Jak je to s účinností rekuperačních výměníků /jednotek.

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od metball » 01 dub 2012, 22:23

Unstrech píše:Podařilo se mi něco vygooglit...

THUMBS UP PT PodStřechou,
velmi dobrý úlovek.

Hupky-šupky s ním do
http://www.qpro.cz/?id=48_1_7_1#OdkazNaZacatekVypoctu
a nevyplňovat žádné BASTL-konstanty, pls.
Jen poctivě nastavovat fyzikální rozměry a nikde se "neuklepnout" :)

Sehnal jste kompletní množinu údajů měření v 7 pracovních bodech výměníku
a co je vůbec BOMBA,
jsou tam i pracovní body s rozdílnými hmotnostními toky primáru a sekundáru!

Výsledky snímat z obrazovky a seznámit nás tu s nimi.
Nehynoucí zásluha pak bude nezpochybnitelně a výhradně Vaše.

iGoNY

P.S.:
Jako motivaci pro Vaši výzkumnou činnost prozradím jedno sladké tajemství:
ηt není tepelná účinnost,
ale "efektivita dohřátí" přiváděného venkovního vzduchu.

Ale nikomu, hlavně ne v Evropě, to neříkejte ...
Slétnou se na Vás nejen přitroublí Marketingáči, ale i část akademické sféry.

P.P.S.:
Nebo si najděte SparingPartnera, jako kdys Don Žuvačka zlanařil svou upřímností mne.

P.P.P.S.:

Unstrech píše:... nikde nemůžu najít %,který se u nás běžně udávají. ...

Brýle nasadit! Třetí sloupeček od konce číst! A švihých, švihýc!
Jóóó, on je tam rozměr [-]? Já bych tam jako SFO striktně doporučoval [1].
A hádejte, jak i ten Widlařský EXCEL dělá PROCENTA?
Ona to tak tedy dělá i OtevřenáOpice, dokonce i školáčci na základce ...
Prostě Vás to dostalo, no a co ...
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Unstrech » 01 dub 2012, 22:49

Díky, já jsem si to myslel, leč je tam místo % pomlčka. Když nevím, zeptám se :-)
Unstrech

od metball » 01 dub 2012, 22:56

... a tady máte mustr,
jak můžou vypadat dokumentační data
ze simulačních aktivit:
viewtopic.php?f=20&t=978&start=10#p4880
nebo
viewtopic.php?f=20&t=978&p=4880#p4880
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 02 dub 2012, 12:12

Unstrech píše:Díky, ... Když nevím, zeptám se :-)

Není zač,
Big Googliči ;)

A nápodobně
i já mám dotázek / prosbu:
ten zdroj dat je "ňákej tajnej"?
Zkuste dohledat (ve vlastní paměti, cache prohlížeče) ona kouzelná slůvka,
která Vás k tomuto pokladu dovedla.
A pak je tu, prosím, opublikujte.

Předem Dík!

(Temná Hrozba:
Jinak si k Vaším NickNames přidám: "Občasný Sysel Syslič" :twisted: )

pěvecký sbor středověká duchovní hra

P.S.:
Na HICu zakládám nové vlákno k proti-/sou-proudým výměníkům a ke koeficientu PROSTUPU
a ve Vašich datech mi chybí teplosměnná plocha (případně jmenovitý výkon výměníku).
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 02 dub 2012, 13:59

Hm,
'sem to už nevdržel ...
a panáčky od Q-pro proklepl osobně.
Tož sorry až NaPůdu ...

Zadani04.png
bohužel umí jen Objemové Toky a neumí metodu nejmenších čtverců ...

Vysledek04.png
... tak kdyby aspoň povolily všechny kombinace Luftů

Ale i tak, Pán Bůh zaplať za každou funkční pomůcku,
která se jen Lidem
nesnaží
Čúrat na Lopatky 8-).

