zvlhčení suchého vzduchu v potrubí

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Honza_J » 17 úno 2022, 23:02

Řešení vyšlo na cca 2000,- RO + 1200,- zvlhčovací moduly + 1000,- zdroj + nějaké drobnosti okolo.
Odhaduju celkem do 5 tis Kč. Spotřeba v provozu cca 80W/h.
Filtry v RO vydrží 3 - 6 let - podle typu, výměna všech je do 1000,-
životnost UV je kolem 2 let, náhradní výbojka do 300,-.
Část věcí je z Aliexpressu, tady se něco nedá vůbec koupit, nebo předražené to samé...
Mlha se v potrubí o délce cca 15m mezi zvlhčovačem a výústkami odpaří a vzduch je OK. Usazeniny byly na sklech, než jsem začal používat RO, teď už OK.
Aprilaire jsem do dneška neznal - má to nějaký vnitřní ohřev, nebo se jen pasivně odpařuje - to je keramická kartuše?
Teplou vodu z bojleru mám daleko, při tom průtoku bych tam pouštěl stejně skoro studenou.
Já jsem v Čechách nenašel žádný zvlhčovač o výkonu 2-3l/hod, který by byl použitelný - a když, tak s šílenou cenovkou - měl jsem nabídky od 80 do 250 tisíc Kč...tak jsem se vydal vlastní cestou. Nebylo to bez problémů, vývoj stál čas i peníze - myslím že jsem v tom během minulých 8 let utopil klidně další 3 tisíce za různé modely zvlhčovačů...a pár večerů :) Ale bez zvlhčovače jsem měl v baráku v půlce první zimy kolem 30% vlhkosti a začaly praskat zdi, schody,...a lokální zvlhčovače to nedávaly. Vypínat rekuperačku se mi taky nechtělo...spočítal jsem si, že při velkém mrazu vyvětrá denně klidně 10 - 15l vody ven.
Další level by potom byl ještě teplovodní výměník na ohřev vzduchu za zvlhčovačem a rozdělení zvlhčovacích modulů jeden před a druhý za výměník - vzduch se jinak ochladí, nasytí a další vlhkost stejně nepobere. Takový výměník je dalších 8 - 10 tisíc a zatím s tím teda vyčkávám.
Honza_J

od Tomáš B. » 30 říj 2025, 07:08

Zdravím,

Mám společné téma o vlhkosti v difuzně otevřené dřevostavbě (postaveno r. 2024).
Vytápění teplovodním podlahovým a centrální rekuperace (né zónová) značky Jablotron Futura L.
Letos se nám blíží druhá zima. Při první zimě jsem intenzivně komunikoval s instalační firmou i s výrobcem rekuperace o otázce vlhkosti. Ta se postupně z průměrných 55% snižovala až na 20%. V ten moment jsem začal zvlhčovat ultrazvukovým zvlhčovačem o výkonu 0,4l/h umístěného do středu domu.
Tuto zimu jsem pořídil reverzní osmózu, abych nemusel každý den trajdat do obchodu pro demi vodu (jelikož kohoutková zanáší filtry rekuperace minerály - vyjádření výrobce a zkušenost).
Zvlhčovat stačí na vytažení vlhkosti na cca 45% za celý den běhu (na noc vypínám).
Rekuperace běží na 1. stupeň, tj. 110m3/h (níž to nejde - vyjádření výrobce).

Můžete prosím poradit?

Zvažoval jsem změnit rekuperační jednotku, ale z toho co jsem vyčetl ze specifikací, bych si nepolepšil. Máte jiný názor?
V plánu mám pořízení dalšího zvlhčovače. Vlhkost by se dostala na cca 55%. Ale každý druhé den doplňovat vodu a spouštět, mě moc neláká.
Zvažuji též, výše uvedené, přidání automatického zvlhčovače na trubku. Vidím zde několik nejasností.
První je asi ta, že rozvaděč výstupů do místností je cca půl metru od elektrického rozvaděče. Trubka od rekuperace je v SDK podhledu.
Druhá, aby se vodní mlha dostala do potrubí, je třeba ventilátor. Jaky ventilátor bude mít dostatečný výkon, aby přetlačil tlak rekuperace i při vyšších stupních, např. boost tj. 300m3/h?
Má smysl vodní mlhu pouštět do vstupu rekuperace z místností? Tvorba vlhkosti v jednotce?

Děkuji za případné nápady, myšlenky a poučky
Tomáš B.

od kudykam » 30 říj 2025, 09:04

Mě stačil pc ventilátor o pruměru 24cm. Je třeba samozřejmě udělat odbočku z potrubí do zvlhčovače, rozdíl talku tam pak nebude.
Pouště zvlhčený vzduch do rekuperace je nesmysl, protože ti zase značnou část odebere.
Ale vše je tady již na foru popsané
kudykam

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika