klimatizace do vzduchotechniky

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Laďa Jaskva » 05 srp 2013, 14:27

Dobrý den. Nezpochybňuji chlaďařskou odbornost. Nicméně, zase píšete, jaké nastanou problémy ( jestli vůbec nastanou ) a to mě jaksi vůbec nezajímá. Mě zajímá, jak to udělat, kdo to udělá a kolik to bude stát. Čili, když jste reagoval zrovna Vy tak otázka na tělo, na Vaše tělo : Uměl byste to udělat ? Uměl byste to složit s dostupných komponentů a poslední otázka - kolik byste si za to vzal.
PS Mám dvě klimatizace a nic se nevypouštělo, každá jednotka byla zvlášť. Jenom pro informaci všechno jsem si pověsil na stěnu, vyvrtal díry, a chlaďař to za 4 hodiny uvedl do provozu ( 2 ks ).
Ale v tomto případě by mě zajímala Vaše cena na klíč, bez dopravy, neboť ta by byla dražší, jak celá klima.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Pedro » 05 srp 2013, 14:58

Bez mučení přiznám, že bych to nezvládl. Nejsem konstruktér a ani nikdo z mých daleko fundovanějších kolegů, které jsem do diskuze při polední pauze navrtal, by do toho nešel. Opravdu je rozdíl mezi zprovoznit a navrhnout klimatizaci.
Pedro

od Laďa Jaskva » 05 srp 2013, 15:07

Pedro píše:Bez mučení přiznám, že bych to nezvládl. Nejsem konstruktér a ani nikdo z mých daleko fundovanějších kolegů, které jsem do diskuze při polední pauze navrtal, by do toho nešel. Opravdu je rozdíl mezi zprovoznit a navrhnout klimatizaci.

Dobrý den. Čekal jsem všechno jiné, jenom toto ne. Ale díky.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Laďa Jaskva » 05 srp 2013, 16:47

Ono to fakt není nijak složité,
jen je tam příliš mnoho Drobniček.

Tak už se všichni vykecali jak to nejde, a nyní je řada na návrhu, jak to jde. Klidně bys jako nejchytřejší mohl začít. :evil:
PS. V tom návodu je i telefon na technickou podporu. Zásadní je dodržet výkon venkovní jednotky do max. výkonu toho jejich výměníku. Jinak je putna, co se tam napojí. Jak jsem koupil, tak prodávám.
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Pedro » 05 srp 2013, 17:08

Laďa Jaskva píše:.. Jinak je putna, co se tam...
Když je technik na podpoře tak rychle hotov, nemají nějaké vzorové schéma?
Pedro

od Laďa Jaskva » 05 srp 2013, 17:27

Pedro píše:
Laďa Jaskva píše:.. Jinak je putna, co se tam...
Když je technik na podpoře tak rychle hotov, nemají nějaké vzorové schéma?

Dobrý den. Vzorové schéma ? Nevím, na to jsem se neptal. Nicméně kondenzační jednotka libovolného výrobce se dá napojit přímo na ten jejich chladič. Jak to nevím a je mě to šumafuk. To je záležitost Vás chlaďařů, jestli tam bude nějaký ventil, nebo něco, co neznám je celkem fuk. Ale je jasné, že tam musí být všechno, co je ve vnitřní splitové jednotce od jakéhokoliv výrobce, kromě ventilátoru. Ten luft tam bude tlačit ventilátor ze vzduchotechniky. Nevidím ani jeden důvod, proč by to nemělo fungovat a proč to tak vytáčí pána Boha. Nicméně stejný princip je použitý v mnoha vzduchotechnických zařízeních.

Ještě dopisuji dotaz. Nevíte, zda by se někde dala zakoupit venkovní jednotka o výkonu chlazení cca 2,5 kW ? Ne, že bych navzdory negativním nálezům se chtěl montovat do chlaďařiny, ale pouze mě to zajímá finančně. Ale žádný multisplit za 45.000 Kč, ale něco NN, nejlépe z PRC za pár šupek.

S pozdravem Laďa
Naposledy upravil Laďa Jaskva dne 05 srp 2013, 17:40, celkově upraveno 1
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Laďa Jaskva » 05 srp 2013, 17:34

SFO píše:To jen jako Muzikant Muzikantovi.
Dobrá, jinak.
Ani Prasata
jsem My Dva
Spolu Nepásli ...
iGoNY

A s kým je tedy paseš, když já to nejsem ? Jako muzikant muzikantovi : Cis mi, Fis mi ,Gis7, Cis mi, E dur, A dur , H7 Už na to kašlu, bo jsi na šrot ????. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Pedro » 05 srp 2013, 23:14

Myslím si, že v principu jde o něco takového.
kanálová klima.png
kanálová klima.png (6.64 KiB) Zobrazeno 18609 krát

Kondenzátorovou jednotku chcete vytvořit tak, že kuchnete nějakou klimu, resp. místo vnitřní jednotky napojíte přímý výparník. Je tak?
Pedro

od Laďa Jaskva » 06 srp 2013, 09:26

Pedro píše:Myslím si, že v principu jde o něco takového.
kanálová klima.png

Kondenzátorovou jednotku chcete vytvořit tak, že kuchnete nějakou klimu, resp. místo vnitřní jednotky napojíte přímý výparník. Je tak?

Dobrý den. Nevím, jestli je to chlaďařsky OK, ale to je přesně moje představa. Děkuji.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od VZTPraha » 06 srp 2013, 14:06

Pedro píše:Kondenzátorovou jednotku chcete vytvořit tak, že kuchnete nějakou klimu, resp. místo vnitřní jednotky napojíte přímý výparník. Je tak?

Pánové, vložím můj pohled z poza prodejního pultu.
Vymýšlíte vymyšlené. Uvedené schéma je jednoduchý model pro jednokanálovou klimatizaci, který se běžně prodává pro průmyslové aplikace. Pro rodinné domy přesně tu samou funkci plní aktivní rekuperace. Obzvlášť tehdy, počítáte-li jen s ohlazováním větracího vzduchu. Vytváříte tedy něco neozkoušeného a ve finále mnohem dražšího než jsou již dostupná zařízení.
Když vezmu do ruky kalkulačku - chladič MKF 160 za 11.600 Kč, kondenzační jednotka cca 20.000 Kč, chladivo + montáž 5.000 Kč, c e l k e m: 36.600 Kč. K tomu nějaká rekuperační jednotka a jste v lepším případě na ceně hotové aktivní rekuperace, v horším případě dráž a v každém případě v nejistotě a bez záruky funkčnosti. Když bych se na věc díval jako obchodník, nepouštěl bych se do konstrukce vlastního prototypu, prodal stávající jednotku a utržené prostředky + zamýšlenou investici do vývoje spojil a pořídil osvědčený a funkční model.
VZTPraha

od Laďa Jaskva » 06 srp 2013, 17:13

VZTPraha píše:Pánové, vložím můj pohled z poza prodejního pultu.
Vymýšlíte vymyšlené. Uvedené schéma je...

Dobrý den. Člověče, kde se celou dobu ukrýváte. Dotaz zněl přesně na téma, které jste shrnul do posledních 5 slov : pořídil osvědčený a funkční model. Nyní tedy zbývá, abyste uvedl o jaký osvědčený a funkční model se jedná, kde se dá pořídit a taktéž kolik stojí. Škoda, že jste se neobjevil dříve, protože můj mentor z toho má vyrážku a už několik dní je mu špatně. Doufám, že se diskuze vrátí do věcné podoby a že nebudu muset číst, že něco nejde. :D Děkuji.
PS Akorát se divím, že to zde přítomní chlaďaři neznají. To je pro mě záhada. Nicméně známý chlaďař, který mě momentálně montuje splitovku do jiného baráku, o tom také nemá páru. Čili, napadá mě pouze jedna možnost - není to rozšířené.
PPS Já bych osobně sám nic ani nekuchal, ani nepekl, ale nechám si to zprovoznit odborníkem.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od VZTPraha » 07 srp 2013, 15:00

Laďa Jaskva píše:Nyní tedy zbývá, abyste uvedl o jaký osvědčený a funkční model se jedná, kde se dá pořídit a taktéž kolik stojí.

Pokud se nepletu, má tento model doma Leon. Jedná se o VPL15. Použil jsem zde uvedený nákres a poupravil.
VPL15.png
VPL15.png (11.21 KiB) Zobrazeno 18524 krát

Cena jednotky 75.200 Kč, regulace CTS 602 stojí 9.800 Kč. Montáž zvládnete i sám, montuje se to jako kterákoliv jiná jednotka.
006_VPL15.jpg
VZTPraha

od Laďa Jaskva » 07 srp 2013, 17:45

VZTPraha píše:....Cena jednotky 75.200 Kč, regulace CTS 602 stojí 9.800 Kč. Montáž zvládnete i sám, montuje se to jako kterákoliv jiná jednotka.

Dobrý den. Nejdříve mě vypadly oči z důlků, pak jsem si myslel, že si děláte srandu, abych nakonec zjistil že Vy odpovídáte na něco jiného, než je předmětem diskuze. Nakonec je to moje chyba, že i já jsem bláhově naletěl na tu lacinost. Opravdu dobré řešení je vyhodit stávající pasivní rekuperační jednotku za cca 60.000 Kč i s regulací a nahradit ji jinou s chlazením. To bych se asi neptal na dodatečné chlazení ve stávajícím rozvodu vzduchotechniky.
Jediné, co se podobá mému dotazu je schéma, které uveřejnil Pedro. Ale vidím, že diskuze je zde úplně na nic, neboť někteří vědecky zpochybní všechno a udělají z tazatele blbce, když si nechá natentovat na hlavu a jiní zase raději nenapíší nic, protože se bojí posměchu. Čili, další diskuzní fórum, kde se dá někdy dozvědět i úplné nic. Zde si akorát mohu povzdechnout, že řešení za 85.000 ( přepokládám, že bez DPH ) opravdu není řešení a spíše to považuji za nejapný žert. :( :( :( :( :(
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od VZTPraha » 07 srp 2013, 19:06

Laďa Jaskva píše:Opravdu dobré řešení je vyhodit stávající pasivní rekuperační jednotku za cca 60.000 Kč i s regulací a nahradit ji jinou s chlazením.
Já nepsal vyhodit, psal jsem prodat. Já se dívám na věc čistě ekonomicky. Jak už jsem napsal výše, přidělat k běžné jednotce strojní chlazení pod 40.000 Kč dáte sotva a řešení to bude prototypní, tedy velmi nejisté. Proto bych se snažil třeba i pomocí fóra najít kupce pasivní jednotky. Nevím, jaký máte typ a jak je dlouho v provozu, ale pokud by se vám podařila prodat za 40-45.000 Kč, budete na svých.
VZTPraha

od Laďa Jaskva » 07 srp 2013, 23:17

Pedro píše:Myslím si, že v principu jde o něco takového.
kanálová klima.png

Dobrý den. Pedro, prosím o popis, co obsahuje venkovní jednotka a co obsahuje vnitřní jednotka u splitové klimatizace. Neberu názory, že nutně musím něco vykuchat a nějak protifunkčně pospojovat, vymýšlet vymyšlené a podobné názory. Když existuje přímý výparník, který se vřadí do proudícího vzduchu, tak na tento výparník stačí najit nějakou kondenzační jednotku z nějaké adekvátní klimatizace, třeba za 10.000 Kč. Čili nevidím to tak jak VZT, že by se dala výhodně prodat stará ( a to dokonce, ani vlastní žena :lol: ) a nahradit to novou, podstatně dražší aktivní rekuperací. Moc nechápu všechny negativní reakce a názory, proč by to nešlo, natož proč by to mělo stát takové prachy.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od VZTPraha » 08 srp 2013, 09:43

Split systém
Se skládá z vnitřní a venkovní jednotky, které jsou vzájemně propojeny potrubím chladiva (tepelně izolované měděné potrubí ).
Vnitřní jednotka obsahuje výparník, ventilátor, škrtící ventil a čidlo teploty – v uzavřeném výparníku dochází k vypařování kapalného chladiva, čímž je mu odebíráno teplo. Vzduch, který je v místnosti přes filtr nasáván, proudí přes tento chladný výparník a ochlazený je vyfukován výdechovou klapkou zpět do místnosti.
Vnější jednotka obsahuje kompresor a kondezátor s ventilátorem. – plynné chladivo vypařené ve výparníku vnitřní jednotky je nasáváno potrubím chladiva do vnější jednotky, kde je kompresorem stlačováno a poté prochází kondenzátorem. Kondenzátor je ochlazován venkovním vzduchem pomocí ventilátoru čímž dochází k opětovnému zkapalnění chladiva. Kapalné chladivo je opět přiváděno potrubím chladiva do vnitřní jednotky, a tímto je oběh chladiva v chladícím okruhu uzavřen.
(zdroj: laka.cz)

Pokud vás zajímají ceny kondenzačních jednotek pro napojení k přímým výparníkům do VZT, podívejte se sem:
http://www.acson.cz/produkty/detail.asp?ID_KATEGORIE=16

Sofistikovanější schémata, která zde navrhoval Pedro:
http://www.acson.cz/stahuj/acson/ostatn ... 202010.pdf
VZTPraha

od Laďa Jaskva » 08 srp 2013, 10:45

VZTPraha píše:Split systém...

Dobrý den. :lol: :lol: :lol: Leze to z Vás sice jako z chlupaté deky, ale to se mě už zdá, že je odpověď na otázku v úvodu. Že se dají koupit kondenzační jednotky samostatně vím dlouho. Nicméně mě zajímá právě dodatečná montáž do vzduchotechniky. Čili, když to shrnu, tak by se to dalo pořídit do 30.000 sakumprask a rozvod studeného vzduchu by byl do celého baráku. Jediný zásah do stávajícího systému by bylo vyřezání kousku potrubí z rekuperace a vložení toho přímého výparníku. čili, už jsem tam, kde jsem původně chtěl být. Takže děkuji za odkazy.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od MIRAS » 08 srp 2013, 12:27

Nevím , jaká bude kvalita odkazovaných kondenzačních jednotek a jestli to s montáží zvládnete do 30 tisíc Kč. Když se na to dívám technicky, chybí mi tu MaRka. Venkovní kondenzátorová jednotka bude spínat na základě teplot
Je třeba řídit odmrazovací cykly (frekvence, spínací teploty, čas..), to vše je potřeba dát do souladu s rekuperační jednotkou - vzduchovým výkonem. Všechny strany (dodavatel kondenzátorové jednotky i výparníku) se jistí odborným projektem. To je to, o čem jsem mluvil na začátku. Kolegové například upozorňují na vztah mezi plochou chladiče, povrchovou teplotou, množstvím kondenzátu a průtokem vzduchu. To by měl dělat někdo, kdo to spočte nebo alespoň kvalifikovaně odhadne. Špatný MaR - práce zmar.
Celkově bych cenu viděl o 10 tisíc výš a počítal se 40 tisíc Kč.
PS: Chcete jít do experimentování za 40 tisíc doopravdy nebo je to tu jen v akademické rovině ?
MIRAS

od Laďa Jaskva » 08 srp 2013, 12:59

MIRAS píše:Nevím , jaká bude kvalita odkazovaných kondenzačních jednotek...

Dobrý den. Nevím, co je to MaR. Nevím, jak by se to realizovalo, nevím kdo by to dělal ( já určitě ne ) a nevím, proč všichni pořád píšete, jak to nejde. Najde se někdo kdo řekne jak to jde ? Je pouze několik možností.

1. Nejde to.
2. Jde to a nikdo zde na fóru zatím nenapsal jak.
3. Jde to a nikdo to nechce zveřejnit, neboť je to tajné :lol:
4. Nebo......

Oslovil jsem jednu firmu s tímto problémem a čekám, co mě odpoví. Potom poreferuji. Nicméně, je mě jasné, že když si zakoupím splitovou jednotku přednachystanou na svépomocné propojení, tak to pojede bez ohledu na mou odbornost, bez ohledu na umístění a bez ohledu na cokoliv. Akorát třeba nebude stíhat chladit. Ale to zde vůbec nerozporuji, neřeším a je to principiálně úplně jedno.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od VZTPraha » 08 srp 2013, 13:58

1. jde to
Nikdo tu netvrdí, že to nejde. Snažíte se předělat starou Octavii na něco, co původně nebyla. Jen tak drobně vyříznout kus kabiny, přidělat korbu a udělat z ní pick-up. Jde to a obrázek níže je toho důkazem.
škodapickup.jpg

Obavy jsou z toho, co to s tím autem udělá a jestli to bude adekvátní tovární výrobě. Tuhle předělávku také nikdo nepočítal, zkrátka řezal a vařil a ono to nějak dopadlo. A možná i sloužilo nebo dokonce slouží. Stejně tak je to se zmíněným pokusem. Já dokonce věřím, že to nějaký šikovný chlaďař dá dohromady.
MaR znamená Měření a Regulace. Stejně jako u zmíněné přestavby by měl někdo řešit, jestli naložená předělávka zvládne ubrzdit kopec se stávajícíma brzdama, jestli to to auto vůbec uveze, když poblíž nebude stát pan Lorenc. Podobně MaR řeší spínání, jednotky, zajištění dostatku vzduchu, mezní situace ovládání (např. jak zareaguje kondenzátorová jednotka na vypnutí rekuperační jednotky), zkrátka aby to všechno spolu mluvilo, nic nenamrzalo, necyklovalo a všeho bylo přiměřeně.
Myslím, že i vy sám uznáte, že přestavba od oka těžko dosáhne parametrů továrního výrobku. Přesto to neznamená, že to nejde...jen jestli se to vyplatí.
VZTPraha

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnika