Rekuperaci mám (koupen polohotový dům už s ní), ale upřímně řečeno bych trochu (trochu dost) pochyboval jestli se rekuperace zaplatí (i s rostoucími cenami energie). Už vidím jak se tam něco za X let podělá a budou se do toho sypat další a další prachy. Na druhou stranu z hlediska komfortu je rekuperace super (samozřejmě myslím tu centrální, ne ty s/hračky co právě hučí v každé místnosti)- bez větrání je v zavřeném baráku nebezpečně rychle vysoké CO2 (změřeno). Bez větrání taky rostou koncentrace sajrajtů co se vypařují z nábytku atd atd.
Co se týká hlučnosti tak do 100m3/h není slyšet vůbec nic. 150m3/h je mírně (ale opravdu mírně) slyšet, ale normálně u toho spíme. Nad těch 150 už není na spaní. Běžně mám v zimě jen 50m3/h (jinak zbytečně vysušuje vzduch), v létě když jsou chladné noci tak dávám 150m3/h aby se tím trochu chladilo. Přes den v létě dávám tak těch 150-200, abych si právě co nejvíc filtroval vzduch v baráku - Jako alergik teď venku dost trpím, ale vevnitř je to v pohodě - všechen bordel pochytá filtr v rekuperaci (dělal jsem si i vlastní filtrační box kam jsem osadil velký filtr z čističky vzduchu. Ten oficiální co jsmem koupil do Brink Flair 325 byl totálně naprd - v zimě vůbec nefiltroval PM2.5 bordel (kouř z krbů v okolí) - měřeno.
Minimálně bych si na rekuperaci udělal možnost přípravy - tzn místo v podhledech atd. Kdyby člověk chtěl jo fakt ušetřit a rekuperaci nemít, tak bych minimálně dotáhnul trubku s čerstvým vzduchem do ložnice a osadil tam nějaký pomaloběžný ventilátor. To CO2 je mrcha a člověk se pak pořádně nevyspí, bolí ho hlava a neví čím to je. Ještě na bytě jsme vždycky do ložnice zavírali, aby tam nebylo světlo z chodby a pak jsem si pořídil měřák na CO2 a hned po první noci jsme byl celkem zděšen, když se koncentrace CO2 dostala na 5000ppm a dál to bylo out of scale

(venku je cca 450ppm)