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Unstrech » 02 dub 2012, 21:07

metball píše: ona kouzelná slůvka,
která Vás k tomuto pokladu dovedla.

Slova zas až tak kouzelná nejsou. Zkoušel jsem Recair, Prüfstelle HLK, Wirkungsgrad. Našel jsem nějaká pdf a z nich kopíroval PrtSc. Kde to bylo, bych sám rád věděl. Netušil jsem, že je to až tak zajímavý.
Unstrech

od metball » 03 dub 2012, 10:01

Unstrech píše:... Kde to bylo, bych sám rád věděl. ...

Doufám, že už to není v ...

Unstrech píše:... Netušil jsem, že je to až tak zajímavý.

Se wajs, že to zajímavý je.
On totiž kompletní slušné měření publikuje jen ten, kdo si je dost jistý "v kremflecích",
že ho konkurence, (nebo ňáký "šťoura") nerozebere "na šrot" :twisted:

Tož ještě bojujte. Ty m^2 bych dost chtěl!

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Unstrech » 03 dub 2012, 11:03

Hledal jsem hledal a to pdf najít nemůžu. Ještě to úplně nevzdávám. Mám tu něco novýho.
Srovnával jsem certifikáty na http://www.passiv.de/ a mám zase otázky.
certifikáty1.png
certifikáty7.png
certifikáty6.png

Bohužel se jdou dát jenom tři obrázky, tak ještě pokračuju v dalším příspěvku.
Unstrech

od Unstrech » 03 dub 2012, 11:07

certifikáty2.png

Moje otázka je, KDE SE BEROU ÚČINNOSTI kolem 98-99%, které nám předkládají prodejci? Nikdo nepřeleze podle certifikátů ani 90% a pohybují se cca 75-85%. Co vy na to?
Unstrech

od Unstrech » 07 čer 2012, 13:52

Našel jsem možná jenom upravený vzorec pro výpočet účinnosti.

Pro ZZT se většinou používá koeficient teplotní účinnosti φ, který je sice závislý na provozu zařízení, nicméně umožňuje snadný výpočet teploty vzduchu za výměníkem.
φ=te2-te1
ti1-te1

Kde:
te1 je teplota přiváděného vzduchu před výměníkem
te2 je teplota přiváděného vzduchu za výměníkem
ti1 je teplota odváděného vzduchu před výměníkem

Když tohle ale dosadím do aktivní rekuperace: (např.: te1 /5°C/, te2 /35°C/, ti1 /20°C/)
vychází mi účinnost 200%. Kde dělám chybu?
Unstrech

od metball » 07 čer 2012, 14:35

Unstrech píše:...
dosadím do aktivní rekuperace
... účinnost 200%.
Kde dělám chybu?

V nezapočtení práce "chlaďařského zařízení" ;) .
Samo ssebou, chlaďařina je v Tepelných Čerpadlech
(tzn. i v případě aktivní rekuperace, kde jde na 99% o TČ vzduch - vzduch)
zapojena "hore kokotom" :twisted: ,
žeáno.

iGoNY

P.S.:
Domyslel jste ty vyřazené chladničky u Vás v podkroví? Včetně HicKobky? 8-)
Pak jen přehazujete "ofukování hickobky" a máte buď klimu, nebo topení.
Tož tak je to s tou
kradenkou ze vzduchu,
vracenou zpět do vzduchu
a to přes jednu skupenskou přeměnu chladiva "tam a zase zpět a furt dokola".

P.P.S.:
Samo, může to být realizováno i bez té skupenské přeměny chladiva,
ale to Vám nedá ten "správné vévar".
Neodvlhčíte, nepodchladíte, nepoužijete přehřáté páry z násobných vstřiků, ...
...
ale zase je to výrazně levnější. Jen je např. problém, kde pro klimu brát studenou vodu ...

