Martin Šperl píše:Ještě bych rád dodal k vnitřní těsnosti. PHI Darmstadt, který certifikuje větrací jednotky pro pasivní domy požaduje v soulad s EN 308 vnitřní těsnost do 3%. Co to znamená pro jednotky s cirkulací, které přímo k přívodnímu míchají použitý vzduch se 100x větší intenzitou než připouští vnitřní netěsnost, ať si každý odvodí sám. Pokusím se dohledat další legislativu. Já znovu opakuji, že u nás jednotky s cirkulací zakázané zatím nejsou.
Musím souhlasit s Jardou že vám naprosto uniká rozdíl pojmu odpadní vzduch a cirkulační vzduch.
Podle vaší logiky by se totiž z čerstvého větracího vzduchu stával odpadní kontaminovaný ihned po opuštění výústky. Z hlediska výsledného principu je totiž jedno jestli se ten čerstvý venkovní vzduch s tím vnitřním smíchá přímo ve škatuli VZT nebo v místnosti. Aby byl pak zajištěn přívod čerstvého vzduchu dle této logiky přímo k jednotlivým osobám tak by museli být napojeni k větracímu systému hadicí, protože jinak k nim bude proudit již ten váš „znečištění odpadní vzduch“ (a to nechci ani domýšlet situaci jak by se osoba cítila kdyby touto trubkou umístěnou v masce bylo nutno zajistit normovaný průtok vzduchu). Zajisté uznáne že toto asi tvůrci norem nesledovali.
V normálních domech jsou místnosti kde je předpokládán větší vznik znečištěnějšího vzduchu (kuchyň, wc, koupelna, případně kuřárna ale z jiného soudku třeba i bazén-chlor, tělocvična) než v ostatních a vzduch odváděný z těchto místností je tudíž považován vždy za odpadní a do oběhu se nevrací. Pokud se vrátí netěsností výměníku je to chyba a tudíž je stanovena nějaká hodnota kterou by to překročit nemělo- o tom hovoří ta vnitřní netěsnost. Naproti tomu v ostatních místnostech se nepředpokládá vznik tak vysoké koncentrace škodlivin nebo jejich závadnost (maximálně vydýchaný vzduch) a tudíž je možno vracet do oběhu kam se ostatně vracejí i samostatně a nelze jim to zakázat (viz situace nad vyústkou a skvěle to popsal i Metball). Pro úplnost dodávám že existují i lokální zdroje takového znečištění kde se vyplatí jejich samostatný odtah nebo filtrace – klasicky digestoř v kuchyni.
Za situace že máme v bytě kuřáka je však nutné považovat za odpadní vzduch všude kde se vyskytuje. Obdobně odpadní vzduch bude i v okolí stále prdícího strýčka či smradlavého několik týdnů nemytého bezdomovce. V případě že se nám takové zdroje znečištění pohybují po celém domě je nutno za odpadní vzduch považovat vzduch v celém domě. Tyto situace však v mém okolí nejsou obvyklé a to je možná hlavní příčina toho proč máme zcela odlišný pohled na chápání toho co je a co není odpadní vzduch.
BTW: S odchodem mrazivých nocí jsem noční cirkulace zrušil a nahradil ji větráním „normovým“. Včera jsem opět výrazně zvýšil cirkulační složku na úkor větrací (kterou jsem samozřejmě nezrušil ale pouze snížil). U našeho kojence se totiž projevili nějaké alergické reakce na pyly které stávající filtrace v jednotce nedokázala zcela odfiltrovat. To uvádím jen pro doplnění výčtu situací kdy není zcela ideální větrat „naplno“ jen proto abych splnil normu (kvetení těch mršek rostlinek normou asi taky svázat nepůjde).