vydech primo v loznici nad hlavou a ze bych mel namrzle usi po ranu jsem si vubec nevsiml. Mozna to je malou rychlosti proudeni na vystupu, a vzduch se hezky promicha. Takze o zadnem blbem pocitu nemuze byt rec.

Ako riešenie problému sa potom znižuje objem vetraného vzduchu k minimu, čím sa vlastne stráca zmysel vzduchotechniky v dome.

Smysl vzduchotechniky se neztraci, i minimalni vetrani (24h) je porad vetrani.
Znam hodne knedliku, kteri neotevrou okno v zime, jak je tyden dlouhy, maj prochcane zdi prolezle plisni a jsou spokojeni, takze kto muze byt vic "spokojen"? Dle mne je to otazka uhlu pohledu.

Ma tady ten pan "znate Borka vsechno spravi" vubec rekuperaci? ...nebo je to jenom porad teorie?
Moorgos

od zumik » 12 úno 2014, 15:49

Já rekuperaci zatím doma nemám. Mám v plánu pasivní, a tak po jedné zimě se uvidí, zda bude nutný předehřev jako ochrana před zamrznutím jednotky nebo ne, ale rozhodně nebudu dělat dohřev. Nehodlám instlaovat otopnou soustavu (podlahovku) a zároveň ještě vrážet další prachy do instalace dohřevu, radši si tam všechno teplo dodám komfortně podlahovkou.
Nevidím důvod proč by vzduchotechnika bez dohřevu měla být nekomfortní. Vpodstatě celoročně máme například v ložnici celou noc otevřené okno, jelikož vstávat v noci a otvírat/zavírat okno je nesmysl a spát celou noc v místnosti se zavřeným oknem a vydýchaným/smradlavým/.... vzduchem s mi opravdu nelíbí. Takže nevidím důvod proč by vzduch z ventiulace o teplotě 12-16 °C měl být problém, když si v současnosti do místnosti přivádím vzduch o teplotě menší než 0 °C.

Jen pro zajímavost kdysi jsem viděl studii, kde měřili v nízkoenergetickém domě kvalitu vzduchu přes noc v ložnici s vypnutou vzduchotechnikou a zavřenými okny. Výsledek byl že spostu měřených parametrů bylo víc jak 10x horší než jsou maximální doporučené hodnoty v obytných místnostech. Měřil to někdo z FST ČVUT.
zumik
přispívající
přispívající

od oldpard » 12 úno 2014, 17:19

Já se montáží rekuperací a topenařinou živím a musím říct, že jde hlavně o objemy vzduchu. Když se budete bavit o velkých budovách a objemech v řádech 1000 m3, tak se to bez dohřevu neobejde. Myslím pasivní rekuperátory. V rodinných domcích dohřev nemá smysl vůbec řešit.
oldpard

od BobTheBuilder » 12 úno 2014, 21:49

Moorgos píše:ciste subjektivni pocit...
...Takze o zadnem blbem pocitu nemuze byt rec.
Je to samozrejme subjektívny pocit. Niekto spí v mrazoch pri otvorenom okne (ja tiež), niekto nechce ani vyvetrať lebo mu je zima.
Kamarátovi napr. fúka pasivka v mrazoch 17°C a nie je mu to príjemné, jeho manželke to vyslovene vadí.

Moorgos píše:Smysl vzduchotechniky se neztraci, i minimalni vetrani (24h) je porad vetrani. Znam hodne knedliku, kteri neotevrou okno v zime, jak je tyden dlouhy ...
Snáď sa nechceme porovnávať s takýmito prípadmi :shock:
Odporučené vetranie (aj podľa normy) je definované výmenou celého objemu vzduchu za 2 hod.
"Aj minimálne vetranie je lepšie ako žiadne", ale nie je dostatočné. Ak investujem do vzduchotechniky nemalé peniaze chcem, aby dokázala vymeniť potrebné množstvo vzduchu. Nechcem byť nútený ho obmedzovať na 1/2, 1/3 alebo 1/10 pretože mi je zima.
Ale je to môj názor, vám vyhovuje zrejme iné a tak je to v pohode ;)

Moorgos píše:Ma tady ten pan "znate Borka vsechno spravi" vubec rekuperaci? ...nebo je to jenom porad teorie?
Len teória, ale zozbieraná okrem iného z veľa poznatkov iných užívateľov z praxe ;) Moja sa práve projektuje, mašina už je rezervovaná.
Vidíte v tom problém ? :) Fanda Ferrari vám o tom voze možno povie podstane viac ako jeho vlastník :)
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od BobTheBuilder » 12 úno 2014, 21:57

zumik píše:Nehodlám instlaovat otopnou soustavu (podlahovku) a zároveň ještě vrážet další prachy do instalace dohřevu, radši si tam všechno teplo dodám komfortně podlahovkou.

Tak pri odporúčanom objeme vzduchu to bez dohrevu inak ani nejde.
Napriek tomu si myslím, že dohrev je komfortnejší. A pre mňa je komfort jeden z hlavných atribútov VZT ;)
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od zakňaktel » 13 úno 2014, 00:48

KorDa píše:To je podobné, jako se rybářů ptát na velikost úlovku.

U sportovních rybářů asi ne, ale u těch z povolání zásadní otázka.
Vypadá to, že vnímání teploty bude asi individuální.
KorDa píše:Výstupní teplota nic nemusí vypovídat o kvalitě jednotky. Dokonce to může být přesně naopak. Špatné ventilátory, co budou více topit než foukat, mohou docela slušně zvedat teplotu na výstupu.

Chápu, že je to pouze jeden z parametrů jednotky, ale myslel jsem že tak zásadní, že výstupní teplota (vyrobená co nejlevněji) je to, co RJ odlišuje od bedny po banánech s dvěma ventilátory.
zumik píše:Vpodstatě celoročně máme například v ložnici celou noc otevřené okno, jelikož vstávat v noci a otvírat/zavírat okno je nesmysl a spát celou noc v místnosti se zavřeným oknem a vydýchaným/smradlavým/.... vzduchem s mi opravdu nelíbí. Takže nevidím důvod proč by vzduch z ventiulace o teplotě 12-16 °C měl být problém, když si v současnosti do místnosti přivádím vzduch o teplotě menší než 0 °C.

Dlouho otevřené okno v zimě způsobí, že vnitřní špaleta bude promrzat, kousek dál bude rosný bod a plíseň je na cestě
zakňaktel

od zumik » 13 úno 2014, 15:09

BobTheBuilder píše:Tak pri odporúčanom objeme vzduchu to bez dohrevu inak ani nejde.
Napriek tomu si myslím, že dohrev je komfortnejší. A pre mňa je komfort jeden z hlavných atribútov VZT ;)

Ano hlavní důvod k instalaci VZT je pro mě taky především komfort. Jenže jak jsem psal, hodlám mít v domě podlahovku a zároveň postavit NED. Kdybych realizoval dohřev vzduchu tak jedině teplovodní, jelikož hodlám topit dřívím a elektrický dohřev by se mi velmi prodražil, tedy dohřev vzduchu by byl docela drahý.
Pak je otázka, zda je komfortnější mít puštěnou podlahovku (tedy příjemně teplou podlahu) a přivádět chaldnější vzduch do místností a nebo mít vypnutou podlahovku a přivádět příjemně teplý vzduch. Samozřejmě bavím se o době kdy venku není pod nulou. V takovém případě by asi jel jak dohřev, tak podlahovka. Ale obávám se že takových dní by bylo výrazně méně, než dní, kdy bych se musle rozhodovbat zda pustit podlahovku a nebo dohřev vzduchu. A já si pořád myslím, že teplá podlaha pro nás bude komfortnější, než přivádět teplý vzduch. A těch pár dní co je venku opravdu zima a přiváděný vzduch bude opravdu nepříjemně studený, tak si radši za ušetřené peníze (za nenainstlaování dohřevu) více zatopím.
Ale to je samozřejmě můj názor. Faktem je, že není problém si připravit prostor pro instalaci dohřevu a případně ho v budoucnu doplnit.
zumik
přispívající
přispívající

od BobTheBuilder » 13 úno 2014, 22:27

Asi sa zhodneme, že je to naozaj individuálne a každému vyhovuje niečo iné.
Všetko ukáže až reálne používanie v praxi kde si to nakoniec každý nastaví tak ako
mu to vyhovuje ;)
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od zakňaktel » 13 úno 2014, 22:41

zumik píše:
Pak je otázka, zda je komfortnější mít puštěnou podlahovku (tedy příjemně teplou podlahu) a přivádět chaldnější vzduch do místností a nebo mít vypnutou podlahovku a přivádět příjemně teplý vzduch

No on tam nastává trochu paradox, že čím nižší bude TZ domu, tím nižší bude teplota podlahovky. V případě NED je teplota podlahy výrazně nižší, než teplota bosé nohy a tedy případ
"příjemně teplé podlahy" nenastává
zakňaktel

od Ferin » 13 úno 2014, 23:40

zakňaktel píše: V případě NED je teplota podlahy výrazně nižší, než teplota bosé nohy a tedy případ
"příjemně teplé podlahy" nenastává

Tak to je myslím případ všech domů, nejen NED. Teplota by neměla přesáhnout 27-28°C.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Ferin » 13 úno 2014, 23:44

Jinak aktuálně přemýšlím o úplně stejné věci. A sice, že především v případě PD a volbě aktivní rekuperace mi bude po většinu času stačit topit jen rekuperací a podlahovka pojede jen při skutečně velké zimě. Je to tak?
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Merk » 14 úno 2014, 09:54

Jestliže máte PD běžných velikostí, tak i kdyby aktivní rekuperace jela jen s minimálním COP, tak už jen výkon samotného kompresoru bude výrazně znát při topení.
Merk

od Ferin » 14 úno 2014, 11:28

Výhledově +/- 200m2 (podkroví bude zatím z větší části neobývané a nedodělané). Rekuperace by byla v "kotelně" v nevytápěném suterénu.
Tzn. podlahovka by byla v provozu kolik dní (+/-) teplotně průměrného roku (jižní Morava)?
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od KorDa » 14 úno 2014, 11:42

Není snadné se bavit o topení ve smyslu spotřeb, dosahovaných teplot atd. na základě nedostatečné specifikace. I na jižní Moravě můžete být na úpatí kopce, ukryt za stromy, stavbou atd. Dále je to o stanovení požadovaných teplot pro místnosti. Každému vyhovují jiné. Také záleží na tom, jakou aktivní rekuperaci myslíte. Může to být verze s ohřevem vody typu VP18 a nebo bez ohřevu vody typu VPL 15.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

Další

Zpět na Vzduchotechnika