Teplota výfuku

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od mirek » 16 lis 2011, 11:00

Amigo píše:vedenu sice v izolaciii len neviem, ci bude dostatocna na tu dlzku.

Ztraty tepla ve vedeni muzete docela jednoduse zjistit zde http://www.qpro.cz/?id=52_1_1_1#OdkazNaZacatekVypoctu .
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Marfi » 17 lis 2011, 00:10

Zase už nechápu, proč fouká ven takové teplo. Teď je venku -2°C a z výfuku jde ven 10°C. V obýváku je pořád kolem 23°C. Nejzajímavější je teplota přívodu do místností. Položil jsem do potrubí kam jsem dosáhl teploměr a ukazuje kolem 20°C. Jaká je tedy důležitější teplota?
Marfi

od mirek » 17 lis 2011, 10:11

Nezapusobila Vam v jednotce zamrazova ochrana? Podle teplot co nyni uvadite to tak vypada.... i kdyz na druhou stranu pokud je skutecne pouze venku -2, tak to by musela byt super ucinna jednotka... Teploty musi pri spravnem a zaregulovani systemu ukazovat teploty dle ucinnosti rovnomerne.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Martin Šperl » 17 lis 2011, 12:48

Marfi píše:Zase už nechápu, proč fouká ven takové teplo. Teď je venku -2°C a z výfuku jde ven 10°C. V obýváku je pořád kolem 23°C. Nejzajímavější je teplota přívodu do místností. Položil jsem do potrubí kam jsem dosáhl teploměr a ukazuje kolem 20°C. Jaká je tedy důležitější teplota?

Marfi, přesně takhle se daří výrobcům vzduchotechnických jednotek udržet zákazníky v iluzi, že dobře nakoupili. Ukáží jim nějaká procenta, když nesedí, tak upraví podmínky měření (což se krásně projevilo v diskuzi kolem decentrálních větracích zařízení). Nikdo totiž doma už nic nezměří a když to nějak fouká, je spokojen.
V první řadě, a bylo to také zde zmíněno, není možné měřit teploty až na konci vedení a vztahovat výsledky k účinnosti jednotky. Ona totiž i velmi pravdivá slova pana Klocnara o důležitosti teploty na výfuku z domu jsou potřeba upřesnit na výfuk do nevytápěných prostor. Tedy měřit teplotu výfuku na hranici mezi teplem a chladem. Když Vám z jednotky bude foukat 20°C, bude jednotka skoro bez účinnosti, ale vedení povede studenou půdou, kde se ochladí na 0°C...měření se provede až na střeše/nafasádě u výfuku, může být zákazník mylně spokojen i s naprostým "krámem". V tomto případě si to většinou uvědomíme, ale pozor i na přívod. Většina pasivních jednotek, resp. jejich rozvody nejsou izolované (protože se nepředpokládá topení/chlazení do rozvodu) a tak se jednoduše přívodní vzduch ohřeje. Proto máte na výdechu do místnosti tak teplý přívod. Pro Vás bude asi zasádní teplota na výfuku. Když Váš dům opouští 10°C, opět to může být vinou jednotky nebo nedobře izolovaného potrubí výfuku.
Martin Šperl

od Marfi » 25 lis 2011, 12:58

Jsem tady s dalším hlášením teplot, na výfuku z domu akutálně 12°C, venku 0°C v místnostech 23°C. Teplota na výfuku mi příjde pořád moc vysoká a to už jsem i výfuk obalil další vrstvou skelný vaty.
Marfi

od Marfi » 26 lis 2011, 14:39

Teplota na výfuku se pořád pohybuje kolem 10-12°C, když je v místnosti 23°C = účinnost asi 50%?
Marfi

od Martin Šperl » 26 lis 2011, 21:07

Marfi píše:Teplota na výfuku se pořád pohybuje kolem 10-12°C, když je v místnosti 23°C = účinnost asi 50%?

To je pořád dokola. Můžete to tak brát a nemusíte, porovnejte teplotu odtahu a přívodu, hned budete mít účinnost jako víno. Jestli Vás trápí to teplo na výfuku, uvědomte si, že v rekuperační jednotce jsou ventilátory, které se provozem zahřívají. Sací ventilátor "tlačí" vzduch do místnosti (tento vzduch je také přihříván uvolněným teplem), výfukový ventilátor "tlačí" vzduch ven z domu (pozn. žádný z ventilátorů nesaje). Dále je vdzuch v jednotce ohříván prostupem tepla z okolí. Nemáte náhodou poblíž jednotky nějaké topné těleso, kotel atd.? Vzduch může ohřívat nedokonale zaizolované potrubí. Důležitá je i izolace prostupu zdí. Zejména duté cihly větších šířek dokáží prostupy ohřát. Velmi nebezpečné je to na sání do domu. Neizolovaný prostup může kondenzovat do zdi.
..
Nicméně je velmi dobře, že se zajímáte o teplotu výfuku. Je to skutečně nejdůležitější pro zjišťování skutečné účinnosti.
Martin Šperl

od Marfi » 27 lis 2011, 11:18

jak říkáte ventilátor výfuku tlačí vzduch do výměníku nebo až za výměníkem? Jestli jsou před výměníkem tak by to už teplotu z výměníku nemělo ovlivňovat. Moje teplota na výfuku se mi zdá až moc vysoká. Pořád čekam jestli si taky někdo zkusí změřit teplotu výfuku, aby bylo porovnání.
Marfi

od Amigo » 27 lis 2011, 11:58

Este tu vstupuje do hry jedna premenna - rychlost prudenia vzduchu.
Nejdete na vyssiu rychlost a preto vymennik nestiha odoberat teplo?
Amigo

od Marfi » 29 lis 2011, 12:46

Pobláznil jsem několik známých s rekuperačkama, aby si měřili teplotu na výfuku a všichni jsou dost udivený jaká vychází účinnost. Nikdo to meměřil a ani neměli tuchu o to kolik jim tepla utíká z rekuperačky ven. Když jsem zkusil použít vzorec na účinost a vydělil teplotu venku mínus teplota výfuku teplotou venku mínus teplota místnosti
3-10=-7
3-22=-19
-7:-19=0,36
účinnost je jenom 36%?
Počítam to správně? Použil jsem vzorec co jsem tu našel ve fóru.
Marfi

od mirek » 29 lis 2011, 19:08

Marfi píše:účinnost je jenom 36%?

