Rekuperace - komfortní teplota bypass

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od skier.n » 14 čer 2023, 20:30

Ahoj, může mi někdo vysvětlit jak funguje nastavení komfortní teploty u bypassu u rekuperace?

Podle mě by to mělo fungovat takto: (nastavení bypass komfortní teplota 16 st.)
venkovní teplota je nižší než vnitřní teplota a zároveň je v interiéru více než 16st. > bypass by měl být aktivní.

Mám rekuperaci Siber EVO 2 a trápím se s nastavením. Pořád to jede přes výměník.

Díky
skier.n

od Hugo Zhor » 15 čer 2023, 12:37

Dle návodu k této jednotce, který jsem našel na internetu, funguje automatická klapka takto:

Automatická bypass klapka – větrací jednotka je vybavena automatickou 100% bypass klapkou, která otevírá za
podmínek:
• je-li venkovní teplota vyšší jak 10°C a současně
• je-li venkovní teplota nižší jak vnitřní teplota a současně
• je-li vnitřní teplota vyšší jak 25°C

Na jiných stránkách jsem to našel i bez té poslední podmínky. Ale pokud vám to jede pořád přes výměník, tak bych odhadoval, že i ta poslední podmínka platí a doma ještě nemáte víc jak 25°C.
Hugo Zhor

od skier.n » 16 čer 2023, 10:01

No jenže k čemu by pak bylo nastavení komfortní teploty u Bypass? Našel jsem ještě k tomu tohle:

By-pass umožňuje přivádět čerstvý vzduch z exteriéru přímo, aniž by procházel výměníkem tepla, takže lze využít komfortní teplotu v daném okamžiku, například za letních nocí, kdy je žádoucí, aby do místnosti proudil čerstvý vzduch zvenčí, aby ochladil vnitřek domu (volné chlazení).
By-pass se automaticky aktivuje při splnění podmínek (viz tabulka níže).

By-pass – klapka otevřena
• Venkovní teplota je vyšší než +10 °C.
• Venkovní teplota je nižší než vnitřní teplota interiér.
By-pass – klapka zavřena
• Venkovní teplota je nižší než +10 °C.
• Venkovní teplota je vyšší než vnitřní teplota interiér.

Za předpokladu ,že komfortní teplotou se uvažuje ta vnitřní by to mělo fungovat takto takto??
(komfortní teplota nastavená na 19stupnu)

venku 11stupnu
vevnitr 21 stupnu
= klapka by měla být aktivní

nebo se pletu?
skier.n

od Hugo Zhor » 16 čer 2023, 14:16

Za předpokladu ,že komfortní teplotou se uvažuje ta vnitřní by to mělo fungovat takto takto??
(komfortní teplota nastavená na 19stupnu)

venku 11stupnu
vevnitr 21 stupnu
= klapka by měla být aktivní

nebo se pletu?

Pokud budu vycházet z vašeho předpokladu, tak přesně takto by to podle mého mělo fungovat. Pak je otázka, jestli nemyslí tou komfortní teplotou venkovní teplotu. Potom byste ve vašem případu musel mít nastavenou komfortní teplotu pod venkovní teplotou. Můžete to zkusit.
Jinak už netuším, co by ještě komfortní teplota mohla znamenat.
Hugo Zhor

od Hugo Zhor » 16 čer 2023, 14:19

Ideální by bylo zkusit to teď a když to stále nebude fungovat, tak to ještě vyzkoušet, až bude u vás doma více než 25°C.
Hugo Zhor

od Atlantis » 16 čer 2023, 21:09

za předpokladu, že je opravdu natvrdo podmínka o zmíněných 25°C v interiéru (což je imho dost šílený, tak to natvrdo nastavit) - nemůže ta komfortní teplota nastavovat minimální teplotu, kterou foukat do baráku? Jakože aby z rekuperace v noci nešel do místnostní moc studenej vzduch, pokud bude zrovna v noci hodně zima...
Atlantis
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnika