šak jo.
měl jsem na mysli vyhodit z vlastní rekuperační jednotky původní výměník. totéž pro lidi, co si to staví z výměníku a ventilátorů sami.

jzap píše:šak jo.
měl jsem na mysli vyhodit z vlastní rekuperační jednotky původní výměník. totéž pro lidi, co si to staví z výměníku a ventilátorů sami.
Leon píše:Optimální je kombinace HP a aktivní rekuperace

mirek píše:aktivni rekuperace nezamrza, proc tedy pouzivate ty trubice?

jzap píše:aha, ted jsem pochopil, proc je to COP tak vysoko, protoze to HP posouva teplotu vzduchu jdouciho do tepelneho cerpadla do teploty, kde to cerpani funguje s vyssi ucinnosti.
To má logiku, dokonce se soustavě uleví, protože výměník bude mít určitě větší ztrátu.jzap píše:No, kdyby to HP melo stejnou ucinnost pro dane m3/h, tak minimalne by to tlakova ztrata mohla byt mensi.

jzap píše:na druhou stranu, je to opravdu řešení? kdyz je HP tak účinné, proč by vlastě nedošlo k zamrznutí také? Když budeme chtít, aby žebra na HP zvládaly 300m3/4, nebudou muset být tak jemná a blízko sebe, že to vyjde nastejno?
Leon píše:Optimální je kombinace HP a aktivní rekuperace, protože nesmíte zapomínat na to, že sice HP při mrazech zvednou teplotu sání, ale zase srazí teplotu odtahu. S tim uz dál deskový výměník nic moc nenadělá. Proto to já mám spojený s aktivní rekuperací a dokážu ještě z toho zbytku a s pomocí kondenzačního tepla zvedat teplotu na výstupu se slušným COP.

4technik píše:teplo např. 20°C z odtahu vlastně využijeme na předehřátí vzduchu do sání pasivní jednotky? Nebude pak hlavní problém, že nám do přívodů a tedy místností bude vnikat příliš chladný vzduch?
Jan Š. píše:Např. když je venku -3° (VZT jaednotka ještě nezamrzá) a odtahuji z domu 21°, po rekuperaci se 70% účinností mám na přívodu cca 17° a na výstupu 5°C.
Jan Š. píše: dost snižuji celkovou účinnost rekuperace.

Atgoho píše:To se mi nějak nezdá.
Vezmu to jako blokový schéma (rekuperace A + rekuperace B).
Když obě rekuperace mají fixní účinnost (teplotní zisk), tak mi není jasný, jak by moho platit A>A+B.
Pajax píše:Když má rekuperace účinnost 70%, znamená to, že se přívodní vzduch ohřeje na 70% odtahovýho? Nebo ne? 70% z 21 je 14,7 (st.C).
Taky by šlo říct, že uteče z domu jenom 30% tepla ven. 30% z 21 je 6,3 (st.C)
Jak jsi došel k těm 17 a 5 st.C?
Nerozumím diferenci teplota v místnosti 21°C a teplota odtahu 16°C.Crazy píše:Koneckonců, co na ty teploty zdejší odborníci? Tušíte za tím čertovinu?