Mia píše:Chtěla jsem se zeptat, co říkáte na možnost umístění rekuperační jednotky do linky nad digestoř a přímo pomocí motoru ve vetrací jednotce odsávat i špinavý vzduch z vaření? Nabídli nám to ze stavení firmy a mně se to docela líbí.
Chtělo by to typ jednotky.
Když chci v domě šetřit, neni dobrý vypouštět vzduch z digestoře přímo ven. Viděl jsem několik typů jednotek Systemair, který to mají takhle dělaný. Považuju to za slepou uličku. Vzduch z digestoře jde ven bez rekuperace a to je nehospodárný. Navíc motor, který zajišťuje větrání i odtah z digestoře nemůže stíhat nebo musí i zbytečně převětrávat. Vysvětlim. Když z domu jde 150 m3/h a do domu 150m3/h, je vše OK. Sepnutím digestoře jde polovina odtahu rovnou mimo výměník. Když se jenom rozdělí stávající výkon, je odtah z digestoře nedostatečný (ono nestačí ani těch 150m3/h, mělo by se odtahovat 12-15x násobek objemu kuchyně). Motor taky může přidat, ale to znamená zbytečně zvýšený přívod do místnosti a velké ztráty tepla. Rozhodně je lepší mít samostatnou výkonou digestoř pro zachycení mastnoty a samostatnou rekuperační jednotku. Umístění rekuperační jednotky do kuchyně to je otázka. Přívod vzduchu do jednotky je potřeba silně izolovat, nevím, jestli by tam bylo dost místa a jestli to neubere prostor pro v horních skříňkách. Problém může být s kondenzátem, hlukem, přístupem k filtrům atd.