P.P.P.S.:
Přesto základním průstřelem jsou ty dva výměníky a nastavení jejich optimálního bodu provozu.
Musí sedět bilance v čase (ev. s akumulací, což je v případě TČ vzduch x vzduch zatím nonsens ...)
a musí být velmi přesné rozpětí teplot a průtoků vzduchu.
Jinak prostě jde účinnost celého procesu do háje zeleného.

Proto jsem spíš zastáncem "jeden optimální bod" a provoz On/Off v jeho okolí,
než "super mazaná regulace" za těžký love,
včetně všech regulací otáček, ušetřených studených startů, ...
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 07 čer 2012, 14:49

K účinnosti rekuperace, vyjádřené pomocí teplot jen opět dodám:

jde o matematickou úpravu rovnosti tepelných toků.

Řečeno slovy záklaďačky či jejího spolužáka:
"Vyškrtám v čitateli a jmenovateli zlomku stejný písmenka a je vymalováno."

A právě PT PodStřechou našel tak krásný data (uvedena v tomto vlákně),
kde je vidět,
jak i profíci "debilně krátěj".
Přesněji řečeno - jejich
krácení průtoků s drobnými výhradami
platí pro testovací stolici v labině,
nikoliv pro pastóšku kdekoliv na ZeměKouli.

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Unstrech » 07 čer 2012, 20:46

Jenže letáky s účinnostma si uvádějí , co chtějí. Nikde není napsáno, kdo a podle čeho účinnost spočítal. Zajímalo by mě, jak se to počítá v jednotce, kde je aktivní i pasivní rekuperace.
Unstrech

od metball » 08 čer 2012, 10:57

Unstrech píše:... letáky s účinnostma... není napsáno, kdo a podle čeho účinnost spočítal...

Ale je to napsáno a velmi striktně.
Tak v čem je háček a drobnička jak Masařka?
Říká se jí PRACOVNÍ BOD technického zařízení.
Ten už nikdo nespecifikuje - přesněji,
netrvá na jeho striktním dodržení.

Nekomentuji už to,
že normativně zadefinovaný pracovní bod ve zkušebně
je na hony vzdálen
provozním podmínkám zařízení, které má při reálném použití.
Dobrou vlastností Evrospkých normotvůrců je vycházet vstříc marketingu,
nikoliv fyzikálnim zákonům.
Hádejte, kdo jim kapsišku efektivně podmázne,
Miláška do ní potajomky vsune?
Fyzika to určitě nebude, žeáno :lol:

Postudujte citaci PT MŠ
viewtopic.php?f=20&t=1064
+ mnou zpracovaná data od PT Unstrech.

pěvecký sbor Brutus

P.S.:
Když už tu opět paralely buduji ...

Víte že existuje víno. Balí se mj. do sedmiček (0.7 litru, obvykle skleněná láhev, "štopl", viněta ...)

... existuje jakési francké a taky veltlínské ...

Jj, není nad to mít sedmičku ve speciálních dvojpatrových flaškách.
Pěti litr
(kráte 0.1, samozřejmě, aby to nevypadalo tak humpolácky a nebyla až taková trestní sazba),
tvoří Kekfrankos
a dvojlitr
(opět ponásoben desetinou sazbou, vždyť jde jen o pár drobných ...)
je Grüner Veltliner.
Sice nešplouchaj - no asi budou lyofilizovaný, bez alkoholu ...
to víte, když máte v kapsičce Pána Prstenů, to se vám to kouzlí.

No a o tom jsou ta procenta a kouzlení s nimi.
Vyměníte, začarujete, zakopete, ..., ovlivníte, podmáznete, ...
shrábnete, ...

... leč zákon vzrůstu entropie neobčúráte.
Nikdy a nikde.
I kdybyste to měli zašouklit třebas pomocí temné hmoty a energie.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Racochejl » 23 čer 2012, 12:22

Martin Šperl píše:Dalším paradoxem je i to, že entalpie (energetický potenciál) venkovního vzduchu i v rámci naší malé země je rozdílný a z toho plyne, že stejný výměník může mít jiný výkon v Bruntále a v Břeclavi.
Znovu si pročítám celou tuhle diskuzi a napadá mě, že sice výkon bude jiný v Bruntále a Břeclavi, ale to zas až tak není podstatné z hlediska účinnosti. o tu v tomhle tématu jde. Zajímal by mě názor na určení účinnosti podle podílu zpětně vrácené energie ku energii vypouštěné. On by v tom následně nemusel hrát roli tlak, protože jednotka pracuje v určité nadmořské výšce shodné pro oba toky energie ven i zpět dovnitř. Takže bych si mohl zvolit nějaký průměrný tlak. Není ani potřeba hledět na průtok vzduchu, když dovnitř i ven bude shodný. Moje otázka je, jak lze vypočítat energetický potenciál vzduchu ven a a porovnat se skutečností zpětně se vracející. Kolik energie obsahuje 1m3 vzduchu o teplotě 21°C? Kolik energie lze získat z 1m3 skupenského tepla (vyjdu z průměrného atm. tlaku a vzdušné vlhkosti a nějaké zvolené teploty).
Proč to všechno.
Chtěl bych se nějak dopátrat (eventuálně si v domácích poměrech ověřit) skutečné účinnosti rekuperace. Předpoklad je takový: z domu jde 100m3/h, nadefinuji (změřím) parametry toho vzduchu a řeknu si, že kdybych nějakým způsobem maximálně využil energetický potenciál daného množství vzduchu (kondenzací a jinými kouzly), mohl bych získat například 2kWh energie. Následně potřebuji vědět,co by se stalo se vzduchem venkovním o určitých vstupních parametrech , kdybych mu předal 100% ze 2kWh energie. Teplotu venkovní změřím, tlak asi také není problém, snad jen ta vlhkost. Poradíte někdo jak by se to dalo jednoduše laicky spočítat a hlavně prakticky změřit v domácích podmínkách?
Racochejl

od Racochejl » 24 čer 2012, 01:39

Můžou to být Joule. Když je má úvaha špatně, položím otázku jinak. Měrná tepelná kapacita udává kolik energie potřebuji k ohřátí kg látky o 1°C. Z jinýho konce to samé, když mám 1kg vzduchu na cestě z domu a já ho celý ochladím na venkovní teplotu, uvolním z něj určitou energii. Když bych si pak spočítal, o kolik by se měl ohřát přívodní vzduch zpětně získanou energií a porovnám to s reálně naměřenou hodnotou, měl bych se k nějaké účinnosti dobrat. Otázky.
1) Jaký je vztah mezi měrnou tepelnou kapacitou, tedy potenciálem energie z daného množství vzduchu a entalpií toho samého množství toho samého vzduchu?
2) Dá se říci, že entalpie je součet tepelných kapacit suchého vzduchu a vodní páry /případně jiných složek v daném množství vzduchu/?
3) Jaká je souvislost mezi energií získanou prostým ochlazením určitého množství vzduchu z domu a energií potřebnou uvolněnou při změně skupenství stejného množství stejného vzduchu?
4) Laicky řečeno, dá se určit, kolik energie je možné jakýmkoliv způsobem vyždímat z 1kg vzduchu (známe parametry daného vzduchu).
Racochejl

od Pedro » 24 čer 2012, 15:20

Racochejl píše:4) Laicky řečeno, dá se určit, kolik energie je možné jakýmkoliv způsobem vyždímat z 1kg vzduchu (známe parametry daného vzduchu).

