Rozvody rekuperace

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Martin X » 30 črc 2015, 02:08

Dobrý den, rád bych znal váš názor na rozvody vzduchu pro rekuperační jednotku o výkonu 300 m3, přečetl jsem si pár článků na forech a navrhl je sám. Rekuperační jednotku ještě vybranou nemám, je jich na trhu tolik že nevím kterou si vybrat :|

Předem děkuji za rady :)
Přílohy
Rozvody rekuperace.PNG
Martin X

od r1a2s3t4o5 » 30 črc 2015, 14:13

Oni tie hmotnostne prutoky ma prave na tom navrhovani "vadili"
Vzduch totiz vazi rozne od teploty a hlavne aj vlhkosti. (Niekde som sa docital ze hmotnost vlhkeho vzduchu je mensia ako sucheho, to mi hlava nebere)

Takze moj navrh je by-oko a prierezy som navrhol podla toho ako daleko a kolko vzduchu treba proporcialne dostat.

Spocitat to neviem, ale trebarz do minimiestnostky WC, som schvalne zmensil prierez potrubia ED flexom, kdezto vacsie miestnosti, typicky obyvak+jedalen dostali 2x125+1x100

Ajtak uvazujem, ze do systemu zaradim skrtiace klapky, aby pri mojom hrubom zlyhani navrhu to slo jakz takz zregulovat. (myslim to, ze pojde aj nejaky vzduch do 2NP, cize sa zaskrti 1NP a 1PP)
r1a2s3t4o5

od Martin X » 31 črc 2015, 03:37

Děkuji za posouzení pane pěvecký sbor, mohl by jste mi nejakou rekuperační jednotku doporučit ? Rád bych vás požádal o radu s (požadované nominální a min/max HMOTNOSTNÍ PRŮTOKY) nemám ponětí co to je :-( k odsáváví z kuchyně pridám do větve ještě 100 mm trubku z prostoru varné desky jak jste mi poradil.

Děkuji s pozdravem Martin
Martin X

od r1a2s3t4o5 » 31 črc 2015, 14:15

kalkulacku na hmotnostny prutok som nasiel tu
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/83-prepocet-prutoku-a-rychlosti-proudeni-v-potrubi

Dovodzujem si postup tak, ze podla objemu m3/h sa urci rychlost v potrubi a potom z toho ten objemovy prietok.
Ale mozno to ide priamo nejak, tak daleko som sa nedostal...

Oni projektanti maju v normach niekde napisane, ze obyvacko-jidelna potrebuje 150m3/h, tak tam daju vacsiu trubku (alebo viac rovnakych...) a pritom to nejak prepocitaju asi programom, aby neboli rychlosti na vyustkoch nad nejakou hodnotou kvoli piskotu na ventiloch.

Takze podla mojho nazoru je projektant co to maluje rovnako vedla z hmotnostnych prietokov ako my. Proste to nejak namaluje a skrtiacimi klapkami sa to doskrti a donuti aby siel vzduch tam kam ma.
r1a2s3t4o5

Zpět na Vzduchotechnické rozvody