BrinkEvap/HomeEvap - výměnná kazeta za rozumné peníze?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Jantar » 14 črc 2023, 14:19

BrinkEvap/HomeEvap je předpokládám v podstatě to samé pocházející z jedné fabriky.
Neřešil někdo, jak se dostat k výměnné zvhlčovací kazetě za rozumný peníz? Já chápu že tam může být nějaké knowhow vč. legionellasafe funkce, ale chtít za blbý papírový fitr sedmičku https://www.evoratrade.cz/vymenna-kazet ... -legisafe/ mi už přijde přes čáru.......
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od vopet » 25 črc 2023, 10:58

Tento týden jsem to taky zkoumal.

Přijde mi, že ta kazeta je v podstatě polystyrénový obal, "butel" proti legionelle a blok co vypadá jako celulosový blok o rozměrech cca 20x21x10 cm.

Pokud nám jde o výměnu hlavně toho bloku, tak by si říkám, že by šel asi koupit, nařezat na správnou velikost a vyměnit. Po troše googlení mi přijde, že se používá v zemědělství a v průmyslu pro chlazení (evaporační klimatizace) a kontrolu vlhkosti (skleníky). Jen je otázka, kde to koupit v malém množství.

Momentálně zkouším kupit: https://www.aerofeel.com/en/product/fil ... ess=100-mm

Ještě jsem našel: https://piecykigazowe.com.pl/cs_CZ/p/Ch ... x100mm/722
vopet

od Jantar » 25 črc 2023, 11:25

Díky moc za reakci. Já si osobně nejsem jistý jestli bych se v tomto konkrétním případě pouštěl do dobrodružství - přeci jen mám respekt k vodě ve vzduchotechnice. Navíc budu předběžně předpokládat, že kazetu mají pojištěnou i elektronicky...

Pojďme sdílet informace dál, třeba se z toho něco vyvine...
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Jantar » 18 lis 2023, 15:59

@vopet ty samostatné papírové filtry by měly být v prodeji, otázkou zůstává jak funguje LegSafe a jak často je třeba měnit i ji....
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Jantar » 09 pro 2023, 19:15

Kopíruju svůj příspěvek z jiného fóra:

Samotný "papírový" filtr pro HomeEvap v CZ již k dispozici https://www.evoratrade.cz/homevap-matri ... vlhcovace/.
Cena cca 2500,- Kč je sice kulervoucí :-(, alespoň je to ale jen třetina ceny celé kazety.

Další otázky ale přicházejí:
- jak funguje LegioSafe, je možné nechat původní donekonečna?
- je vůbec LegioSafe nutný, když krom několika týdnů v roce jede vzduchotechnika 24/7?
- dal by se nějak starý filtr vyčistit? Já ho jen zběžně lehce vyklepal co šlo a v podstatě bez efektu propláchl. Ten materiál má strukturu "zkamenělé růže" a uvnitř bude zřejmě už dost ucpaný masivním množstvím kamene. Co třeba zkusit naložit ho do kyseliny citronové?

Pozn: výrobce argumentuje vysokou cenou za "papírový" filtr tím, že to není papír. Doslova: "The replacement is not Paper, that is the cheap stuff that is not healthy, because it increase pathogens in the air. We use Hygroscopic Glassfiber media that is impregnated with silverions. The buying cost of that is only 400% more expensive then paper made media."
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od vopet » 09 pro 2023, 22:02

Nevím zda se jedná o hygroskopické sklovlákno s příměsí stříbra. Na pohled mi to přijde jako ten samý materiál, co jsem koupil tu celuozový blok ( https://www.aerofeel.com/en/product/fil ... ess=100-mm )

Říznul jsem to na stolní pile na správný rozměr a vyměnil za předchozí. Zdá se, že to funguje. Uvidím po zimě.

Elektronického jištění bych se nebál. Ta kazeta žádnou elektroniku v sobě nemá.

Dle konstrukce HomeEvap funguje úplně stejně jako https://cz.watermisthumidifier.com/cool ... g-pad.html jen je výrazně menší.

Ad legionella, mám to v té legio safe kazetě, kde voda jde přes tu "věc". Je ale otázka, jak dlouho to vydrží. Ono obecně jsem nenašel moc informací o legionelle a zvlhčovačích. Nicméně v tomto zvlhčovači mi přijde riziko nižší, bo:
- provozuji jen v zimě, kdy vzduch ve zvlhčovači má teplotu cca 17-18st C. Voda výrazně méně. Tedy bakterie se zde nerozmnožuje.
- zvlhčovač nevytváří mlhu nebo páru, tedy riziko by mělo být minimální
vopet

od Atlantis » 10 pro 2023, 13:15

Zdravím, nemám sice evap do rekuperace, ale zrovna řeším obyčejný "stolní" zvlhčovač a chtěl bych načerpat trochu informací jak to vlastně všechno má správně fungovat pro co největší životnost, případně kde brát levnější materiál na výměnu. Vypařování probíhá na podobných "filtrech", ale jsou z papíru. (https://www.stadlerform.cz/produkt/oskar-filter-4-ks/) Na nich je napsáno že jsou antimikrobioticky ošetřeny. Na dno zvlhčovače se pak dává nějaká kostka, co má vylučovat stříbrné ionty do vody. (https://www.stadlerform.cz/produkt/water-cube/)
Ty filtry nemají kdoví jakou životnost (dvě měsíce MAX, reálně tak měsíc kdy to jede dobře) a jsou docela drahý (600-800kč). Buď se zanesou vodním kamenem, rychle jim klesá vypařovací kapacita, nebo stejně po čase začnou smrdět (bez ohledu na tu kostku) - asi jak se vymyje nebo nějak vyčerpá ta antimikrobiální ochrana. Když jsem je měl plný vodního kamene, tak jsem je zkoušel vyčistit kyselinou. To pomohlo, ale stejně pak začaly smrdět a toho jsem se už nezbavil. A to jsem je zkoušel i přes noc ponořit do roztoku peroxidu. Ráno byly sice pěkně čistý, bílý, ve zvlhčovači vypadaly pěkně, ale druhej den stejně začaly smrdět.

Jak funguje ten HomeEvap vlastně? Tam kontinuálně kape voda přes ten hnědý vlnitý materiál? Nebo je ten materiál jen ponořen ve vodě (která se doplňuje nějakým hladinovým spínačem) a voda vzlíná do toho materiálu? Jak to vlastně může dlouhodobě fungovat? Mně přijde, že by se to muselo zanést vodním kamenem tak za měsíc...

Jak tam funguje ten LegioSafe? To je jako další nějaký blok přes který teče ta voda? Nikde není žádný pěkný popis nebo obrázek jednotlivých částí...

Díky za info
Atlantis
přispívající
přispívající

od Jantar » 10 pro 2023, 13:22

Kontinuálně nekape to by sis domácnost rozmočil na kaši :-)...... podle potřeby dovlhčení nebo antibakteriálního proplachu elektronika vodu spíná.... a smáčí zezhora dolů.

A jak funguje LegioSafe těžko říct, až to budu mít rozhozený můžu to alespoň nafotit.
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Jantar » 17 pro 2023, 18:19

... sorry jsem ten LegioSafe zapomněl vyfotit :-(...
Prostě je to taková velká hranatá "libarovka", která v provozní poloze stojí nastojato a z ní vede v pravém úhlu skleněná trubička ze silného skla (jestli má nebo nemá otvory jsem si nevšiml ale nic jsem nenahmatal.

