Ochladenie malej miestnosti

Místo pro diskuzi mimo téma vzduchotechniky

od vepecko » 15 dub 2023, 12:24

Pekný vzdušný (AIR DAY) deň.
Istý čas sa pokúšam v letnom období čiastočne vychladiť / ochladiť malú miestnosť - komoru vedľa kuchyne v rodinnom dome.
Cez leto pri produkcii nových zaváranín a zeleniny by bolo dobré skladovať ich v chladnej miestnosti, žiaľ je maximálne teplo. Ak neurobím klimatizáciu (za tie prachy....), časť sa furt kazí...
Moja idea: cez miestnosť prechádza hlavný prívod vody do domu, je tam i vstupný filter.
Čo tak nainštalovať nejaký výmenník, ktorým z privedenej vody odoberiem teplo /nevadí mi ohriať vodu ktorá má baj_oko 10 st., a týmto ochladiť miestnosť... Ale ako? Dám do prívodnej vetvy výmenník, malým ventilátorom prefúknem studenú vodu, ochladím vzduch.. Či? Voda tečie / netečie, ochladím tak miestnosť alebo mi zostane pekný chladič na pi....U?
Voloďa
vepecko

od Atlantis » 28 dub 2023, 09:44

imho to nebude mít velký efekt při běžné spotřebě vody v domácnosti. Protože většinu času tam ta voda bude stát = nic to chladit nebude. No a pak si půjdeš napustit vanu/sprchovat se. Tak v tu chvíli to bude chladit, ale zase do té vody nedostaneš takový výkon tak rychle, aby se nějak to teplo rozumně předalo. No a pak to zase bude stát a nic nebude chladit.

No a aby to nějak rozumně fungovalo, tak bys musel mít výměník, kde by třeba "čekalo" aspoň 50litrů vody, aby se po spotřebě těch 50litrů pomalu ohřívalo. Ve výsledku ta klima by byla levnější, spolehlivější, praktičtější....

To kdybys měl pomalinku puštěnou vodu celý den (kapénková závlaha na zahradě), tak to by bylo možná něco jinýho...ale i tak bysh si spočítal výkon, co ta voda pobere. Kdyby se to z 10°C nahřálo na 15°C a měls 100litrů denně, tak to máš 15-10*100*4186=2093000J/3600=581Wh. Což jako....není moc energie na celý den...to i ta najmenší klima udělá tak za 10minut....a zkus si zapnout klimu na 10minut denně, jak si v pokoji vychladíš na celý den :D
Atlantis
pozorovatel
pozorovatel

od Návštěvník » 30 dub 2023, 13:57

Dík za radu, mám za sebou ďalšiu Cimrmanovu slepú uličku...
Ale ty prachy za klimu.. :mrgreen:
Návštěvník

Zpět na Mimo téma