Pasivní rekuperace

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od prikryl2000 » 29 říj 2016, 10:02

Dobrý den,
rozhoduji se mezi aktivní rekuperací vzduchu(bez ohřevu vody) od Nilanu, konkrétně VPL 15Top,
potom jsem se díval na Genvex a Pichlera. Taky nabízejí aktivní rekuperace ale výkonově se mě jeví nejlépe Nilan. Potřebuji jednotku cca do 400m3/hod vzduchu. Nechci porovnávat podle ceny.
Ocenil bych Vaše zkušenosti s těmito jednotkami a vaše názory na tyto výrobce. Jen ještě mě zarazilo, proč Nilan nemá většinu jednotek certifikovaných pro pasivní dům, kdežto Genvex i Pichler ano.Děkuji
prikryl2000

od Návštěvník » 29 říj 2016, 11:01

Certifikace PHI je jeden velký byznys. Firmy za to platí nehorázné peníze a certifikát má omezenou platnost. To znamená, že firmy musejí panu Dr. Feistovi platit a platit. Proto certifikují jen určité výkonové řady. V nejmenší výkonové řadě má Pichler LG 150A a AF , ve střední řadě LG 250 a nejrozšířenější tzv. třístovkovou kategorii zastupuje LG500. Genvex certifikoval v podstatě jen střední kategorii a to jednotkou GE Energy1 a Ges Energy Opt100 (obě jsou pro 100 až 200 m3/h). Nilan certifikoval CT 150 pro nejmenší kategorii a CT 300 pro střední kategorii. Co se týče aktivních rekuperací mají všichni certifikovanou jen jednu Pichler PKOM4, Genvex Combi185 a NILAN Compact P. V tom moc rozdílů nevidím. Zkuste ale porovnat celkovou šíři výroby zmíněných výrobců. V současné době už můžete celkem slušně porovnat podle ECOdesignu. Pokud byste se chtěl zaměřit na certifikované pasivní domy, tak u nás jednoznačně vede Nilan, neboť má certifikované domy 3, Pichler 0 a Genvex 0. U Genvexu ani nevím, jestli se u nás ještě prodává. Je to značka, kterou koupilo Nibe, podobně jako Zehnder koupil Paul.
Návštěvník

Zpět na Vzduchotechnika