Dobrý den,
chtěl bych poprosit místní odborníky o radu. Mám centrální rekuperaci Zehnder Comfo Air Q350TR a mám s ní menší nebo spíše větší problém. Jednotku mi firma zprovoznila před dvěma týdny a po instalaci rekuperace mám v domě vlhkost přes 70%, většinou 75%. Jelikož mám v domě dřevěnou podlahu i schodiště, pro tyto výrobky požadují instalační firmy držet pro záruku vlhkost v rozmezí 40-60%. Chtěl bych poprosit o rady, čím to může být způsobeno.
Dům je novostavba, 30 cihla zateplená 20cm polystyrenem, používám venkovní žaluzie. V domě je teplota cca. 22st celsia. Na rekuperaci jsou následující hodnoty : odváděný vzduch teplota
23°, odváděný vzduch vlhkost 69% , odvětrávaný vzduch teplota 28,5%, odvětrávaný vzduch vlhkost 53%, venkovní vzduch teplota 29°, venkovní vzduch vlhkost 57% , přiváděný vzduch teplota 24°, přiváděný vzduch vlhkost 84%. V domě mám tedy vlhkost 69% ověřeno i na nezávislém měřáku, venku je vlhkost 57% rovněž ověřeno a nechápu proč mi do domu jde vlhkost 84%.
Dle vyjádření Zehnedru "je to v pořádku protože venkovní vzduch má 29°a 57Rh a přiváděný je ochlazený na 24°C, má tedy menší objem a tím se mění i Rh - zvedá se, je to prý na základě molierova diagramu a HX diagramu" tím to uzavřeli, nicméně s jejich vyrozměním moc spokojen nejsem.
Z toho by vyplývalo, že i když bude v létě venku přes den malá vlhkost, ale bude teplota vyšší než mám já v interieru, by kvůli zmenšení objemu a tím pádem následnému zvětšení vlhkosti docházelo k docela zásadnímu zvlhčování interieru a nemohl bych mít tedy rekuperaci puštěnou. A večer pokud by zase klesla teplota a byla by stejná s interierovou, tak zase stoupá venkovní vzdušná vlhkost až 90% a rovněž bych nemohl mít rekuperaci puštěnou, protože by mi šla tato vlhkost rovněž do domu. Z toho by mi vyplývalo, že bych rekuperaci nemohl používat od cca. května do října kvůli výše popsanému a to nemluvím o tom, pokud by jako nyní např. v květnu skoro měsíc v kuse pršelo a venkovní vlhkost byla mezi 90-100% tím pádem bych měl asi tu samou vlhkost i v domě, to by mi zase ještě snížilo provozní dobu o další cca. 2-3 měsíce v roce.
Tímto bych Vás chtěl poprosit o radu, co s tím. Dal jsem docela nemalý peníz za jednu z údajně nejkvalitnějších rekuperačních jednotek a jsem z toho nešťastný. Čekal jsem že mi bude rekuperace spíše v zimních měsících vzduch vysušovat, ale rozhodně jsem nečekal, že mi jej bude cca. půl roku zvlhčovat na 75%. Bojím se o dřevěné věci a aby se mi nezačly doma tvořit plísně
Děkuji za každou radu
David