Odvětrání spíže

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od MIRAS » 06 čer 2012, 00:33

Můžete mi někdo poradit. Projektant vzduchotechniky nenavrhnul do špižírny žádný odtah ani přívod a chce to větrat trvale otevřeným průduchem nahoře a dole. Je to správně nebo to mám nechat spojit se vzduchotechnikou celýho domu?
MIRAS
 

od Unstrech » 06 čer 2012, 20:40

Je to varianta, která se dělá. Mně se to ale neosvědčilo. Ve velkých mrazech se musely otvory ucpávat, v horku se tam stejně potraviny kazily. Spíž používáme jako sklad potravin s delší trvanlivostí, nic jiného tam stejně nevydrží. Mám tam odtah a řízené větrání.
Unstrech
 

od Pavel Šubrt » 11 čer 2012, 10:24

Mě by také zajímalo, zda má být spíž napojena na rozvod VZT či nikoliv.
Selským rozumem, bych to zcela oddělil od okruhu VZT a udělal např. jen jeden průduch přes zeď ven. Pokud beru, že ve spíži má být optmálně co nejnižší teplota, nemohu tam dát nasávání teplého vzduchu který pochází např. z obýváku/kuchyně - ohřívám spíž a za druhé ochlazuji odpadní vzduch, který jde do rekuperační jednotky.

Vzduchaři jak je to tedy správně?
Uživatelský avatar
Pavel Šubrt
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 30
Registrován: 31 bře 2012, 11:09

od metball » 11 čer 2012, 14:17

Pavel Šubrt píše:... ve spíži má být optimálně co nejnižší teplota, nemohu tam dát nasávání teplého vzduchu ...

Jj, přesná dedukce 8-) , neb
i z teoretického hlediska
má být špajzka v pastóšce:

0) částečně zakopána pod zemí,

1) na severní až východní straně baráku (nebo aspoň za zastíněnou zdí),

2) efektivně zbavovaná vlhkosti (především v přechodných obdobích je to Houston),
3) v létě chráněna před vlhkým a teplým vzduchem (triviál - stačí to "skoro zacpat" ale aby se nerosilo),
4) v zimě mírně přichlazována (a sušena) exteriérovým vzduchem (přicpat izolací),

5) tedy je to řešení úlohy
o minimální teplotě
a minimální gramáži vody ve vzduchu.


Jako obvykle jsem zas neporadil ... jen varoval před kondenzací :twisted:

pěvecký sbor Brutus.

P.S.:
Z poznatků/nářků bydlitelů v různých typech NeMovitostí / NeHnutelností
bych ovšem podotkl - BACHA na ty LOCHNY DO VENKOVNÍ ZDI.
Skoro bych je řešil jako "špuntovatelné" pomocí EPS/XPS ZVENKU!

P.P.S.:
Inu,
sklep (studené vlhko)
a komora (teplé sucho)
jsou další dva extrémy,
každý na opačné straně "od špajzky".
Ne geometricky, topologicky. ;)
Uživatelský avatar
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
 
Příspěvky: 888
Registrován: 18 dub 2011, 20:29

od mirek » 16 čer 2012, 22:41

....nejak si v dnesnich novostavbach maximalne oplacane EPS nedokazi predstavit "klasickou" spizku, kterou zname z domu nasich predku. Kde se tam ten chlad ma brat? Jedine reseni me napada (a to pouze na zimni obdobi) udelat jiz zminenou "diru" ven. To ale jaksi podstatne pokazim vzduchotesnost domu, o kterou v dome se VZT hodne jde.

Mam take spizku, kde neni vytapeni, ale teplota je tam pouze o par desetinek stupnu nizsi, nez ve vytapenych mistnostech. Potom, co jsem tam dal lednicku, tak je tam teplota podstate vyssi.
Od zacatku tak nejak pocitam s tim, ze je to "zasobarna" trvanlivych potravin. Ty ktere potrebuji chlad, tak dam do lednicky.
Uživatelský avatar
mirek
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 257
Registrován: 25 úno 2011, 21:26

od MIRAS » 17 čer 2012, 09:17

mirek píše:.... Potom, co jsem tam dal lednicku, tak je tam teplota podstate vyssi.
Lednička je tepelné čerpadlo, co odčerpá teplo z potravin a prostoru uvnitř ledničky, následně ho vypustí ven. S teplem z kompresoru to v malé místnosti slušně zatopí. Lednice do spíže nepatří. Když se tam dá, už to není spíž, ale komora dobrá tak ještě na vysavač. Stejně jako Mirek si nedovedu představit klasickou spíž v moderní novostavbě.
MIRAS
 

od mirek » 03 črc 2012, 19:45

SFO píše:Koupíte tedy chlazenou skříňovou vinotéku,
pro brambory se bude chodit po kilech maximálně ...
Inu, něco za něco.
Ani blbě, ani dobře. :twisted:
Prostě jinak.
Jen ten dodavatel energie jásá ...

