Smí vzduchotechnika obtěžovat okolí?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Radek Němec » 19 čer 2013, 20:20

Možná se zdá, že odpověď je jednoznačné, ale
na tzb-info Viola Kott píše:Dobrý den,
nevím, jestli se obracím správně, ale už jsem docela zoufalá. Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné nebo zda je v nějaké vyhlášce či v zákoně, že musí odvětrání z restaurace ústit na střechu objektu. Jsem majitelka bytu, která musí od rána do noci poslouchat a "čichat" odvětrání z restaurace a není to nic příjemného. Limit hluku není překročen, je o pár decibelů nižší, ale přesto obtěžuje. Dříve měla restaurace jiný systém a nyní po rekonstrukci má odvětrání vyvedené na střechu. Je to tedy prosím bezpodmínečně nutné, obzvlášť v obytné zóně?
Děkuji.
Co na to zdejší praktici?
Radek Němec

od MIRAS » 20 čer 2013, 09:51

Dělám už vzduchařinu nějaký ten pátek a vím, o čem paní mluví. Mít hospodu poblíž baráku není žádná výhra a to hned z mnoha důvodů od očůraných rohů domu, hluku až k zmíněné vzduchotechnice. Kdo to nečichal, nepochopí. Já bych zakázal kouření ve všech hospodách, ale obávám se, že by to ve zmíněném problému odstranilo jen jeho část. Pokud se v hospodě vaří, dokáže to být brutální. Ani si nikdo nedovede představit, jak vypadá odtahové potrubí. Naštěstí to není případ rodinných domů.
Žádná vyhláška nestanoví, že by výfuk měl být na střechu. Z hlediska výfuku je definována odstupová vzdálenost od sání (1,5 m). Sáním může být i sousedící okno a to i střešní okno.
V každém případě platí podle Vyhlášky č. 20/2012 par.10, odst. 1 : "Stavba musí být navržena a provedena tak, aby neohrožovala zdraví osob nebo zvířa, bezpečnost, zdravé životní podmínky jejích uživatelů ani uživatelů okolních staveb a aby neohrožovala životní prostředí nad limity obsažené v jiných právních předpisech, zejména následkem...písm e) znečištěním vzduchu..."
Toto je základní a obecné pravidlo. Přímo pro vzduchotechniku platí paragraf 37, zejména odstavec 2) se zabývá výfukem odpadního vzduchu a ten, cituji: "..musí být proveden a umístěn podle normových hodnot tak, aby neobtěžoval a neohrožoval okolí !"
Doporučil bych se obrátit se stížností na stavební úřad.
MIRAS

od Sentinel » 20 čer 2013, 14:35

MIRAS píše: Já bych zakázal kouření ve všech hospodách,
To by tam ale nikdo nechodil. Vždyť tam nikdo nekuřáky chodit nenutí. Jdou tam sami a dobrovolně!!!!!!!
Sentinel

od MIRAS » 21 čer 2013, 14:31

Jenže stejně tak může existovat velká skupina nekuřáků, kteří zcela nedobrovolně do hospody nešli. Díky tomu, že se v hospodě kouří, je jim tam omezen vstup. Nechtějí riskovat zdraví, znečištění oděvu, vlasů a tak díky bezohlednosti kuřáků dovnitř nemohou.
Představte si to tak, že by se oficiálně povolilo hostům restaurace polévat se navzájem močůvkou. Argumentoval byste stejně nebo byste takové vzájemné polévání požadoval zakázat? Přijdete do hospody a někdo z hostu na vás vylije celý kýbl "sraček". Přeci jste tam nemusel chodit. Komu to nevadí, že smrdí jako prase, ten si rád posedí.
To je ten pohled z druhé strany. Ten, kdo nechce dobrovolně smrdět, do hospody nemůže.
Kde je spravedlnost?
Kdyby kuřák ničil jen svoje zdraví a špinil jen sebe, jeho volba, jeho svoboda, jeho daně ...bohužel kuřák kouřením obtěžuje okolí a poškozuje zdraví ostatním.
MIRAS

od kláda » 07 črc 2013, 08:33

MIRAS píše: Já bych zakázal kouření ve všech hospodách,

Sentinel píše:To by tam ale nikdo nechodil. Vždyť tam nikdo nekuřáky chodit nenutí. Jdou tam sami a dobrovolně!!!!!!!

Znám 4 hospody, kde mi tvrdili totéž. "nikdo mi tu nepříjde". Pak 2 z nich postupně zakázaly kouřit a vyhradili místo před hospodou a udělali stan. No a najednou se jim zvedla návštěvnosti i o děti s rodiči. A i o kuřáky, kteří zbytečně moc u piva prokuřili a teď už "nemohou" v nekuřácké a jsou líní jít ven. Načež ty zbylé 2 byly raději taky zakázaly kouřit, protože si šéfové lehce spočítali, že se budou mít taky lépe.
Ty první 2 to zavedly někdy od října a listopadu. Ty druhé 2 o kterých mluvím v dubnu a červnu. Nevím ale u těchto dvou, jestli si polepšily. Už tam nějak nechodím, když jsem si zvykl do té jedne z těch prvních dvou. Takže asi tak ku škůdcům.

A ještě mě napadlo, že přetáhnout kuřáka přes palici tyčí z lešení je zcela v duchu nutné sebeobrany. Chce-li mi kuřák spůsobit rakovinu, tedy smrtelné onemocnění, musím se bránit :)
kláda

Zpět na Vzduchotechnika