Jak spojovat spiro?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od BobB » 18 črc 2013, 08:10

Dobrýden, chtěl jsem se zeptat,jaka správně spojovat spiropotrubí. Je možné použít vruty do plechu ? obávám se, aby při případném čištění nevadily hroty v potrubí. Bylo to viděti na ukázkách videa viewtopic.php?f=18&t=1254#p7389 Není lepší použít Lindab spiro, kterzaklapne do sebe? Je také nutné spoje těsnit nějakým tmelem?
BobB

od Palino007 » 18 črc 2013, 08:20

Toto zaujima aj mna. Na tomto fore su texy krizom cez spiro povazovane za tabu, ale vsetky firmy ktore robia vzduchotechniku to povazuju za zlaty standard.
Palino007

od MIRAS » 18 črc 2013, 09:05

BobB píše:Není lepší použít Lindab spiro, které zaklapne do sebe? Je také nutné spoje těsnit nějakým tmelem?

Lindab SafeClick je super, je také o dost dražší. Nejde ale jen o spojování trubek z hlediska použití tex/vrut, SafeClick není třeba už nijak těsnit. Na YouTube najdete hodně propagačních filmů o Lindab potrubí.
Jak vypadá vnitřek http://www.youtube.com/watch?feature=en ... rPAAo&NR=1
Porovnání rychlosti montáže http://www.youtube.com/watch?feature=en ... pE9Co&NR=1
Postup montáže http://www.youtube.com/watch?v=NJ4ei7CwoIA
Můžete si všimnout, že tex/vrut není tabu ani pro SafeClick.
Když je zákazník ochoten si připlatit, používáme Lindab. Zákazník však v 90% ochoten připlácet není a tak je potrubí zcela běžně plné texů. Pokud nepoužíváte zbytečně dlouhé, problém v tom nevidím.
MIRAS

od sh4de » 10 zář 2015, 11:14

Dobrý den, v souvislosti se spojováním spira mi není úplně jasné jak se spoj vypořádá s případným kondenzátem uvnitř trubky (jestli neproteče). Řekněme že mám svislé odtahové potrubí ze spira z koupelny nahoru na střechu. Předpokládám že u konce bude potrubí chladné, takže tam něco zkondezuje a že to v podobě kapek bude ztékat zpět dolů, kde bude nějaký jímač kondenzátu. Jak mám spiro spojit, aby voda po cestě dolů neprotékala spoji? Co jsem koukal, tak nejčastější spoj je pomocí spojky (vnitřní nebo vnější, která se jen nasune kov na kov), ale pak nedosáhnu "překryvu po vodě" (nebo jak to napsat, prostě nedosáhnu stavu, jako když spojím kanalizační KG trubky) a tudíž mi to přijde náchylné na protečení spoje. Koukal jsem, že se spoje ještě tmelí akrylovým tmelem, ale není mi jasné jak to přesně udělat. To mám např. ten kus co se vsunuje dovnitř opatlat tmelem, zastrčit ho a mám vodotěsný spoj bez nějakých dutin kam by mohla voda zatékat?
Děkuji za případné rady.
sh4de

od r1a2s3t4o5 » 10 zář 2015, 13:14

Rovnako idem nad strechu a presne z dovodu kondenzatu pouzijem:
PVC trubka zavdušňovací, dešťová 110

odpada problem s netesnostou, zvlast ked ich zlepim dokopy a je lacnejsia. Pravda, musim paralelne poslat hore viac trubiek ale to mi az tak nevadi, cenovo to je porovnatelne alebo lacnejsie ako spiro (nemam velkoobchodne ceny)
Plast tak nevedie zimu ako spiro.
r1a2s3t4o5

od Návštěvník » 14 zář 2015, 09:17

r1a2s3t4o5 píše:Rovnako idem nad strechu a presne z dovodu kondenzatu pouzijem:
PVC trubka zavdušňovací, dešťová 110

odpada problem s netesnostou, zvlast ked ich zlepim dokopy a je lacnejsia. Pravda, musim paralelne poslat hore viac trubiek ale to mi az tak nevadi, cenovo to je porovnatelne alebo lacnejsie ako spiro (nemam velkoobchodne ceny)
Plast tak nevedie zimu ako spiro.