No, rozhodne bude jasat mene, nez u domu s klasickou studenou spizkou - vinoteka si vezme "o neco mene" energie, nez ten "starej dobrej - energeticko-neuspornej" dum se spizkou :-)
Uživatelský avatar
mirek
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 257
Registrován: 25 úno 2011, 21:26

od Honzan » 15 úno 2017, 13:30

Zdravím, všechny je to starší téma, ale nyní řeším podobnou situaci a napadá mě řešení průduch "nasávání" přivést ze sklepa kde je chládek. ale je tam i vlhko. co si o tom myslíte?
Honzan
 

od Ferin » 15 úno 2017, 15:05

A jak budete spižku vzduchově a tepelně izolovat od zbytku obytné plochy?
My máme ve spižce přívod vzduchu v rámci rekuperace (a samozřejmě žádné topení), což tam zajišťuje o pár stupňů nižší teplotu (a to i navzdory tomu, že je v ní velkej mrazák).
Vzhledem k tomu, že máte i sklep, tak tam asi o moc nižší teplotu potřebovat nebudete.
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

od Honzan » 15 úno 2017, 15:24

No izolovat, jsem to v plánu níjak neměl. je tam 30cm stěna tak jsem si říkal, že to by mělo být dostačující. právě si nejsem jist zda má smysl to řešit. ale pokud by to pomohlo ve spíži snížit teplotu hlavně v létě bylo by to super. Sklep máme, ale ten je od kuchyně již dál tak tam budou opravdu jen suroviny přes zimu jako jablka, brambory atp.
Honzan
 

od nemo » 16 úno 2017, 12:23

Podle mě spíž dnes neexistuje. Spíš existovala v dobách, kdy nebyly ledničky a hospodařilo se tak, že se zabilo prase a ve spíži se pak skladovalo třeba sádlo, uzené maso a pod. Prostě potraviny, které je potřeba uchovávat v chladu a suchu. Jednak tenkrát tam měli celé prase a dnes si koupíte 10dkg uzeného a jednak tenkrát neměli ledničky. Skutečná spíž musela být na severní straně, stěny byly 60cm plná cihla nebo třeba i 1m kámen a větralo se průduchy ven. Při velkých mrazech a v létě se průduchy ucpávaly, aby tam pořád bylo chladno a sucho. Na rozdíl od sklepu, kde byly brambory a zelenina a kde se vlhkost musí pohybovat kolem 90%, tak spíš musí být suchá.
Na co používáte spíž dnes? Nevím, jak vy, ale já na mouky, těstoviny, kompoty, nakládané okurky, kečup hořčici, olej, ocet... Nic z toho není potřeba skladovat v chladu! Kompotům je to úplně jedno a mouka a pod. poutřebuje pouze sucho. Protože doby, kdy se mouky nakupovaly po 50kg pytlích jsou taky dávno pryč, není spíž jako místnost vůbec potřeba. Pokud už ji mám, tak bych ji rozhodně nevětral průduchy ven (ač to stavařská norma myslím dodnes nařizuje), protože dnes se:
1. Spíže staví bez ohledu na světové strany.
2. Stavební konstrukce mají mnohem menší akumulaci než mívaly.
3. Není žádný důvod k tomu, ve spíži udržovat chlad.
Jak to tedy řešit? Jednoduše, bohatě stačí mřížka do dveří, případně do spíže přivést něco málo přívodu. Ten přívod je vetšinou lepší, než mřížka ve dveřích, ale občas nastane situace, že je na škodu (třeba v létě při vysokých teplotách a vysoké RH).
Uživatelský avatar
nemo
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 97
Registrován: 30 zář 2016, 14:16

od mirek » 16 úno 2017, 12:57

Presne tak. Souhlas. Ja mam ve spizi lednici ktera tam trochu topi. Dvere mam do spizky neustale otevrene. Zaviram jen, kdyz me rusi lednice pri sledovani TV vecer.
Veci ktere chci mit v chladu dam bud do lednice a nebo v zime do garaze.
Uživatelský avatar
mirek
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 257
Registrován: 25 úno 2011, 21:26

od nnntomas » 07 bře 2021, 10:54

Zdravím,
měl bych trochu nevšední dotaz - co říkáte na řešení přichlazování spíže 2m2 v létě podlahovým topením? El. ventil by v případě chlazení jen otevřel okruh vody do spíže, při topení by byl okruh zavřen.
Uživatelský avatar
nnntomas
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 10 úno 2019, 21:29

od 000 » 11 bře 2021, 09:38

Já bych to nedělal. Co potřebuje být v chladu, to máte v lednici. Ve spíži je nejdůležitější sucho a ochlazením vzduchu relativní vlhkost zbytečně zvyšujete.
000
 


Zpět na Vzduchotechnické rozvody