Trochu bych tu oživil skomírající vlákno (a celé fórum).
1) Chápu dobře, že trubice nejenže celoročně podstatně snižují účinnost rekuperace (kromě období, kdy už vlastně vůbec rekuperovat nepotřebuju), takže žádné certifikáty apod. v tu chvíli už neplatí a investice do jednotky s (teor.) účinností nad 90 % je chiméra, ale dokonce ještě více "snižují" vlhkost vzduchu na výfuku do domu, což je asi ještě nepříjemnější? Takže ideální řešení, jak tu bylo prezentováno, neexistuje a perpetum mobile se nekoná.
Dalo by se říct, že na tom budu v tu chvíli stejně, jako s entalpickým výměníkem (z hlediska teploty, resp. účinnosti rekuperace, a nezamrzávání, nikoliv z hlediska vlhkosti, kde na tom budu s e.v. líp)?
2) Je možné případně trubice zapojit "naopak", jak tu bylo načrtnuto (viz příloha, poslední náčrt)? Je mi jasné, že trubice pak budou v extrémních mrazech méně účinné, ale...
Navrhovaná možnost by-passu (a jeho řízení) už nejspíš posouvá trubice zcela mimo jakoukoliv racionalitu.
3) Kacířská myšléénka, mnohokrát zde opakovaná, ale stejně mi to nedá.... Je skutečně předehřev nutný (fórum mám načteno, dotaz často opakovaný, málokdy konkrétně zodpovězený)? Pokud tedy odhlídneme od "fundamentalistického" hlediska, které má svoji legitimitu, že v NED, tím spíše v PD, je nepřístojné, abysme si foukali studený vzduch do domu.
Kolem mě provozují všichni rekuperaci bez předehřevu (a dohřevu) a nikdo si na to jakkoliv nestěžuje (ano, beru, nejsou to fyzikové a nečtou airforum

). (Opakovaně slyším, že "prodejci to inzerují, pač to chcou prodat, a certifikátoři do doporučují, pač se chcou krýt".

)
Pro těch pár dní v roce (v mé oblasti; poslední zimu bych ho v podstatě zřejmě nepotřeboval ani jednou) je to neadekvátní investice. Tedy, to bych chtěl upřesnit, u "mé" (zřejmě) jednotky, která v případě rizika zámrzu, jestli ji dobře chápu, nejprve jen sníží intenzitu větrání a, pokud to nestačí, přestává rekuperovat a toky vzduchu proudí rovnoběžně. Mělo by se v podstatě jednat o minuty, než výfuk rekuperaci odmrazí a jednotka pojede zase normálně. O kolik °C to za tu dobu interiér vychladí? Čili něco "málo" budu muset dotápět, ovšem pomocí TČ. Většinou se tak ovšem bude dít v noci, kdy naopak může být čerstvější vzduch spíše ku prospěchu (jsme zvyklí mít otevřené fr. okno na balkón celou zimu) a kdy je jinak podlahovka spíše na škodu.
Tím spíše, že jestli dobře chápu certifikát Passivhausu (viz příloha, str. 4; návod je v tomto smyslu příliš stručný a ne zcela v souladu), já má jednotka už protizámrznou ochranou vybavena, byť jen menšího výkonu. Je to tak??? (Zehnder ComfoAir 550)
Je mi jasné, že rekuperace jako taková není o amortizaci nákladů (čistě ekonomické), ale u předehřevu tomu už tak je, v podstatě je to o tom, kolik vrazím do koupě a provozování (!!) předehřevu vs. kolik budu muset dotápět (TČ) bez něj.
( 4) Objevila se tu myšlenka nekompatibility jednotek, které riziko zámrzu řeší v podstatě podtlakem, s provozováním krbu. Podle mě je tato obava lichá, neboť krby do dnes stavěných domů (v podstatě už jen NED a PD) jsou utěsněné, s vlastním přívodem vzduchu z nevytápěného prostoru.)
5) Chápu dobře, že teplovodní předehřev nebrat a u trubic a elektropředehřevu jsem limitován pouze průměrem, ale z hlediska kompatibility a řízení mohu na danou rekuperaci naroubovat v podstatě zařízení jakékoliv jiné značky? Konkrétně Zehnder pro vlastní předehřev vyžaduje koupi nejvyšší verze dané rekuperace (Luxe), čili u použití konkurenčního předehřevu (s vlastní regulací) bych mohl zůstat u neLuxe verze?
6) A konečně, jak obtížná (nákladově, pracovně, izolačně) je případná dodatečná instalace předehřevu (a dohřevu), pokud bych se rozhodl začít bez nich? Pokud mi to tam pak nainstaluje někdo jiný (a jiné značky), můžu přijít o záruku na instalovanou rekuperaci?
Předem díky, vím, je toho víc, ale hodně brouků = hodně dotazů.
PS: Prosím o shovívavost a spolupráci zdejších prodejců Nilanu, Bůh ví, že jsem chtěl vás!!

- 0214_001.jpg (10.07 KiB) Zobrazeno 20406 krát