luftak-z-jihu píše:2) Ochrana teplovodním ohřívačem napojeným na tepelné čerpadlo. Typ není vybrán, ale nejblíž realitě by byl tento typ
https://www.luftuj.cz/p/teplovodni-ohri ... 125-2-2-5/. Firma co bude instalovat se teplovodní snaží protlačit, protože jen napojí a nemusí řešit nic víc. Bohužel už mi neumí odpovědět jak to bude s protimrazem, když do ohřívače půjde teplota vody jen cca 30°C jako do podlahy a ne těch 55°C co má ochrana v prospektu - jaký bude výkon a do kolika stupňů pod nulou pojede. Neřeší ani protimrazovou ochranu tohoto ohřívače a už vůbec jak by se vypínal přívod vody, kdyby mrazy skončily nebo šly nárazově nad nulu (což je běžný denní jev v zimě). Prostě spousta otázek.
55°C bys určitě nepotřeboval. Na protimrazovou ochranu by úplně stačilo, kdyby tam kolovala 15°C voda - ty potřebuješ ten vzduch dostat na 0°C, ne ho ohřívat jako fén.... Ale jak píše Král, mohl by tam být problém se zamrznutím při výpadku napájení nebo spíš jen výpadku napájení čerpadla (ať už tech. problém, nebo špatně nastavená regulace čerpadla/ventilu). Kdyby vypadlo napájení jako celek, tak se zastaví ventilátor a přirozeným prouděním se neudělá zase takový průvan, aby to zamrzlo.
Regulace mě napadá úplně stejně jak radiátory - prostě by tam byl termostat a elektrický NC ventil co by se otevíral při poklesu pod třeba 3°C. Průtok by se vyladil tak, aby to stíhalo i ve velkém mrazu a zároveň zbytečně neohřívalo ten vzduch.
Samozřejmě elektrický předehřev bude spolehlivější, jednodušší na regulaci atd, jen to prostě bude dražší teplo, než z tep.čerpadla žejo...otázka, kolik kWh to ročně spotřebuje, ale v našich podmínkách to asi nemá smysl komplikovat...
Já mám Brink s předehřevem integrovaným a teď v noci kdy je -4°C tak to pulzuje 1kW spirálu, ale ve výsledku to za noc spotřebovalo cca 1kWh (pokud to ta "chytrá" zásuvka ukazuje dobře), takže úplně v pohodě. Předehřev se zapíná při -2°C (to nejnižší, co tam šlo nastavit
)
Průtok jsem měl cca 180m3/h - mám to rozdělený mezi barák a garáž, kterou tím mírně vyhřívám a hlavně suším (nechci mít mokrý auto v 85% vvlhkosti jako tam bylo dřív)
luftak-z-jihu píše:1) Ochrana elektrickým ohřívačem vzduchu.
... Regulusu nevím jestli má nějakou řízenou regulaci výkonu a nebo jede rovnou na 100 %. Nikde se nepíše a z Regulusu pořád neodpověděli..
Pokud to tam nepíšou, tak to bude ON/OFF. Prostě nějakým kolečkem nastavíš teplotu a zima -> cvak, pojede plný výkon, jak se oteplí a překoná to hysterezi, cvak- >vypne. Hledal bych něco, co umí plynule regulovat výkon, abys zbytečně v zimě netopil 400W úplěn zbytečně
Co ty předehřívače na tom luftuj.cz? píšou tam "• výstupní teplota je plynule řízena 0–100%, interně lze nastavit potenciometrem 0–30 °C". Tak těm bych zkusil napsat, jestli je to opravdu ono, nebo tím marketing myslel něco jiného..