Starej filtr jsem uložil do lázně s kyselinou citronovou (octa se bojím).
Novou vložku jsem vyfotil viz příloha.
Přílohy
vl.JPG
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Lukas » 16 úno 2025, 17:06

Dobrý den, můžu se zeptat jaké jsou aktuální zkušenosti s čištěním/výměnou matrice? Řeším to každých cca 9 měsíců a nechce se mi stále dávat 8 tis. za novou kazetu.
Lukas

od Jantar » 16 úno 2025, 18:57

Já mizerný. Zkusil jsem ten šutr z toho dostat přes kyselinu citronovou a ocet ale je to nedostatečný o podle mě je to křehký a narušený.
A mimochodem nekupuju za ty peníze celou kazetu - jen tu vložku samotnou za mnohem menší peníz.
Údajně by se ten materiál měl dát sehnat v daleko větších rozměrech za rozumné peníze a pak by stačilo si ho "jen" rozřezat. Aktuálně také přemýšlím, že bych zakoupil plastovou omyvatelnou matrici a zkusil jestli to bude fungovat...
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Atlantis » 22 úno 2025, 00:07

Při těch cenách by se asi vyplatilo do toho pustit změkčenou vodu.
Mám silně pozitivní zkušenosti z "standalone" zvlhčovače kam se kupují takové papírové vypařovací mřížky, kterými vzlíná voda.
Při použití se surovou vodou to bylo za měsíc komplet na vyhození, nic to nevypařovalo a nedalo se z toho ten vodní kámen dostat pryč (kyselina sice zašuměla, ale zároveň zničila ten papír nebo se to jen proměnilo na něco stejně blbě rozpustného a zůstalo v tom materiálu).

Pořídil jsem si takový ten celodomovní změkčovač a připojil ho na vstup bojleru, takže veškerá teplá voda je změkčená. Nejenom že ve sprovhovém koutě je po dvou týdnech usazenin jako bylo normálně po dvou dnech, ale od té doby naprosto super při lití vody do zvlhčovače - minerály ve vodě jsou pořád (není to reverzní osmóza), ale už tam není vápník a hořčík - je vyměněn za sodík - a ten netvoří nerozpustné usazeniny.
Takže po týdnu vypařování (cca 5-10litrů denně) je na té mřížce sice nános minerálů, ale pořád je to mokrý v celé ploše (voda vzlíná nahoru) a stačí to nechat odmočit ve dřezu a je to jako nový i po 3 měsících provozu

Tady u těch vašich vypařovacích vložek kde ta voda občas proteče do odpadu by se neměly usazeniny vůbec vytvořit.
Další level by byla reverzní osmóza, kde je pak už fakt destilka. K tomu jsem se ještě nedostal
Atlantis
přispívající
přispívající

od Jantar » 22 úno 2025, 12:38

Můžeš prosím napsat co konkrétně myslíš tím "celodomovním změkčovačem"? + Případně další informace (pořizovací cena, spůsob funkce, provozní náklady). To by totiž mohlo řešit jak píšeš ten šutr v TUV ale i menší zanášení papírové kazety která by vydržela déle. Díky předem.

Já jsem prozatím uvažoval již několikrát o reverzní osmóze, ale vždy mě přišlo jednodušší a v součtu pořizovací ceny a provozních nákladů i levnější měnit tu papírovou kazetu....
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Atlantis » 23 úno 2025, 09:51

Mám tohle, ten nejmenší 25.
https://www.aqua-shop.cz/zmekcovace-vod ... -op-15-75/

Ale dělají se i menší varianty "pro kávovar". Já to chtěl hlavně kvůli TUV - ochrana bojleru a zanášení koupelen atd (není to ideální, jelikož když mám teplejší TUV - v létě když svítí slunko) tak ten poměr teplá/studená už je hodně ke studené, surové vodě...ale bohužel tady to nemám jak jinak zapojit. Celý přívod změkčovat nechci (na zahradu je to zbytečnost a na pití to není dobrý + ta voda je strašně hnusná)

Teče přes to voda, je tam iontoměničová pryskyčice co ve vodě vymění vápník a hořčík za sodík. Voda má stejný objem minerálů, ale sodík (na rozdíl od vápníku a hořčíku) tvoří soli(usazeniny) co jsou bez problému rozpustné ve vodě.

