Pamatuji si svou situaci několik let zpět kdy jsem zoufale lovil informace a Airforum pomohlo. Snad mé informace pomohou jiným. Zkušenosti jiných v tomto vláknu vítány.
Stavba nového RD, došel jsem k názoru že řízené větrání je bohužel nezbytnost a postupně jsem došel k řešení Nilan Compact, v provozu cca 2 roky.
Mechanické provedení: ne asi že by to zásadně vadilo, ale když člověk vidí tu bednu jaká to je hrachovina a že ani na podstatné části není použit nerez tak by ani nevěřil že ten bazmek stojí cca 200t.
Obavy:
hlučnost - v podstatě je vše v pohodě - přeslechy nejsou v žádném případě, ventily jsou slyšet pouze na max výkon a je to zvuk příjemný a ventilátory jednotky na max jsou taky relativně v pohodě. Trochu je slyšet kompresor když sepne, asi bych jednotku doporučil neinstalovat přímo do koupelny.
spotřeba - neměřím nyní detailně ale mé dřívější měření a výpočty odpovídají rozmezí 2,5-3,5MWh/rok max. (celková spotřeba energie domu tj. v mém případě pouze el. je cca 10MWh/rok)
Klíčová vlastnost řešení: zní to paradoxně ale v mém případě (samozřejmě pokud pominu podstatu tj. samotné větrání) je to jednoznačně dochlazování. Dochlazování byla záležitost které jsem věnoval minimální pozornost a už ani nevím proč jsem nepořídil Genvex (nemá dochlazování ale pokud vím tak mají lepší regulaci), samozřejmě že veškeré přívody čerstvého vzduchu do interiéru se musely izolovat. Bez funkce dochlazování si nedovedu polovinu roku představit. Vtip je v tom, že je třeba se nekoukat na samotný výkon. Řády stovek W nejsou v celkové bilanci domu ničím zajímavým, vtip je v tom že pracuje se vzduchem a přívod se ochlazuje o cca 10st (spíše více). V reálu se tedy dům nepřehřívá přívodním vzduchem ale hlavně pokud je z nějakého důvodu interiér nabitý (v létě se beton několik týdnů nabíjí a pak už prostě teplo je protože externí žaluzie v oknech nejsou) v kombinaci s vyšší rychlostí ventilátoru vyfukuji teplý vzduch ven a neustále přivádím dovnitř chladný. Neboli jsem schopen držet komfortní teplotu vzduchu ve kterém se pohybuji a co víc - se super relativní vlhkostí - takže když je venku tak jako minulý rok několik týdnů o prázdninách "prádelna" tak při stejných teplotách venku a doma je vnitřek rozhodně příjemnější.
Co není ideální:
pachy: obecně řešení funguje, nicméně přesto, že je řádně zaregulováno se mi pachy přechodně šíří po domě. Příklad:v obýváku přívody, v kuchyni odvod. Pokud vařím pachy dám max odtah a předpokládám, že mi to odtah z kuchyně odsaje a nic neodejde do chodby nicméně během pár minut to cítím v podstatě v celém domě. Nic hrozného, ono se to relativně rychle dovětrá, jen mě to překvapilo.
regulace: Nilan má ovládání hodně spartánské a rozhodně nebudu sám, kdo má představy jak by mělo vypadat úplně jinak. Nicméně jak to vypadá a jak se v tom člověk pohybuje není až tak podstatné, důležité je jak funguje logika. Konkrétní nastavení parametrů třeba někdy příště, za sebe musím konstatovat že zimní provoz jednotky (topení) je super ale režim chlazení je pro mne obtížně použitelný (zjednodušeně: kombinace toho že v režimu chlazení se TUV ohřívá o poznání pomaleji než u režimu topení a zároveň jakmile při chlazení dohřívá TUV nepřestane dříve než ji má dohřátou tak relativně často docházelo k podchlazování celého interiéru protože TUV se nestíhala dohřát a dochlazování tím pádem jelo 24h/d). V současné době jedu přes léto na režim AUTO ale je třeba do toho čas od času hrábnout - např. dům je po několika týdnech prohřátý, na chodbě kde je referenční teplota je teplo a Nilan chladí i když venku už je jiné počasí a teplota v obýváku padá dolu. Já osobně tedy v létě na AUTO rozsah teplot 21-23 dle potřeby.
Další oblastí jsou tlačítka zvýšeného výkonu, za sebe musím říci že mi možnost alespoň dvou zón docela chybí. V současné chvíli jedu na 3 tlačítka (koupelna, WC, kuchyně), když se jedno zmáčkne je 15min odsávání na max. V kuchyni jak blbec co 10 min mačkám tlačítko abych prodloužil interval o dalších 15min. Ekonomické řešení: až bude čas tak to vyřeším tak že interval nechám 5min max (na WC to stačí a u koupelny zvýšený odtah až na výjimky nepoužívám - není třeba) a v kuchyni vyměním spínač za nějakou "minutku", na které si nastavím třeba 45min a ona bude Nilanu posílat po určitou dobu signál sepnutí spínače.
Tipy:
-uhlíkový filtr: bohužel mám kolem sebe pár *** kteří topí domovním odpadem, gumou a lakovaným nábytkem. Zůstane to sice stále jedovaté ale uhlík fakt pomůže. I když bylo venku doslova "na blití" uhlík pach zlikvidoval.
-nezapomeňte, že v zimě můžete řešit opačný problém než běžní smrtelníci = nízká relativní vlhkost. Letošní zimu se na to pokusím zaměřit nicméně zatím neplánuji dodatečnou masivní investici do zvlhčování a pokusím se vlhkost zvýšit jinak (maximum prádla sušit v interiéru, otestuji lokální zvlhčovač). Myslím že jsem se dostával k 30%.
Tolik v rychlosti jen na co jsem z hlavy vzpomněl, snad se to bude někomu hodit. Za mě bych do toho šel bez váhání znova, funguje to.