Nilan Compact - praktické zkušenosti

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od perm » 01 črc 2024, 13:09

Zdravím, jednotku provozuji 4 roky a musím říct, že super. Samotná jednotka vychází už dost zajímavého řešení aktivní rekuperace, al co bych řekl, že je rozdílové oproti ostatním tepelným čerpadlům je absolutně tichý provoz venkovní jednotky. Člověk se musí jít podívat, jestli se točí vrtule, protože to jinak není vůbec slyšet.
Nastavení chlazení je dvojí, první samotnou rekuperací do vzduchu. To je jednoduchý, prostě se zvolí teplota a režim chlazení. Automatiku bych používal jenom na jaře nebo na podzim. Pozor ale na jednu věc, je potřeba povolit ohřev vody v nádrži na 80 °C. To je fakt důležitý, protože jinak se chlazení omezí. Ověření funkce je na přehledu dat v položce přívodní vzduch teplota T2. Tam je vidět, jak chladný se fouká dovnitř. Druhé chlazení je do podlahy, tam je nastavení podle "topné" vody a pozor, musí se překlemovat IR senzor, pokud ho nepoužíváte. Ten snímá povrchovou teplotu podlahy. Když tam ta klema nebo čidlo není, chlazení se neaktivuje. Mně to udělali technici při zprovoznění a funguje to super i bez toho IR senzoru.
perm

od djelinek » 25 úno 2025, 19:51

Zvažuji do novostavby zakoupit ESO - dle mně tenčí a vyšší Compact. Mám dotaz, v popisu produktu jsem nenašel, jestli rekuperace umí při chlazení a topení cirkulaci vzduchu a nebo vždy musí nasávat nasávat vzduch z venku, čímž "větrám" i když nepotřebuji a přicházím tak o energii v domě. Ví někdo jak to je?
djelinek

od Tomáš Lodava » 28 úno 2025, 21:25

Mám od Nilanu jinou jednotku, která je předchůdcem ESa a dnes už se neprodává. Před 14 lety jsem zakoupil VP18 10P, protože jsem chtěl využít kombinace s pasivním výměníkem. Jednotka mi zatím pořád slouží, za celou dobu mi 1x vyměnili ventilátor a ulomila se mi taková plastová pacička na ovladači. Pokukuji po nástupci a na výstavě v Německu mě zaujal nový Compact P2, mluvil jsem tam dlouze se zástupci výrobce, je tam hodně inovací a hlavně bude se používat jiné chladivo. Doufám, že moje jednotka ještě nějaký ten rok vydrží a mezitím tenhle model už budou dovážet i Češi. Abych se vyjádřil k cirkulaci. Jednotka je ve svém konceptu navržená jako větrací a tak je také uzpůsobená. Na chlazení byste si měl raději koupit klimatizaci. Lednička by také dokázala chladit, ale asi jí nebudete nechávat v létě otevřenou, aby chladila interiér. Moje letitá zkušenost vychází z toho, že rozhodně nevětrám nonstop, jednotku mám načasovanou na pravidelné provětrávání jen několik hodin denně. Systém je doplněný o čidlo CO2 v ložnici, podle kterého se v případě potřeby spustí intenzivnější provětrání. Jsem maximálně spokojený. Jednotka mi nechladí dům jako takový, ale ochlazuje přívodní vzduch a to až překvapivě intenzivně. Před asi pěti lety jsem na výstavě v Praze mluvil s lidmi od českého Nilanu a probírali jsme možnost přidat speciální box, který je univerzální pro všechny jejich jednotky a cirkulaci umí. Chtěl jsem to ale z důvodu rozvodu tepla od krbových kamen. Dostal jsem tehdy i nabídku, ale nakonec jsem se k realizaci nedostal. Možná to přijde na řadu až s novou jednotkou.
Tomáš Lodava

od jarda » 29 dub 2025, 10:54

Lze řešit vytápění i větrání? Lze i zkombinovat. Rozhodoval jsem se již před 25 lety. Úspěšně provozuji moje sofistikované zařízení pro KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ TZB - vše v jednom. Vzduchotechnická jednotka s rekuperací a s možností provozu v dvouteplotního režimu s chlazením a ohřevem vzduchu vodou z invertorového tepelného čerpadla včetně ohřevu TUV v jednom bloku a s KOMBI-AKU-bojlerem (i jako záložní zdroj) i pro vytápění v AUTOMATICKÉM REŽIMU s dálkovým sledováním i s možností ovládání v týdenním režimu. Získalo již i Čestné uznání na FOR-THERM 2014. Jiná podobná zařízení neumí všechny funkce najednou
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika