Já pořád nevím, kde se berou takové závěry. Co je na aktivní jednotce komplikovaného? Když si odmyslíme regulaci a ventilátory, které jsou stejné i v pasivní jednotce, je rozdíl jen v kompresoru a chladícím okruhu a to je asi tak složité jako je lednička. Bojíte se ledničky? Mně to přijde, jako by někdo raději vykopal díru v zemi a spouštěl tam potraviny v koši, protože je pro něj lednička příliš komplikované zařízení. Já třeba neumím opravit televizi a proto si ji nekoupím? Raději si nechám namalovat obrázek na zeď a občas si ho vyměním?

Co je mi po tom, co v té televizi je. Pro mě je důležité, jestli je poruchová nebo není a to je o kvalitě. Proč si lidé připlácejí za Samsung nebo LG a nekupují noname čínu? Chtějí, aby to vydrželo. Stejně tak je to s jakýmkoliv jiným spotřebičem. Ano, pokud chce někdo něco pochopitelného, může prát na valše. Kdo chce komfort a nějakou službu navíc, opatří si automatickou pračku. Kvalitní, co se nerozbije po půl roce provozu. V tom to je.
Co se týče aktivní / pasivní a výhodnosti. To vůbec nejde porovnat jen samo o sobě. Představte si, že po pasivní rekuperaci má výstupní vzduch o několik stupňů nižší teplotu, než je odtah z místnosti. To znamená, že místnosti zvyšuje tepelnou ztrátu prostupem a nějakou TZ větráním a vůbec se nepodílí na ohřevu teplé vody. Když vezmeme aktivní rekuperaci, tak nejen že eliminuje TZ větráním, ale ještě se bude podílet na dotápění a to levně s COP 3. Stejně tak se může podílet na ohřevu vody a zase levně. Takže je zcela mimo porovnávat jen pasivní/ aktivní. Je potřeba vidět celkové náklady domu včetně rekuperace. Zde se výhodnost řešení bude zcela zásadně lišit. Když někdo bude dotápět před/za rekuperací elektrickým přede/dohřevem o příkonu 1,5 kW a srovnáme to samé s aktivní rekuperací o stejném výkonu 1,5 kW ale o třetinovém příkonu (0,5 kW). Jsme úplně jinde. Ten výkon lze počítat prakticky celou zimu nebo celý rok v případě využití na ohřev TUV.
To znamená, srovnejte jeden a ten samý dům:
pasivní rekuperace + el. bojler + el. topení vs. aktivní rekuperace + el. bojler + el. topeníBojler v případě aktivní rekuperace bez TUV se nám vykrátí a zbydou celkové náklady na topení.
Zase můžeme modelovat. Palino007 uvažuje s el. topením a já střelím, že roční spotřeba by byla 120m2 (rozloha domu) x 40kWh/m2/a (nízkoenergetický dům) = 4800 kWh/a . V průměru to vychází na na 23 kWh denní spotřeby, z aktivní rekuperace dostanete 1,5 kW levného výkonu. Něco spotřebujete na eliminaci větrání, ale poměrně velkou část využijete na přitápění. Zase je to o modulaci, ale uvažujme jen polovinu 600 W v průměru. 600 W x 24 h x 210 topných dní = 3024 kWh. To je snížení spotřeby domu o 63% . V penězích to bude 4800 kWh x 3 Kč = 14 400 Kč x 0,63 = 9072 Kč . Je to samozřejmě odhad a modelace na konkrétní dům. V takovém domě dojde k úspoře 9000 Kč ročně. Podobně se to dá propočítat i s ohřevem vody. Jinak to bude, když část nákladů na vytápění pokryje TČ, ale to jsme zase v jiných cenových relacích a zase musíme srovnávat celkové investice a celkové provozní náklady. Proto je zcela zavádějící a nesprávné porovnávat jen pasivní vs. aktivní. Dům je celek.