Zdravím všechny diskutující.
Vím, že se to tu už v několika tématech probíralo, nicméně na moje otázky jsem odpověď nenašel. V našem RD plánuji rekuperaci s cirkulací. Jednotka bude RK4 od Atrea. V obývacím pokoji bude krbová vložka s obestavbou. Dům je následujících parametrů:
- celková podlahová plocha 460m2
- navržená celková tepelná ztráta 11 kW bez rekuperace, cca 8 kW s rekuperací (výp. teplota -12°C)
- tepelná ztráta obývacího pokoje cca 2kW (tento - 60m2, 180 m3 bude ale dále propojený s jídelnou, kuchyní, centrální halou - ta je přes přízemí a podkroví - pavlač)
- rozvody rekuperace a cirkulace navrženy tak, že z haly v podkroví lze cirkulací odčerpat až 600 m3/h, z přízemí mi navrhli 400m3/h z tělesa krbu a dalších 200m3/h z jedné vedlejší oddělené místnosti
Hledám vhodnou krbovou vložku. Protože je obývák velký, měla by tomu rozměry odpovídat i krbová vložka (pohledově, ne výkonově). To znamená šířka průhledu do krbu minimálně cca 90cm. Krby této velikosti mají ale už poměrně velké výkony, příklad http://www.krby-bef.cz/cz/katalog-produktu/krbove-vlozky-teplovzdusne/trend/trend-v-10.
Otázka zní: lze od takového krbu navrženou cirkulací odčerpat dostatečné teplo tak, aby nedocházelo k přehřívání obýváku? Nebude vzduch do jednotky vstupovat příliš teplý? K tomuto nutno dodat, že trasa k jednotce bude cca 15m potrubím 250mm, před jednotkou se ještě smísí se vzduchem z podkroví v objemu 600m3. Objemy uvádím maximální možné, možná pro odvod tepla od krbu budou stačit objemy menši.
Ještě jeden další aspekt je čistota vzduchu nasávaného přímo v obestavbě krbu. Prodejci krbů jsem byl upozorněn na to, že při přikládání mi bude VZT nasávat kouř a rozvádět ho po domě. Řešením by možná bylo umístit vstup cirkulačního vzduchu někde dál od krbu a obestavbou krbu pouze nahradit část potrubí. Co vy na to?
Děkuji předem všem diskutérům
Metla