Vzdálenost sání od výfuku

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Pavel A. » 28 kvě 2025, 18:07

Dobrý den, od 1.7.2024 je platná nová Vyhláška č. 146/2024 Sb., která mimo jiné řeší minimální vzdálenost sání a výfuku u vzduchotehnického systému.

Dle § 46 - (2) Výduch odváděného vzduchu musí být navržen a proveden tak, aby neobtěžoval a neohrožoval okolí. Výduchy musí být navrženy a provedeny minimálně 10 m od nasávacích průduchů a otvorů venkovního vzduchu.

Znamená to tedy, že nově již nelze používat kombinované koncové tvarovky pro výfuk a sání, které jsou vyústěny na fasádě vedle sebe?

Mám na mysli tvarovku kdy odpadní vzduch je vyfukuván od fasády a saní je pod krytem u fasády.

Např. tato:
tvarovka.png
Pavel A.

od Synek » 29 kvě 2025, 10:33

Podle mého se používat nesmějí. Chtějte po výrobci aktualizované prohlášení o shodě. Třeba bude mít nějakou výjimku. Existuje i další souvislost - 10 m odstup od nasávání je prakticky nerealizovatelný na běžných RD, protože nasávacím otvorem je i okno. V praxi by to znamenalo, že okna by musela být fixní nebo by se odstup musel definovat nějakým doplňujícím ustanovením. Něco jako odstup v rovině, ose stěny nikoliv "za roh".
Synek

od BaR » 03 čer 2025, 19:30

Dle mého názoru nejsou uvedené mřížky vhodné z důvodu, že nesplňují ČSN 730872, ve které se říká, že mezi vyústkami musí být rozestup minimálně 1.500 mm, pokud se bavíme o vodorovném rozmístění. Kdyby byly pod sebou, počítá se se vzdáleností dokonce 3.000 mm. Už z laického pohledu bych si tuhle mřížku nedal, protože je mi funkčnost poněkud záhadná. Stačí, aby fouknul větší vítr a já bych si přifouknul vyfukovaný vzduch do sání, což nechci. Ale stavební úřady neřeší důležitější věci, tak co by kontrolovaly tohle.
My jsme na VZT dost mysleli už při projekci domu, a tak jsme s projektantem vymýšleli rozmístění místností a věděli jsme, že chceme sání na sever a jednotku co nejdál od ložnice, a tak to i hezky vyšlo tak, že je jednotka v rohu a výfuk taky přes roh - na západ.
S-V.jpg
BaR

Zpět na Vzduchotechnika