Rekuperace s TČ vzduch - vzduch

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Tom Gruber » 18 bře 2025, 11:21

Dobrý den, mám dotaz.
Můj plán je takovej, že budu svůj domek (cca 80 m2) vytápět tč vzduch vzduch.
Tč bude ohřívat jednu místnost a rekuperace bude rozvádět teplo do ostatních místností (dohromady 4). Myslíte, že by to takhle mohlo fungovat?.
Tom Gruber

od 000 » 19 bře 2025, 11:31

Pokud jsem správně pochopil, tak chcete v jedné místnosti topit pomocí klimatizace a z té místnosti rozvádět teplo do ostatních. Tedy máte např. barák se ztrátou 3kW, takže si do obýváku dáte 3kW klimajednotku a teplo budete rozvádět po celém domě. Tak toto fungovat nebude, respektive teoreticky by mohlo, ale prakticky je to nesmysl. K přepravě tepla potřebujete tepelný spád a jestli v tom obýváku budete mít třeba 22°C a v ložnici budete chtít mít třeba 20°C a řekněme, že ta ložnice má ztrátu třeba 700W, tak byste do té ložnice musel valit přes 1000m3/h vzduchu z obýváku, což reprezentuje potrubí průměru min 315mm (spíš 355). Ventilátor, tlumiče hluku... uděláte z toho monstrum, které bude drahé a k ničemu.

Lepší by bylo použít kanálovou klimajednotku a rozvádět vzduch přímo z té jednotky. Ten má nějakých 35°C a už vám na tu ložnici bude stačit 140m3/h. Ale ani to není vhodné řešení, protože by se to dost těžko regulovalo.

Navíc klimajednotka je určena primárně na chlazení v létě a mít ji jako jediný zdroj tepla nedoporučuji. Pokud by se jednalo skutečně o TČ (určené k topení) vzduch vzduch, tak tento problém odpadá, ale výše uvedené vám to stejně zhatí.

No a rekuperace? Rekuperace znamená zpětné získávání odpadní energie (v našem případě tepla), ale zde žádné odpadní teplo nemáme. Toto zařízení by nezajistilo větrání, ale jen rozvod tepla. Pokud byste to chtěl kombinovat ještě s větráním, tak to ještě víc zesložitíte. Na větrání je potřeba mnohem méně vzduchu, než byste honil tady, takže směšování.... prakticky neřešitelné.
000

od Atlantis » 06 dub 2025, 13:15

Ne, tohle fungovat nebude. Klimou topím taky, pěkně to funguje v chodbě, kde se vyhřeje chodba třeba na 26°C a když se nechají otevřené dveře tak v pokojích je pěkně 23-24°C. Rekuperace ale co se týká tepla nepřenese prakticky žádný výkon.

Něco podobného viz tady včetně výpočtů přenosu výkonu:

viewtopic.php?t=2439#p15365
Atlantis
přispívající
přispívající

od jarda » 29 dub 2025, 10:15

Pro vytápění (chlazení) s rekuperací je vhodné použít vzduchotechnickou jednotku.
Lze i zkombinovat s TČ. Rozhodoval jsem se již před 25 lety. Úspěšně provozuji moje sofistikované zařízení pro KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ TZB - vše v jednom. Vzduchotechnická jednotka s rekuperací a s možností provozu v dvouteplotního režimu s chlazením a ohřevem vzduchu vodou z invertorového tepelného čerpadla včetně ohřevu TUV v jednom bloku a s KOMBI-AKU-bojlerem (i jako záložní zdroj) i pro vytápění v AUTOMATICKÉM REŽIMU s dálkovým sledováním i s možností ovládání v týdenním režimu. Získalo již i Čestné uznání na FOR-THERM 2014.
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

Zpět na Vzduchotechnika