O tom jsem taky uvažoval, že bych to udělal třeba z KG/HT trubek, ale nevím, jestli by v místě spojení trubek nevznikaly třeba nějaké turbulence (u toho spira mi ten spoj přijde zevnitř takový uhlazenější). A jak máš napojen ventilátor? Co jsem koukal, tak u všech takových trubek odpadového typu je napojení odboček pod úhlem aby to tam teklo "po proudu". Jako nejpoužitelnější jsem našel 87° odbočku a i u ní bude muset vzduch v podstatě zatáčet pod ostrým úhlem.
Návštěvník

od r1a2s3t4o5 » 14 zář 2015, 21:38

Pravdupovediac nerozumiem otazke.
Ale co sa tyka ostrosti HT KG kolien, daju sa kupit aj 2ks 45st a vytvorit takto pomalsie odbocenie.
Napajat to budem na rekuperaciu nie na ventilator( ten je dnu).
Spojenie tych trubiek spravim v PVC lepenim ( hladsie to snad ani nejde) a z komina sa budem odbocovat 45st kolenami. Samozrejme budu trubky zabalene v kaucukovej izolacii aby to velmi nechladilo a takisto kondenzat zvedeny do kanalizacie.
r1a2s3t4o5

od mbranza » 23 zář 2015, 09:39

Palino007 píše:Toto zaujima aj mna. Na tomto fore su texy krizom cez spiro povazovane za tabu, ale vsetky firmy ktore robia vzduchotechniku to povazuju za zlaty standard.

Chtěl bych se vámi podělit o způsob spojování, který jsem použil já.

Používal jsem lisované tvarovky, spojky a odbočky s těsněním. Už sami o sobě v sobě tvarovky a spiro potrubí drželi docela dobře. Abych je nemusel provrtávat, využil jsem zbytky parotěsných interierových samolepicích pásek (illbruck VV ME350) a pásek na spoje a prostupy (illbruck ME 314) od firmy které jsem měl na parotěsné spojení oken se zdivem a prostupy kabelů, potubí atd. Vše drží tak dobře, že s potrubím ani nepohnu a zároveň to umožňuje malou dilataci kvůli pružnosti pásek. Každý spoj jsem tedy přelepil viz foto. Spoje jsou tedy těsněné dvoubřitým těsněním od tvarovek a spojek + přelepeny parotěsnou páskou která by měla být vzduchotěsná. Nikde tedy není žádný tex skrz potrubí což by způsobovalo tlakové ztráty a problémy se zanášením nebo čištěním.
Ano, není to úplně nejlevnější, ale na druhou stranu se nemusím patlat s nějakým tmelem a podobně. A když už jsem ty pásky doma měl, tak proč je nevyužít.
Přílohy
IMG_20150809_172213.jpg
spoje
mbranza

od shippa » 20 říj 2015, 21:11

jo tak tohle řešení se mi určitě zdá být lepší než texy, tedy alespoň co se nečistot týče. Jak je to ale s páskami a jejich lepidly, jak dlouho to vydrží, tedy jestli se to nezačne odlepovat?
shippa

od zumik » 20 říj 2015, 21:35

No já stavím dřevostavbu a tam se airstop pásky používají všude a to jak pro zajištění vzduchotěsnosti, tak paronepropustonsti. Osobně pochybuji že vydrží těch minimálně 50 let co píše výrobce, ale řekl bych že tam jsou mnohem důležitější než při spojování spira.
Takže osobně mám v plánu spiro spojovat taky airstopkama co mi zbyli. Navic cena tvarovek s těsněním je prakticky za stejné peníze jako bez těsnění, takže není důvod je nepoužit.
zumik
přispívající
přispívající

od Leonardo » 21 říj 2015, 08:38

zumik píše:Takže osobně mám v plánu spiro spojovat taky airstopkama co mi zbyli. Navic cena tvarovek s těsněním je prakticky za stejné peníze jako bez těsnění, takže není důvod je nepoužit.

Byl jsem v Lindabu na školení a součástí bylo porovnání vzduchotěsnosti potrubí s a bez těsnění. Mohli jsme spojit jakoukoliv technologií potrubí a stejné spoje jsme provedli pomocí tvarovek s těsněním. Ať jsme se snažili s páskami a tmelem jakkoliv, nedosáhli jsme stejné třídy těsnosti jako bylo u spira s těsněním. Měřilo se stejnými přístroji za stejných podmínek. Nejpreciznější z nás dosáhli na těsnost C, většina však zůstávala v B. Nejlepší třídy D nedosáhl nikdo. Když se stejný kus potrubí provedl ve spiru s těsněním, dosáhl D každý.
V praxi na stavbě ještě mnohem těžší podmínky, člověk za trubky nevidí a nemůže k nim, jako v testovací laboratoři. Takže i to C je většinou nereálné v terénu pomocí pásek dosáhnout.
Leonardo

Zpět na Vzduchotechnické rozvody