Ahoj, budu zateplovat dům a měnit okna a v projektu mám i rekuperační větrání, které mi přišlo jako dobrá věc vzhledem k tomu, že v zateplených a utěsněných domech je potřeba víc větrat, ale hlavně v zimě se člověku nechce tolik otevírat okna. Zároveň si od toho slibuju, že tím, že to cirkuluje vzduch, to bude vyrovnávat teplotu mezi různými místnostmi v domě.
Projektant navrhl rekuperační jednotku Brink Renovent Excellent 300. Takže bych se v první řadě chtěl zeptat, jestli s tím někdo má zkušenosti, jestli to není nějaký šunt. Můžu si ale koupit i jakoukoliv jinou, ideálně když bude mít registraci v NZÚ.
Pak jsem přemýšlel o vlhkosti vzduchu. Podle projektanta se rekuperačním větráním vysušuje vzduch hlavně v zimě a hlavně v podkroví (chci zateplit střechu a podkroví zobytnit). Já mám zkušenost, že suchý vzduch třeba v některých kancelářských budovách mi nedělá dobře, pálí mě z toho oči. Tak se chci zeptat, jestli jste někdo řešil stejný problém. Má smysl pořizovat rekuperaci s entalpickým výměníkem? Nebo stačí zvlhčovat vzduch nějakými low-tech způsoby, jako třeba nádržkami na radiátorech?
Poslední dotaz se týká chlazení. Myslím, že v přízemí to po zateplení problém nebude, ale v podkroví by v létě mohlo být teplo. Viděl jsem, že k některým rekuperačním jednotkám, např. Jablotron Futura, se dá přidat modul s tepelným čerpadlem, který lze použít pro topení nebo chlazení. Topit nepotřebuju, dům už centrální topení má. Šli byste touhle cestou, nebo mám pořídit spíš nějakou malou klimatizační jednotku a dle potřeby chladit nejexponovanější místnost?
Děkuji za rady!