Takže pokud se někde vypařuje voda, ale zároveň tam pořád něco teče, nebo občas teče, nebo se to občas nechá odmočit ve vodě (jako ten můj zvlhčovač), tak se to rozpustí...a ne jako ten vodní kámen co pak už potřebuje kyselinu aby se rozpustil

Jednou za čas (u mě po 5 kubíkách vody) si změkčovač udělá regeneraci - tzn přes ten iontoměničový materiál proteče roztok soli a tím se zase vyplaví všechen vápník a hořčík do odpadu a doplní se chybějící sodík.
Atlantis
přispívající
přispívající

od Jantar » 23 úno 2025, 10:46

ha, díky, to je hodně zajímavé. Zkusím porovnat s náklady na reverzní osmózu (ta jestli se nepletu nemá výhodu v pitnosti protože výstup z ní se asi taky nedoporučuje pít).
Jestli chápu správně, tak provozní náklady jsou pouze drobná elektřina a regenerační sůl takže velmi nízké....
Škoda že to nemůžu použít i na studenou vodu (nemám oddělené větve takže nedokážu oddělit studenou na pití a studenou užitkovou). Ale bylo by to supr - v NILANu to musí brutálně šetřit anodu to je pár tisíc, + ten bordel ve sprcháči a navíc teda ještě by to šetřilo papír v té zvlhčovací kazetě...

Jen mi řekni - proč sis kupoval k rodinnému bojleru tak výkonný zařízení 3,5M3/h? Bohatě by stačil desetinásobně menší objem ne?
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Atlantis » 23 úno 2025, 14:45

Spíš si říkám, že jsem měl vzít ten o jedno větší (35). Mám ten nejmenší. Kde bereš 3,5m3/h? Pro ten můj "25", což je 25litrů té iontoměničové směsi je nominální průtok 1,2m3/h. To je jen 20litrů za minutu. A tohle lehce překročím i při napouštění vany. Teoreticky pak propouští trochu tvrdosti skrz.

Další benefit by byl, že větší nedělá regenerace tak často - a nejspíš bude regnerace efektivnější (spotřeba soli a vody). Mimochodem na tu regneraci to spotřebuje cca 200litrů vody. A regneruje mi to s mou spotřebou vody cca každý tři týdny.

Taky tím v létě napouštím/dopouštím bazén (při napouštění musím limitovat průtok abych to "nepřetížil" a taky to nechat zregenerovat před tím, aby mi vyšla kapacita). V bazéně je to taky fajn, protože se nikde nedělají usazeniny když s tím děcka cákají všude okolo na okna (teda usazeniny se udělají, ale nehromadí se viz výše o té rozpustnosti solí sodíku a vápníku). A taky to používám na umývání třeba oken, auta WAPkou - zase nemám bordel všude z kapiček co někam přiletí a já je nevyleštím...
Jen je trochu opruz tahat hadice z tech. místnosti s měkkou vodou, ačkoliv všude jsou vývody s normální no...
Atlantis
přispívající
přispívající

od Jantar » 23 úno 2025, 22:20

Ajo, mají to zašitý až v tabulce, u OP25 píšou: nominál 1,2 maximál 1,5 (ten je plně funkční po dobu 5 minut). Déle vanu nenapouštíš takže máš ve skutečnosti 25l/min :-).
No a jasně, ten tex mají obecný ke všem, takže 3,5 je max. průtok OP75......

Jinak veškerou technickou vodu včetně bazénu řeším dešťovkou takže tam šutr řešit nemusím.
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Strnic » 14 čer 2025, 13:19

Mám filtrační papírovou vložku ( HomEvap Matrice do zvlhčovače ) za 1000Kč/ks.
Osobně Praha západ nebo Zásilkovna (+doprava,dobírka).

V případě zájmu mi napište SZ
Strnic

Zpět na Vzduchotechnika