Dobrý den, mohl bych vás jako laik poprosit o pomoc s výběrem vhodné rekuperační jednotky?
Pokusím se podat co nejvíce informací. Byt 109 metrů čtverečních v domě z roku 1918 (vysoké stropy, členité obvodové zdi, bez vnější izolace). Téměř již dokončena rekonstrukce bytu, topení vodní podlahové. V podhledech jsou distribuční boxy, natažené zelené flexibilní trubky a výústky. Větrané prostory jsou 3 pokoje, 1x obývací pokoj a 1x jídelna, odvětrávané dvě koupelny (plus napojena i wc) a 2x kuchyně. V koupelnách budou navíc odsávací ventilátory, v kuchyni je digestoř s napojením do nepoužívaného komína a je udělána příprava na malý krb či kamna (s tím se spíše nepočítá, nicméně do úvah se to zahrnout nejspíš musí).
Pokud se nepletu, koupelnové ventilátory, digestoř do komína a zejména zatím neuvažovaný krb způsobí podtlak. U té digestoře by to doufám stačilo krátkodobě řešit pootevřením okna, ale jinak je otázka, zda by RJ neměla umět automatické vyvážení přívodu a odvodu (pokud něco takového existuje).
RJ bude umístěna v malé komoře v nejvzdálenějším místě od ložnic, nevýhodou je, že jak přívod, tak odvod od sebe budou cca 2 metry, ale alespoň přes roh.
Automatický bypass beru za samozřejmost, naopak přitápění ani chlazení neuvažuji, stejně tak (nejspíš velmi odvážně) neřeším vlhkost. Ovládání stačí z jednoho místa, ale v koupelnách a v kuchyni máme připravená tlačítka na boost.
Prioritou je pro nás komfort čerstvého vzduchu zejména v noci při zavřených oknech, ať už větrat v cyklech, nebo trvale na nízký výkon. Úsporu za vytápění spíše neřeším.
Začali jsme s opravdu důkladnou rekonstrukcí v r. 2022, jenže jak materiál, tak náklady za práci šly těsně po koupi rapidně nahoru a jsme v tom již hodně moc přes dva miliony... proto na samotnou RJ uvažuji do cca 60 tis. korun, samozřejmě při dobrých důvodech nemá smysl koukat na nějakou tisícovku, sto tisíc ale do RJ dát nemůžeme.
Mohu vás poprosit o vaše doporučení na vhodnou jednotku? Jak člověk neustále googlí, tak mi vyskakuje např. VUT 160 EC A22 od Vents za cca 56 tis., ale vnímám, že je to spíše takový základ a byť je na trhu značka nejspíš dlouho, recenze jsem nedohledal. Tak to je jen takový výkop pro začátek.
Děkuji předem za vaše odpovědi.
Pokud jsem něco neuvedl, předem se omlouvám a rád to případně doplním.