Rekuperace se zemním výměníkem

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Jakub N » 07 led 2025, 13:18

Ahoj,

Chtěl bych Vás poprosit o radu. Začínáme stavět RD cca 115m2 +garáž 4KK bungalov nepodsklepeny. A řeším rekuperací se zemním výměníkem, kdy budou trubky taženy v hloubce 1-1,5 m pod zemí v délce cca 30m daleko. Radon je na vysoké úrovni a bude potřeba nějaké trubky jako jsou awadukt thermo od firmy rehau (bohužel je neumím nikde najít na prodej) spoje samozřejmě zatřít asfaltem či něčím podobným.

Chtěl bych Vás tedy poprosit o
1) trubky podobné té mé uvedené - popřípadě nějaké rady postřehy na co si dát pozor a podobně
2) odvod kondenzátu. Jestli stačí např vést s mírným sklonem a na konci až za přívodem vzduchu dát něco takového https://www.ventila.cz/ventila-kruhova- ... 8zEALw_wcB
3) centrální jednotku s bypassemba nejlépe i ovládání přes mobil
4) jakékoli rady co Vás napadnou

Díky moc
Jakub
Jakub N

od Jindra Mach » 08 led 2025, 10:13

Zemní výměník je moře problémů a efekt skoro žádný. Provozuji jej 15 let a nikdy bych už do toho nešel. Předně je potřeba počítat s velkou dimenzí potrubí (alespoň DN200) jinak vzniká poměrně zásadní tlaková ztráta na vstupu (můj případ), která zcela rozhodí regulaci při přepínání na sání z fasády. Omezením sání přes výměník, jednotka vytváří v domě podtlak a to nese mnoho nepříjemností. Jen málokterá jednotka dokáže zvýšit výkon sacího ventilátoru natolik rozdílně od odtahového, aby se rovnovážný stav nerozhodil. Když je zapnut zvýšený odtah z WC, koupelen nebo z kuchyně, když manželka vaří, je to nerealizovatelné. Musela by se koupit jednotka zcela naddimenzovaná potřebám RD. Problémy jsou se samotnou realizací. Trubky nemůžete natírat ničím, co by snižovalo přenos tepla. Zároveň musí být trubky uložené v materiálu, který dobře vede teplo, písek není úplně ideální. Pokud trubky neobsypete pískem, hrozí deformace tlakem. Silnostěnné trubky zase špatně vedou. Já si přes trubky udělal příjezdovou cestu, tlak mi je zdeformoval a do spojů teklo. Rozebíral jsem dlažbu, bagroval, trubky měnil a zabetonoval. To by bylo asi ideální v celé délce. Bohužel pro mě už prakticky neřešitelné, musel bych zbourat i přístřešek pro auta. Mohl bych pokračovat s problémy s kondenzátem, čerpání, čištěním, samotnou regulací přepínání výměník/fasáda. Je víc důvodů proč to nedělat .
Jindra Mach

od Atlantis » 17 led 2025, 20:51

Také si myslím že efekt v našich klimatických podmínkách vůbec nevykompenzuje případné problémy.
Pokud se nepletu, tak předehřev zemním výměníkem řeší hlavně problém namrzání výměníku pokud je venku hodně zima (A pak dále mírně zvyšuje účinnost rekuperace. Což ale pokud má rekuperace 90 nebo 95% je už minimální rozdíl). Což je ale potřeba se na to podívat reálně, jaká zima u nás bývá. Já na své rekuperaci vyčtu do regulace výkon předehřevu v procentech a jako ta spotřeba je minimální. Mám Brink Flair 325 a ten spíná předehřev jen pokud opravdu dochází k namrzání. A taky moduluje výkon 0-100% z 1kW předehřevu. Reálně to jede třeba na 15% (takže blbých 150W) několik dní v roce.
Tady je obrázek spotřeby rekuperace od 30.prosince do 5.ledna. Od té doby předehřev do dneška nejel vůbec. Ta špička ke 100% je nějaký test mód na pár minut, kdy si rekuperace měří o kolik ten předehřev zvedne teplotu.
rekuperace.PNG
Atlantis
přispívající
přispívající

od Jakub N » 25 led 2025, 20:25

Děkuji za informace, jen zapomínate na letní chlazení. Nechce se mi do novostavby ještě cpát klimatizace.

Nicméně není to odpověď na mé otázky, ale i tak děkuji že jste se se mnou podělili o zkušenosti.
Jakub N

od Atlantis » 26 led 2025, 21:48

Ten výkon co bys jakože chladil bude totálně zanedbatelný - aby vzduch dobře chladil, tak musí mít A) obrovský průtok při nízkém rozdílu teplot nebo B) malý průtok při obrovském rozdílu teplot
V rekuperaci budeš mít oboje - nízký rozdíl teplot a malý průtok
Naopak klima má taky oboje - průtok i ta nejmenší nějak 600m3/h a umí fučet třeba 5°C vzduch

Já si zkusil spočítat kolik v létě rekup vychladí bypassem a když je venku o 5°C míň než vevnitř a průtok je 100m3/h, tak je chladicí výkon nějakých 170W. To nepoznáš
Rovnice pro výpočet je průtok v m3/h *1,2 (hustota vzduchu)* rozdíl teplot * 1000 (měrná tepelná kapacita vzduchu). Výsledek je v Joulech za hodinu. To celý vydělit 3600 a budeš to mít ve Wattech.

