Zdarvím příznivce kvalitního vzduchu
Pomalu se mi schyluje ke stavbě mého EPD/NED domu a krom dalších mnoha detailů vybavení řeším rekuperaci. O tom, že bude a co a jak už snad vím, nicméně vyvstává mi tu jedna otázka.
Právě sedím u svého poměrně výkonného stolního počítače (příkon max 600W) se dvěma monitory a neskutečně se potím. Valí se na mě spousta tepla, které produkuje. Umím si představit, že to bude v domě s tepelnou ztrátou 2,7kW docela silný zdroj tepla. Když k tomu připočítám ještě dalších 6 permanentně běžících IT zařízení (servery, tiskárny atd - jsem IT ), možná bych s tím v plném zatížení mohl vyrovnat tepelnou ztrátu celého domu ... místnosti určitě.
Dost machrování, teď k věci.
Jde mi o to, zda-li bych si mohl vytvořit někde izolovaný box, nacpat tam všechny počítače, zajistit přívod a odvod vzduchu přes domovní vzduchotechniku tak, abych v létě odpadní teplo vypouštěl bez rekuperace ven a přiváděl čerstvý vzduch zvenčí (brát z prostoru asi nemohu, neb si budu odčerpávat akumulovanou nižší teplotní energii). V zimě naopak by mohl být tento teplý vzduch výhodou a tak bych jej, třeba klapkou, přepnul přes rekuperaci a dohříval tak interiér (případně bych energii mohl použít pro heat pipes).
Další možností je vytvořit samostatný obvod vzduchotechniky pro tyto účely s malým tepelným čerpadlem a konvertovat tak tuto energii do vody.
Místo televize bych chtěl mít projektor na občasné koukání, na normální TV se stejně nejde koukat. Pro něj bych taky byl schopen pod stropem vytvořit izolovaný box s odvodem energie (a že jí tam bude).
Co si o tom myslíte, je to nesmyslné v poměru k ceně nebo obecně? Máte nějaké zkušnosti s podobnými specialitkami ?
Díky moc za každý podnět.
David Literák