K tomu dochlazování: pro mě je to klíčová funkce, bohužel nemám dům orientovaný k jihu tak jak by bylo ideální ale přibližně k jihozápadu (více z západu) a zároveň nemám venkovní stínění oken a ani ho nechci, moje paní žaluzie nesnáší . To přichlazování má velmi velký efekt protože v tu chvíli ovlivňuje zásadně teplotu vzduchu. Neboli sice má malý výkon a pokud by se Nilan zastavil tak věřím že za chvíli by bylo nesnesitelně, ale tím že průběžně provětrává (a pokud chci mohu na max profouknout celý dům) je teplota vzduchu o dost příznivější než venku.
Dohřev v přechodných obdobích: to je otázka jak je to cítit, to bude hodně záležet jestli má barák velkou akumulaci jako můj nebo malou jako já, jaký zdroj vytápění člověk používá atd. Pokud bych měl velké TČ tak bych to vůbec neřešil - vždyť musí ohřívat TUV tak v přechodových obdobích může i topit do podlahy, ne? Navíc bonus - teplejší podlaha . U mě to je tak, že ten dohřev evidentně pomáhá a i při nízkých venkovních teplotách je schopen ten dům podržet aby se nemuselo topit. Cucám z prstu bez záruky že když je venku 20-7stC tak ho udrží, ono jde taky o to kolik je v betonu naakumulováno. Když teplota pak padne dlouhodobě níž tak už to neudrží a já to mám tak že když slunce nesvítí zatopím si na hodinku v krbu, pokud svítí je tepla spíše nadbytek. S oblibou říkám že ten dohřev mi odhadem zkrátí topnou sezonu o měsíc minimálně na podzim a o měsíc na jaře. Nebo ještě jinak - letos jsem zapínak elektrickou podlahovku dejme tomu začátkem prosince, do té doby jsem si vystačil s dohřevem příp. krátkým zapálení malých krbovek. Stačí takto?
Je třeba se hodně ptát, dokud je vše jen na papíře tak to nestojí ani korunu, jak se kopne je zle....