Domket 300

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Wodzart » 26 lis 2023, 22:02

Ahobte mam novu rekuperaciu komfovent domket r300 a vo vnutri jednotky sa zacal tvorit kondenz viete mi poradit co skusit popripade ako nastavit zatial som len nastavil nasavanie z miestnosti na 73 a privod vzduchu do miestnosti na 80% dakujem moc za rady
Wodzart

od Atlantis » 27 lis 2023, 12:35

A způsobuje to nějaké problémy? Kondenzace je přece naprosto normální. V zimě se odpadní vzduch z místností ochladí výrazně pod rosný bod a začne kondenzovat. Od toho má jednotka připojení na odpad. Má doufám připojení na odpad... :roll:
Atlantis
pozorovatel
pozorovatel

od Hugo Zhor » 27 lis 2023, 13:31

Na internetu jsem našel, že vaše jednotka má rotační rekuperátor a není u ní řešen odvod kondenzátu. U rotačních rekuperátorů je to celkem běžná věc. Počítá se s tím, že odpadní vzduch část vlhkosti nechá v rotačním rekuperátoru a čerstvý vzduch z venku si ho zase nabere.
Napadají mě dvě možnosti, proč tomu tak není. Množství vlhkosti je příliš velké a přívodní vzduch ho nedokáže přijmout a nebo je někde v jednotce kus plechu, který odděluje přívodní a odvodní proud vzduchu a na něm dochází ke kondenzaci.

Jaké máte hodnoty teploty a vlhkosti v interiéru? A jaké jsou venkovní hodnoty teploty a vlhkosti, když k této kondenzaci dochází? Jednotka s deskovým rekuperátorem (pokud není entalpický) vzduch výrazně vysušuje, ovšem u jednotky s rotačním rekuperátorem se většina vlhkosti vrací zpět do interiéru a proto si dokážu představit že u Vás bude vyšší.
Hugo Zhor

od Atlantis » 28 lis 2023, 12:36

Sry, nahlídl jsem do manuálu a tam připojení na kondenz bylo, ale asi to byl jen hodně univerzální návod pro několik modelů. To fakt ty rotační nemají? A co se stane, když se nedokáže všechen kondenz vypařit zpět?
Atlantis
pozorovatel
pozorovatel

od Hugo Zhor » 28 lis 2023, 15:01

Pokud v jednotce je toho kondenzátu moc, začne z ní vytékat :D
Opravdu ty jednotky s rotačním rekuperátorem spíše odvod kondenzátu neřeší, ale nevím proč.
Asi s tím dříve nebyly problémy, protože i domy nebyly tak těsné a vzduch v interiéru byl sušší. Účinnost zpětného získávání tepla byla nižší. Odpadní vzduch se tedy tolik nezchladil, tzn. že se z něj nevysráželo tolik kondenzátu. Díky tomu nemusel přívodní vzduch absorbovat tolik vlhkosti. Také se interiér i s rotačním rekuperátorem více vysušoval, protože v odpadním vzduchu zůstalo víc vody.
Hugo Zhor

Zpět na Vzduchotechnika