Laďa Jaskva píše:...proto, že pasivní jednotku včetně rozvodů má celá armáda lidí a hodně jich v dnešní době touží po něčem podobném. Chlazení do každé místnosti za cenu max. jedné splitové jednotky, která ba byla pouze v jednom prostoru...
Začnu trochu mimo téma, ale nemohu si to odpustit.
Armáda lidí by si měla uvědomit, že nejprve by měla zapomenout na nesmyslné velké výkladní skříně, které s oblibou moderní projektanti malují na skoro každý dům. Já bych takového projektanta v současných vedrech na takové okno přilepil a nechal smažit, dokud si neuvědomí, co za hlouposti lidem projektuje.
Velké okno je drahé, je zbytečné, je neekonomické..je hloupé. V létě ho draho stíníme, draho chladíme - v zimě skrz něj do tmy vidět není, zatahujeme závěsy, aby naopak nebylo vidět dovnitř a draze doplácíme na tepelné ztráty. Ani nejlepší okno zdaleka neizoluje tolik jako celkem průměrná zeď.Já si myslím, že armáda lidí podcenila výběr jednotky. Kdyby kupovali jednotku v horku, určitě by se o možnost chlazení zajímali. Jakmile horka poleví, rychle se zapomene na propocené noci a mávnutím ruky se na to nahlíží jako na prkotinu tří neděl v roce.
Další podcenění bývá v rozvodech. Celá armáda lidí je nemá na chlazení připravené. Bezpečná je totiž především kaučuková (nenasákavá) izolace a teprve následně zesílená minerální nebo skelnou izolací. Kolikrát jsem už říkal, že jednotka s chlazením musí mít dokonale izolovaný i přívod do místností alespoň několik metrů za jednotkou a opět kaučukem pro jistotu (nemluvě o sání a výfuku - to platí pro všechny jednotky). Bohužel se obávám, že pouhé přerušení stávajícího rozvodu a vložení chladiče / výparníku by u armády lidí způsobilo dost problémů.
Neposlední věcí jsou náklady. Klimou se vyrobí chlad, ale i teplo a pokud se to teplo nevyužije, je chlazení dost nákladnou věcí. Opět je tu nekoncepčnost a snad i kus ignorantsví pasivních guru, kteří lidem tvrdí hlouposti o zbytečnosti chlazení. Zrovna včera jsem byl u zákazníka v pasivním domě, kde měl 28°C. Než jsem stačil říci, jaký tam má vedro, chlubil se, jak chladí zemním registrem a zářil nadšením... Spolkl jsem svůj původně plánovaný komentář a nebral mu iluze..??? Koneckonců proč někomu kazit den, když je spokojený.
Dodatečná klima a vypouštění tepla ven, je zbytečné a neekonomické. Dnes už to vím také.
Pane Jaskvo, dodatečná montáž klimatizace do potrubí VZT není dobrá cesta. Když někdo chce peníze utratit a ne vyhodit, ať si ke stávající vzduchotechnice pořídí standardní klimatizaci, bude na tom investičně i funkčně lépe. Kdo ještě žádnou jednotku nemá, ať si pořídí jednotku s chlazením rovnou a hlavně připraví správně rozvody. Díval jsem se i na zde navrhované kondenzační jednotky s malým výkonem. Do 20.000 Kč to bude většinou Čína. To je cesta do pekel, podobně jako u levných tepelných čerpadel, větracích jednotek... Kdo chce kam, nepomáhejme mu tam.