pasivní rekuperace

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od lunzie » 06 lis 2012, 12:15

dobrý den,
chtěli bychom si pořídit do našeho nového domu (ve fázi hrubé stavby-220m2) pasivní rekuperaci, tato rekuperaci ale v zimě zamrzá, šlo by to vyřešit napojením solárních panelů?
lunzie

od MilošH » 06 lis 2012, 13:48

Co jsem zatím já zjistil, tak s předsazeným vodním předehřevem vzduchu může být problém. Musela by do něj jít stále teplá voda, jinak by zamrzl a popraskal. Zejména u solárních panelů si zrovna nejsem moc jist, zda by to bylo rozumné řešení. Především v krutých mrazech, když bude zataženo, nebo mlha, tak soláry nic nedodají. Řeší se to buď elektrickým předehřevem vzduchu a nebo jít do aktivní rekuperace. Někdo by doporučil ještě třeba zemní registr, ale já osobně po prostudovaní různých závěrů, jsem proti tomuto řešení.
MilošH

od Peggin » 07 lis 2012, 00:13

lunzie píše:dobrý den,
chtěli bychom si pořídit do našeho nového domu (ve fázi hrubé stavby-220m2) pasivní rekuperaci, tato rekuperaci ale v zimě zamrzá, šlo by to vyřešit napojením solárních panelů?

Kdyby vám v noci při -12°C fungovaly soláry, můžete rekuperaci klidně vynechat úplně, otevřete okno a přidejte na topení. Vždyť od takových nočních polárních solárů musí být přebytečného tepla fůra. Promiňte mi moji hloupou poznámku, ale opravdu si myslím, že počítat se solárním ziskem v zimě moc nejde. Teplovodní předehřev je velmi náchylný a skutečně by hrozilo zamrznutí. Když už vám není líto pustit 800 W (nebo i více) do předehřevu, doporučil bych rovnou investovat do aktivní rekuperace, která předehřev nepotřebuje a s příkonem 500W vám poskytne výkon kolem 1500W. Zvažte, co je rozumnější. Navíc můžete použít tepelné trubice a mrazy vás rázem zajímat nemusejí.
Peggin

Zpět na Vzduchotechnika