Čím izolovat VZT potrubí

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od mbranza » 27 dub 2015, 09:28

Mám otázku(y) na zdejší diskutéry čím zaizolovat VZT potrubí. Pročetl jsem všechna vlákna týkající se izolace ale všude se řeší převážně tloušťka. Proto jsem si dovolil založit nové téma a snad mě za to neukamenujete. Pro upřesnění řeším rozvody VZT pro aktivní jednotku s možností chlazení.

To, že sání a výfuk z jednotky bude masivně zaizolován v pořadí Spiro, syntetický kaučuk a na tom vata je jasné. To samé jako že i přívod do místností bude zaizolován vatou.

Otázka je ale jakou vatu. Je nutné použít minerální nebo skelnou vatu? Musí být vata hydrofobizovaná? Je nutné použít vatu polepenou hliníkovou folií? Zajistí tato hliníková folie lepší protipožární odolnost? Nebo lze použít vatu bez hliníkové folie a omotat paro-těsnou/propustnou folií? Klasickou roli nebo lamelovou rohož? Ptám se zejména z důvodů velmi rozdílných cen různých typů izolace.

Případnými zkušenostmi jak se vám s jakou vatou pracuje nepohrdnu.

Děkuji za reakce
mbranza

od anonym » 27 dub 2015, 11:06

Obvykle se používá vata minerální s Al polepem. Al polep nemá žádný vliv na požární odolnost, ten ja tam jako parozábrana a částečně zřejmě i z estetických důvodů (ono to žádná nádhera není, ale lepší než vara s pletivem). Kaučukovou izolaci je možno použít rovněž, je vzhlednější, ale dražší.
anonym

od mbranza » 27 dub 2015, 13:17

Takže pokud potrubí obalím nějakou minerální vatou a to obalím parotěsnou folií, tak to účel splní stejný?

Estetický dojem neřeším, jelikož celé potrubí bude schované u stropu ve vytápěném prostoru v SDK podhledu.
mbranza

od anonym » 28 dub 2015, 14:07

Ano. Tepelné vlastnosti různých druhů minerální, přípedně slekné vaty vám poskytne výrobce (zpravidla uvádějí na webu). Používají se výrobky označené LSP (lamelové skružovatelné pásy) tloušťky minimálně 40mm (např. http://www.isover.cz/orstech-lsp-pyro). Jde o to, že s těmito pásy se dobře pracuje. Jsou to lamely cca 5cm široké, nalepené na té Al fólii. Díky tomu, že je izolace takto dělena, dobře kopíruje kruhové potrubí. V případě čtyřhranného zase vytržením jedné lamely snadno vytvoříte místo pro roh. Jinak ale materiál izolace není kritický a pokud se jedná o izolaci potrubí s teplým vzduchem ve studeném prostoru (např. upravený ohřátý vzduch vedený nevytápěnou půdou), není třeba ani parozábrana. Tu v tomto případě tvoří vlastní potrubí.
anonym

od mbranza » 20 kvě 2015, 16:38

Mohu ještě požádat o tip na nějakou pohledově přijatelnou variantu výfuku a sání k osazení do fasády?
mbranza

od anonym » 21 kvě 2015, 09:22

Pochopil jsem správně, že nejde o izolaci, ale o zakončení potrubí na fasádě? Nejpoužívanější jsou protidešťové žaluzie, vyrábějí se z pozinku, hliníku případně nerezu. Mohou být komaxitované a vyrábí se ze stavebnic, takže je možný téměř jakýkoliv rozměr. Pozinkované jsou vhodné od rozměru tak 355x355 výš, hliníkové od 200x200. Při rozměrech pod 200x200 doporučujii použít nějakou plastovou mřížku, pro výdech možno použít samočinnou žaluzii (např. Multivac ji prodává pod označením WSK).
Jinou možností je zakončit sání a výdech obloukem 45%, který je před fasádou. Oblouk je opatřen pletivem. Toto řešení není příliš vzhledné, ale má výhodu, že pokud v odvodu kondenzuje vlhkost, nestéká kondenzát po fasádě. Zvlášť vhodné je toto řešení u samostatných odtahů z koupelny nebo kuchyňské digestoře.
anonym

Zpět na Vzduchotechnické rozvody