PS: Nedávat klimu do novostavby nějak nechápu a považuju to za hrubý nedostatek - jak je normální v zimě topit, tak považuju za normální v létě chladit. Navíc v novostavbě ji můžeš nějak strategicky umístit a úplně stejně si pěkně umístit průchodku na střechu.
Pokud si někdy dáš na střechu i soláry, tak ta klima v létě pojede prakticky zadarmo - té energie budeš mít stejně přebytky a do sítě za to ještě budou chtít zaplatit, pokud to budeš cpát
Atlantis
přispívající
přispívající

od Jindra Mach » 27 led 2025, 00:33

Jakub N píše:Děkuji za informace, jen zapomínate na letní chlazení. Nechce se mi do novostavby ještě cpát klimatizace.

Nicméně není to odpověď na mé otázky, ale i tak děkuji že jste se se mnou podělili o zkušenosti.

Letní chlazení bych raději vůbec nezmiňoval. To je asi největší malér, kdy se poměrně vlhký a teplý vzduch dostane do studeného potrubí a obsažená vlhkost ochotně kondenzuje. Problém je v tom, že v zimě je zima celkem konstantně a je skoro jedno, jestli 0 nebo -10°C, den nebo noc. prostě to jede skrz zemní výměník prakticky pořád od začátku do konce zimy. V létě to je jinak. Teploty se celkem hodně mění a to i v rámci jednoho dne, regulace přepíná fasáda/registr celkem často a potrubí zůstává nekontrolovatelné vlhko, někdy i pár dní bez provětrání. Už mi to několikrát zasmrádlo a jen díky občasné dezinfekci jsem neměl žádnou plíseň. Vzduch jako na plaveckém bazénu ale asi není to pravé ořechové, co by někdo chtěl čichat po domě. Už léta to řeším kompromisem a klapky nedovírám úplně. Sice se snižuje výkon, ale je to o mnoho míň starostí. Nevím, co ještě chceš slyšet. Prostě osobně to vidím jako slepou cestu. Přesvědčovat přesvědčené určitě nechci, sám bych to už nikdy nedělal.
Jindra Mach

od Jakub N » 29 led 2025, 11:43

Ahoj,

A když už říkáte že je to tak špatné, dokázali by jste mi poradit nějakou centrální rekuperací a k tomu nějaký chladič? Dům cca 130m2

Díky
Jakub N

od Jindra Mach » 29 led 2025, 12:34

S chlazením jsou jednotky od Nilanu, mají chladič přímo v sobě. Výhodou je, že když mají nádrž, odpadním teplem z chlazení zároveň ohřívají vodu na mytí. To žádná klima neumí, ta teplo pouští ven. Na druhou stranu zase je dán určitý výkon chlazení, klimu si můžeš opatřit, velkou jak chceš. U zemního výměníku jsi taky limitovaný jen větracím výkonem jednotky. Takže tak.
Jindra Mach

od Atlantis » 01 úno 2025, 10:24

Já bych se na ty překombinované jednotky vykašlal - už jen kvli možnosti následného servisu a možnosti vyměnit.

Osobně mám pasiv (brink flair 325) a k tomu mám klimu na chlazení. Funguje to naprosto perfektně. Nedokážu si ani představit, jak blbě musí s tím malým průtokem vzduchu ta rekuperace chladit...
Atlantis
přispívající
přispívající

od Jindra Mach » 01 úno 2025, 18:43

Já nechci nikomu dělat reklamu, takže jen technicky. Když někdo uvažuje o chlazení zemním registrem, má v podstatě dvě možnosti: chladit přívodní vzduch v množství, které použije pro větrání a nebo do toho zapojit ještě cirkulaci. To znamená domem prohnat všechen vzduch opakovaně. Téma je zde o zemním výměníku a protože ho mám, tak jsem napsal, že už bych do toho nešel. Jinak chlazení přívodním vzduchem je pro mě dostatečné a naopak pro mojí paní je to až moc. Stejně to vidím s klimou. Nic proti ale někdo si jí nepouští ani v autě. Nejsem nepřítel klimatizací, at´ si každý chladí kolik chce a jestli chce doma lednici, tak to ničím jiným než klimou nezvládne. S překombinovaností to nevidím tak nijak špatně. Prostě mám kompresor v jednotce a vy venku. Technicky je to hodně podobné. Na každém systému najdu x pro a x proti.
Jindra Mach

Zpět na Vzduchotechnika