Zdravím všechny,
Jsem zrovna ve fázi projektu svého nového rod. domu a konkrétně se mi jedná o úskalí použití VZT v kombinaci s krbem a digestoří (VZT vs KRB vs DIG):
1. VZT - zatím není jasné, zda pasivní či aktivní rekuperace (líbí se mi systémy "allinone" typu Anakonda), ovšem je to samozřejmě o financích, každopádně řízené větrání ANO
2. KRB - chceme uzavřený krb s externím přívodem vzduchu - využití spíše pro občasné zatopení v zimě, určitě ne jako hlavní zdroj tepla, krb nějaký menší, do 8kW (?)
3. DIG - manželka je rozená kuchtice, co téměř každý den stojí u plotny a dle ní nepřipadá nic jiného, než digestoř s odtahem do komína (a tedy i zpětnou klapkou). O cirkulační digestoři nechce ani slyšet, nevěří účinnosti filtrů ...
Otázka zní: Jak tyto tři věci prakticky fungují dohromady ?
Předpoklady:
1. Chceme všechny tři zmíněné technologie.
2. Dokonale utěsněný dům.
3. Velká místnost kuchyně-jídelna-obýv. pokoj.
4. Přívod vzduchu mj. do obýv. pokoje., odvod vzduchu mj. z kuchyně.
5. KRB v obývacím pokoji, zády k digestoři (mezi je oddělovací zeď)
6. Oddělené šachty pro DIG a KRB ve společném komínovém tělese.
Uvažuji následovné situace:
1. zap. VZT, vyp. DIG, vyp. KRB
- v odtahové dig. musí být zpětná klapka, krb má přívod externího vzduchu do topeniště, je možné, že bude VZT tahat vzduch přes netěsná dvířka krbu ??
2. vyp. VZT, zap. DIG, vyp. KRB
- cesta nejmenšího odporu vzduchu bude nejspíše přes VZT, která je vypnutá, dále přes ext. přívod vzduchu pro krb, nebudu si do místnosti tahat v zimě studený vzduch ?
3. vyp. VZT, vyp. DIG, zap. KRB
- krb má vlastní přívod vzduchu, zde problém nevidím
4. zap. VZT, zap. DIG, vyp. KRB
- VZT se pere s DIG, ventilátorům by to nemělo v RJ vadit, ale mám obavu spíše o řídící člen (výkonový prvek) ventilátoru. Někdo zkušenost ?? Jestliže má VZT cca desetinový výkon v přepravě množství vzduchu, nebude i tak DIG tahat vzduch z externího přívodu vzduchu pro krb ? Nebude pak v místnosti "popelový" odér ?
5. vyp. VZT, zap. DIG, zap. KRB
- kromě "tahání" vzduchu přes VZT bych měl obavy z kouře v místnosti ze zapáleného krbu (krbová dvířka nejsou dokonale těsná)
6. zap. VZT, vyp. DIG, zap. KRB
- při použití zpětné klapky digestoře zde nevidím problém
7. zap. VZT, zap. DIG, zap. KRB
- tohle už se ani neodvážím domyslet...
Z výše uvedeného mi plynou následující obavy v různých situacích:
- kouř v místnosti, případně popelový odér
- studený vzduch z topeniště krbu
- zatěžování VZT rekup. jednotky digestoří
- ztráta smyslu rekuperace energie
Toť mé úvahy, prosím o argumentaci, zda jsou mé obavy oprávněné, nesmyslné ...