Mně se nejvíc líbí ta 4)...laicky řečeno nedá tak jednoduše. Když zapomeneme na chvilku na kondenzaci vodní páry a zaobéřeme se jenom suchým vzduchem, bude ždímací limit korespondovat s tím ochlazováním. Sám jste si napsal, že ochlazením kg vzduchu o 1°C uvolníte nějakou energii. Nevím, kde leží fyzikálně reálné ochlazení vzduchu, ale čistě teoreticky by ochlazením vzduchu o nekonečně stupňů, šlo získat nekonečnou energii. Možná je to blbost a stejně tyhle teorie jsou k ničemu. Přesto fandím. Myslím, že za pomoci Metballa by se šlo dostat k nějakýmu rozumnýmu výsledku. Berte reál deskových výměníků a ochlazujte jen na venkovní teplotu. Možná ještě s nějakým limitem -5°C, protože jinak deskový výměník zamrzá. Jestli míříte do vod aktivní rekuperace, počítejte s teplotou chladiče kolem -10°C až limitně k -15°C, ale bycha na to, že tady jdete dost do tuhýho boje. Bude to chtít porvat se s vlivem kompresoru, teplem ventilátorů. Možná by to šlo udělat ještě i tak, že na jednu stranu dáte všechno reálně získatelné a na druhou zpět vytěžené (s odečetem vložené energie na chod ventilátorů a kompresoru).
Pedro

od Racochejl » 25 čer 2012, 23:10

Já hledám něco jednoduchého, co by bylo přesnější a přitom protiváhou podle mě zavádějící účinnosti jen podle teplot. Je mi jasné, že když se vezme teplotní delta mezi teplotami vzduchu sem /tam, tak násobení tepelnou kapacitou nahoře a dole ve zlomku je zbytečné a po vykrácení zase zbyde jen poměr teplot. Mě jde ale o to, že potenciál vzduchu ven, když dokážu využít skupenské teplo kondenzací vodní páry je na stejný vzduchový tok dovnitř větší a teplotní účinnost je tak značně nepřesná.
Už jenom hmotnost stejného objemu bude jiná.
Ve vzduchu odpadním je více vzdušné vlhkosti a kdybych vzal jen vodní páru a ochladil jí o stejné teplotní delta jako ten vzduch, musí být Q na straně odpadu větší než Q potřebné na ohřátí vzduchu přívodního opět o stejné teplotní delta. Z toho mi vyplývá, že 100% teplotní účinnosti je nejen možné, ale ani 100 %ní dohřátí přívodního vzduchu neznamená 100% využití odpadní energie. Jestliže bych separoval vzduch a vodní páru od sebe, moje představa o účinnosti by byla hmotnost vzduchu x kapacita x teplotní delta (odtah-venkovní teplota) + hmotnost vodní páry v odpadním vzduchu x kapacita x teplotní delta : hmotnost vzduchu x kapacita x teplotní delta (přívod-venkovní teplota) + hmotnost vodní páry v přívodním vzduchu x kapacita x teplotní delta. Podle mě se ani nemusí moc měřit, protože na absolutní vlhkost existují tabulky udávající g/m3 vzduchu za určité teploty. A to to ani nekomplikuji tím, že by pára při ochlazení pod rosný bod kondenzovala uvolňovala vedle měrného tepla ještě skupenské teplo. Na straně přívodu se mi nic nevypařuje, takže v tomhle hledisku žádná energie nespotřebovává a jde tedy jen o prosté měrné teplo potřebné k ohřátí zpět na teplotu odtahu.
Třeba to je také ještě mimo branku, ale je mi divné, že se všichni ostatní spokojí jen s teplotou, když v čitateli je jasně více potenciálního energetického zisku, než je potřeba k čistě k zvednutí teploty vzduchu na přívodu? Samozřejmě, že to není perpetuum mobile, je třeba vlhkost dodat. To se ale děje užíváním objektu a s účinností rekuperace to nemá nic společného.
Ještě další pohled na účinnost může být ne z hlediska výsledku rekuperace, ale právě z hlediska technické schopnosti převedení určitého množství energie z odpadního vzduchu do přívodního. To ale zase je o něčem jiném.
Jsem laik a mám v tom guláš. Dál se asi neposunu. Je moje úvaha o energii z vodní páry mimo? Nebo je zanedbatelná, když se nikde neuvádí.
Racochejl

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnika