Řešil jsem před rokem naprosto shodnou situaci! Ještě bych rád uvedl, že se zabývám instalací a servisem zabezpečovací techniky a během roku navštívím stovky rodinných domů. Tak získávám možnost srovnávání různých systémů a také slýchám neoficiální recenze na různé firmy a jejich výrobky.
pptr píše:Po delsim zvazovani jsme se ale nakonec rozhodli pro teplovodni podlahovku v prizemi a patre.
Správná volba, je to sice subjektivní dojem, ale teplo od podlahy beru jako nejpříjemnější zálažitost.
pptr píše:Ale nechceme se vzdat rekuperace.
Proč byste se vzdávali? Navíc skutečně platí nařízení, že již v domě musí být nějak větrání řešeno, okna nestačí.
pptr píše:Bohuzel vzhledem k dispozici domu a priprave (rozvody v podlaze, otevreny prostor az do strechy) neni jina moznost nez vest rozvody v podlaze. Coz ale neni prilis vhodne reseni pro vetrani ale spise pro vytapeni.
A kdyz uz tam ty rozvody budou, proc je nevyuzit jako alternativu vytapeni?
To je sice fakt, ale nechal jsem si udělat nabídku na rozvody v podlaze pro teplovzdušné vytápění a rozdíl byl obrovský. Nechci tu dělat někomu marketing, takže si to zkuste nechat nacenit a uvidíte sám. Podlahové kanály 50x200 odpovídají 80 rouře a tedy na přenesení vzduchu/výkonu jich potřebujete mnohem víc než jen na větrání.
pptr píše:Cetl jsem spoustu nazoru o (ne)vhodnosti cirkulacniho vytapeni - ale mozna pro tento velky otevreny prostor to muze byt prave vhodne reseni (nehrozi prehrivani pri zatopeni v krbu, rozhaneni tepleho vzduchu od krbu do dalsich mistnosti)
Miseni pachu z kuchyne se stejne uplne neubranime. Co myslite ?
Myslím, že jsou to vyhozené peníze, až to začnete skládat, uvidíte sám. Obzvlášť,když nebudete topit pořád a když,tak v otevřeném prostoru se teplo od krbu šíří celkem spolehlivě samo bez dalších energie. Alespoň u nás to tak je. Já mám v patře ložnice a tam nijak topit nepotřebuju.
pptr píše:Dale jestli volit pasivni / aktivni rekuperaci - obecne samozrejme chapu rozdily, vyhody nevyhody.Na jednu stranu se mi libi kompaktnost jednotek ktere mohou resit i ohrev TUV, nebo chlazeni na druhou stranu je asi "bezpecnejsi" mit jednotlive systemy oddelene z duvodu dodatecnych uprav, zmen - popr. oprav.
To jsem si také myslel, ale mám výhodu, že jsem mohl zcela nezávisle mluvit s nepodlacenými majiteli těchto systémů.
pptr píše: U nas urcite plati ze :
- partnerka je choulostivejsi na teplo, hlavne odspodu a urcite bude potreba nezavisle regulace (hlavne proto se nam primarni teplovzduch nelibi - takze podlahovka)
- v panelaku trpime pretopenym vzduchem a vetrame velmi casto (takze urcite budeme chtit zazit pocit trvaleho prisunu cerstveho vzduchu)
- predpokladejme 4-clennou rodinu
- taky odhaduju ze budeme spis nadprumernou spotrebu TUV
To jsou běžné požadavky. Zase se vrátím k mé profesi a kontaktu s lidmi. Všichni, co mají podlahovku ji chválí nebo si na ni nestěžují. Majitelé jiných systémů se již rozcházejí, dělí na skupiny spokojených a nespokojených. To mě 100% ujistilo, že nehodlám riskovat zařazení do skupiny nespokojených.
pptr píše:Vlaste mi jde hlavne o to, jestli jit do te Atrey - kdyz uz je projekt a priprava pro polozeni rozvodu do podlahy. Myslite ze to muze byt dobre reseni nebo je neco zasadniho o cem bych mel uvazovat?
Utečte od toho, dokud není zabetonováno,je čas. Já už měl také projekt. Konkurence mi projekt udělala zdarma a to ani nevěděli, že jejich rozvodná soustava mi ušetřila přes 40 tisíc Kč. Další peníze jsem ušetřil na samotné jednotce. Nejlepší je, nechat si udělat nabídku komplet na jeden a druhý nebo třetí systém. Uvidíte, kolik ve finále ušetříte. Prostor v podlaze jsem také využil pro přívody do přízemí shora a horní patro jsem nechal skoro bez změny, jen ventily mám ze zdi asi 50cm nad podlahou. Nahoře jsou ložnice a tam čerstvý vzduch u podlahy nevadí.
pptr píše:I v souvislosti treba s ohrevem TUV. Chlazeni snad nebude treba. ZR neplanujem.
Jestli máte nízkoenergetickou stavbu, tak chlazení třeba bude a to hlavně v ložnicích v podkroví. Ještě jinak bych to řekl. Vydržet se dá cokoliv, můžu se péct ve vlastní šťávě nebo to otravný horko snížit a ohřát si s ním vodu.
pptr píše:Do budoucna bych snad uvazoval o venkovnim TC vzduch/voda - az bude k mani za rozumny peniz.
Přemýšlíme zase úplně stejně. Jsem teď úplně vycucaný z peněz a musím přiznat, že už na TČ nezbylo. Proto jsem volil teplovodní podlahovku. Já tedy i do koupelny, nekombinoval bych dva systémy. V létě se to dá vydržet a nechybími to, teplo zajišťují kombinované žebříky.
pptr píše:Takze mi vyslo VZT + elektrokotel, jen se trochu bojim pri nasi spotrebe nakladu na TUV.
Mně to vyšlo na podlahovku. TČ někdy v budoucnu. Zatím topím elektrokotlem, který je přímo ve větrací jednotce. Je to úplně nezávislý systém, jde odpojit, jenom využívá prostor v jedný bedně. Jako výhodu beru, že to mám všechno řízený jedním regulátorem. Celkově navýšil elektrokotel investici do vytápění jen o 15 tisíc a to se dá vydržet. Až budu mít v budoucnu TČ, stejně bude potřeba nějaký bivalentní zdroj.