Vzdyt jsem to psal hned zezacatku tohoto vlakna

mirek píše:Bud vytapite na 40 stupnu a nebo ma vase jednotka ucinnost kolem 30% :-O ;-)

Asi neco skutecne budete mit spatne. Nicmene dobra pomucka na orientacni vypocet ucinosti je tady http://www.rekuperace.cz/
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od metball » 30 lis 2011, 12:42

Marfi píše:...
účinnost je jenom 36%?
Počítam to správně? ...

Ave,
jako vzoreček ano ... :twisted:
...
jako fyzikální vztah nikoliv.
Zkuste si vypočíst účinnost ve Farenheitech ... 8-) .

Stejně tak jako objasňování 100.0% teplotní účinnosti podle tohoto vzorečku :idea:
je stejná kravina,
jako tvrzení automechanika, že při startu auta máte
napětí na palubě 14.2 V, což si přece právě změřil na baterce ...

Nebo žeby TEPLO a TEPLOTA jediná fyzikální veličina byla?

AVB
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Marfi » 30 lis 2011, 15:36

metball píše:Ave,
jako vzoreček ano ... :twisted:
...
jako fyzikální vztah nikoliv.
Jaký vzoreček mám použít, aby tam hrála roli teplota vyfukovaná z domu?
Marfi

od Návštěvník » 30 lis 2011, 15:49

mirek píše:Nicmene dobra pomucka na orientacni vypocet ucinosti je tady http://www.rekuperace.cz/

Ta se mi moc dobrá nezdá. Při zadání stejný venkovní a vnitřní teploty je jedno jakou zadám účnnost, od 1-100% se výsledek nezmění. Nevim tedy jestli účinnost při zmenšování rozdílu mezi vnitřní a venkovní teplotou klesá nebo stoupá nebo jak je to.
urek1.png
urek100.png
Návštěvník

od mirek » 30 lis 2011, 15:58

:-)))
Pokud mate vnitrni a venkovni teplotu shodnou, tak je snad jasne, ze se nemuze pri zadani jakekoli ucinnosti teploty menit. Samozrejme, ze mluvime o pasivnich jednotkach.
Takze zadejte vnitrni teplotu napr 20 a venkovni napr 1 a hned uvidite jak se budou zbyvajici "teploty" v zavislosti na ucinosti menit.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Marfi » 30 lis 2011, 17:50

mirek píše::-)))
Pokud mate vnitrni a venkovni teplotu shodnou, tak je snad jasne, ze se nemuze pri zadani jakekoli ucinnosti teploty menit. Samozrejme, ze mluvime o pasivnich jednotkach.
Takze zadejte vnitrni teplotu napr 20 a venkovni napr 1 a hned uvidite jak se budou zbyvajici "teploty" v zavislosti na ucinosti menit.

Jen jestli je v pořádku vzorec pomůcky, neni přeci jedno jestli je účinnost 1 nebo 100%. Zkuste mi odpovědět i bez pomůcky, když jsou venkovní teploty srovnaný s vnitřní jestli rekuperace má 0% nebo 100% účinnost?
Marfi

od mirek » 30 lis 2011, 19:58

Marfi píše: má 0% nebo 100% účinnost?

To se ptate, nebo me zkousite?
Samozrejme, ze 0%, protoze k zadnemu predavani tepla nedochazi.
Je to jak otazka, jaky vykon ma motor auta, kdyz jedete z kopce. Odpovezte si na ni.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Marfi » 01 pro 2011, 00:30

mirek píše:To se ptate, nebo me zkousite?
Samozrejme, ze 0%, protoze k zadnemu predavani tepla nedochazi.
Je to jak otazka, jaky vykon ma motor auta, kdyz jedete z kopce. Odpovezte si na ni.

Nezkoušim to nene já se fakty ptam. Mám v tom pěknej hokej. Zase se zeptam. Když by byla účinnost 0% při teplotě venku 20°C a v domě taky 20°C, jaká bude při venkovních 19°C a vnitřních 20°C? A kdy je teoreticky 100%?
Marfi

od mirek » 01 pro 2011, 09:02

Marfi píše: kdy je teoreticky 100%?

Tak toto by me samotneho zajimalo. Do dnes jsem to poradne nepochopil. Nimene odpoved naleznete zde viewtopic.php?f=18&t=853&p=2259&hilit=%C3%BA%C4%8Dinost#p2259
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Marfi » 01 pro 2011, 10:21

mirek píše:
Marfi píše: kdy je teoreticky 100%?

Tak toto by me samotneho zajimalo. Do dnes jsem to poradne nepochopil. Nimene odpoved naleznete zde viewtopic.php?f=18&t=853&p=2259&hilit=%C3%BA%C4%8Dinost#p2259

To je pro mě moc študýrovaný a nerozumim tomu. Proč nemůže někdo říct, kdy má rekuperace 100%? Nejsme legrační, snažíme se koupit jednotky s účinností ke 100% a ani nevíme co to znamená. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Marfi

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnické rozvody