Posouzení návrhu rozvodů

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Miiras » 17 led 2018, 17:28

Zajímalo by mě, čím se nechají lidi zblbnout na nakoupení bedny se dvěma ventilátorama za 80 000 Kč????? Kolik takových lidí má doma televizi za stejný prachy? :mrgreen:
Miiras

od Agens1977 » 20 bře 2025, 02:15

BaR píše:...zkuste se obrátit na někoho, kdo se montáží vzduchotechniky zabývá. Mě projekt dělal přímo někdo od prodejce rekuperace. Zároveň mi pak i rozvody nainstalovali...

Dobrý den,

děkuji za podnětné poznámky. S tou kombinací sání a výfuku v jednom fasádním boxu máte pravdu, může to vést k problémům s kvalitou vzduchu, pokud se vzduchy vzájemně ovlivňují. Určitě by bylo lepší, aby bylo sání a výfuk oddělené, pokud to konstrukce dovolí. A co se týče úhlů, souhlasím, že ostré úhly mohou vést k vyšší tlakové ztrátě. Pokud máte možnost použít 45° úhly, určitě je to lepší varianta.

Co se týče vedení potrubí, záleží na tom, jak máte dispozice. Pokud to máte v podhledu nebo na půdě, je dobré přemýšlet o tom, jak bude systém přístupný pro případné opravy či údržbu. Ohledně kubatur vzduchu je to samozřejmě důležité, aby odpovídala potřebám jednotlivých místností a celkovému výkonu systému.

Jak píšete, čekat na názor zkušenějšího odborníka určitě neublíží, ale vaše postřehy jsou užitečné.
Agens1977

od 000 » 21 bře 2025, 08:05

Předně to nepovažuji za návrh, není tam nic (množství vzduchu? rozměry potrubí?).
Fasádní box - ano jde to udělat, aby ovlivňování bylo zanedbatelné.
Já jsem odpůrce rozvodných boxů, mám raději klasické řešení, ale i toto se dělá a zřejmě to funguje.
Nechápu, proč tak důsledně přivádí vzduch k vždy oknu.
Když to shrnu, tak ten, kdo to navrhoval asi o věci moc nevěděl.
000

od bert » 21 bře 2025, 14:48

Podle několika norem ČSN 73 4301 (Vzduchotechnika pro budovy – Obecné požadavky), ČSN EN 16798-3 (Energetická náročnost budov – Větrání budov), TPG 704 01 (Technické podmínky pro vzduchotechniku) požadují vzdálenost od sebe, aby nedocházelo ke zkratu vzduchu. Obecně se považuje za dostatečné 1,5 - 2 metry. Sdružené boxy používáme se dvěma otvory, pokud je v domě instalováno více jednotek, ale typově musí být konstruovány obě stejně a použijí se obě na sání nebo obě na výfuk.
bert

od 000 » 24 bře 2025, 10:56

Ano, ale definují to tak, jak píšete "aby nedocházelo ke zkratu", žádné konkrétní číslo. A je pravda, že jde přívod a odvod umístit vedle sebe tak, že ke zkratu nedochází (nebo jen k minimálnímu) a naopak mohou byt relativně daleko a ke zkratu dochází. KHS obvykle požaduje minimálně 4m
000

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika