Rekuperace pro rekonstruovaný dům. Vlhkost, chlazení?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od nx2k » 31 kvě 2024, 19:00

Ahoj, budu zateplovat dům a měnit okna a v projektu mám i rekuperační větrání, které mi přišlo jako dobrá věc vzhledem k tomu, že v zateplených a utěsněných domech je potřeba víc větrat, ale hlavně v zimě se člověku nechce tolik otevírat okna. Zároveň si od toho slibuju, že tím, že to cirkuluje vzduch, to bude vyrovnávat teplotu mezi různými místnostmi v domě.

Projektant navrhl rekuperační jednotku Brink Renovent Excellent 300. Takže bych se v první řadě chtěl zeptat, jestli s tím někdo má zkušenosti, jestli to není nějaký šunt. Můžu si ale koupit i jakoukoliv jinou, ideálně když bude mít registraci v NZÚ.

Pak jsem přemýšlel o vlhkosti vzduchu. Podle projektanta se rekuperačním větráním vysušuje vzduch hlavně v zimě a hlavně v podkroví (chci zateplit střechu a podkroví zobytnit). Já mám zkušenost, že suchý vzduch třeba v některých kancelářských budovách mi nedělá dobře, pálí mě z toho oči. Tak se chci zeptat, jestli jste někdo řešil stejný problém. Má smysl pořizovat rekuperaci s entalpickým výměníkem? Nebo stačí zvlhčovat vzduch nějakými low-tech způsoby, jako třeba nádržkami na radiátorech?

Poslední dotaz se týká chlazení. Myslím, že v přízemí to po zateplení problém nebude, ale v podkroví by v létě mohlo být teplo. Viděl jsem, že k některým rekuperačním jednotkám, např. Jablotron Futura, se dá přidat modul s tepelným čerpadlem, který lze použít pro topení nebo chlazení. Topit nepotřebuju, dům už centrální topení má. Šli byste touhle cestou, nebo mám pořídit spíš nějakou malou klimatizační jednotku a dle potřeby chladit nejexponovanější místnost?

Děkuji za rady!
nx2k

od Návštěvník » 01 čer 2024, 22:27

Jednotky s pasivním výměníkem vyvětrají, bez dalších systémů chladit neumí. Na to byste musel mít nějakou z aktivních jednotek, které mají už tepelné čerpadlo uvnitř, ideální je pak kombinace obou systémů. Doporučil bych Nilan Gott 2600, pokud tedy nechcete odpadním teplem i ohřívat teplou vodu, to by bylo na výběr víc typů.
Návštěvník

od pefi » 04 čer 2024, 17:43

nx2k píše:... Nebo stačí zvlhčovat vzduch nějakými low-tech způsoby, jako třeba nádržkami na radiátorech?

Low-tech způsoby odpaří tak málo vody, že to ve výsledku vůbec nepoznáte. Pokud stáhnete výměnu vzduchu na minimum a pořídíte si do místnosti relativně výkonný ultrazvukový zvlhčovač, tak máte šanci aspoň trochu uspět, ale uvidíte, že té vody musíte dostat do vzduchu překvapivě velké množství.

Profi řešení je samozřejmě něco jako tohle:
https://www.storc.cz/produkt/zvlhcovac-vzduchu-evap

Je to drahé, ale pokud potřebujete zvlhčovat veškeré obytné prostory a ne jen jednu ložnici, tak zjistíte, že za levná řešení nakonec vyhodíte 10 000 Kč a budte pořád někde doplňovat vodu, tahat nádoby s destilkou nebo čistit zvlhčovač od řas a plísní a stejně budete pořád bojovat s tím, aby vlhkost neklesala.

Při 25% vlhkosti a snaze zvednout to na 50% potřebujete dodat 4,5 g vody na každý m3, který proženete místností (vše pro t= 21C).

Při 100 m3/hodinu musíte dostat do vzduchu cca půl litru vody za hodinu ...
pefi

od nx2k » 05 čer 2024, 22:25

Díky za odpovědi. Prioritně bych chtěl řešit asi tu vlhkost, ale ještě uvidím v létě, jestli bude tři týdny v kuse 40 °C ve dne a 30 °C v noci, tak to možná přehodnotím :)

Možná bych měl svůj dotaz nejprve uvést tím, že já vlastně nevím, do jaké míry to bude problém. Mám v pokoji vlhkoměr, který mi ukazuje něco mezi 70 a 80 % (ale nevím, jestli to měří dobře). To je v části domu, která je postavená kolem roku 1950, a tyhle stavby bývají obecně spíš vlhčí. (Ale pak je tu taky nová část z 90. let a její podkroví, kde bývá vzduch sušší.) Výměna oken + zateplení typicky způsobí, že se v domě drží vlhkost víc, a proto je potřeba zateplené domy důkladně větrat. Takže možná bych se prvně měl ptát, jaké jsou zkušenosti místních s tím, když si do baráku dáte obyčejnou pasivní rekuperaci. Jestli suchý vzduch je problém, nebo ne.

Na ten zvlhčovač od Brinku jsem taky narazil, ale není to úplně levná záležitost. Asi by teoreticky mohlo být možné udělat vzduchotechniku nejdřív bez toho a pak podle toho, jaká bude v domě vlhkost, přidat?

O entalpických výměnících lidi tady na fóru píšou spíš v negativním světle. Že prý do místnosti s vlhkostí vracejí i škodliviny, které by člověk chtěl odvětrat. Není to ale blbost? Jasně, sice vám to část "špinavého" vzduchu otočí zpátky, ale když větráte normálně oknem, tak se vám taky míchá venkovní vzduch s tím vnitřním.
nx2k

od Návštěvník » 05 čer 2024, 23:47

Změnu vlhkosti větráním můžete v našem prostředí zaznamenat hlavně v zimě, kdy je venku vzduch s menším množstvím vodní páry v každém m3 oproti interiérovému vzduchu. Primárně je to dáno teplotou a z toho vyplývajících souvislostí. Pokud tohle pochopíte, zjistíte, že nezáleží jakým strojem větráte nebo zda si vystačíte s oknem. Podstatné je množství vyměněného vzduchu. Čím více větráte v zimě, tím bude doma s velkou pravděpodobností sušší vzduch. Až dalším krokem jsou typy rekuperací.
Návštěvník

Zpět na Vzduchotechnika