Tak manuálně bych to samozřejmě to neřídil. Ale hodně věcí už v současnosti řídím skrz smarthome - tzn nějaká klapka navíc by byla jednoduchá automatizace například dle času, případně při zmáčknutí tlačítka "boost" by se ostatní pozavíraly a nechala jen ta, ve které místnosti by se to tlačítko zmáčklo.
Osobně si nedokážu představit už nemít smarthome v novostavbě (je to potřeba dělat ale rozumně a ne jak někde v reklamě kde si rozsvěcí z mobilu!!!)
Cenově si nemyslím že by to byla nějaká šílenost (hlavně v rozpočtu baráku) - budu si tu dělat nějaký změny a koupil jsem už i nějaký materiál na "pokusy".
Obyčejná klapka je cca 600kč, k tomu servo z aliexpressu (vypadá vcelku kvalitně i uvnitř) dalších 600kč a servo se řídí přes Shelly 2PM modul určený pro žaluzie, dalších 700kč (klasické řízení do motoru nulák + fáze na jeden směr nebo fáze na druhý směr). Komplet cca 2 litry, s nějakou "režijí" za napojovací materiál atd 3litry za klapku (za pokoj). To mi přijde "zadarmo". Mít ten barák rozestavěný, tak tohle nacpu všude. Komfort používání by pak byl naprosto nesrovnatelný - například by se při rozsvícení/zhasnutí v konkrétním pokoji mohlo přidat na otevření klapky (záchod, koupelna), při detekci zapnutí varné desky v kuchyni by se dalo 100% do kuchyně atd atd. Nebo by se vstupy pro tohle rozhodování mohly brát z čidel CO2/vlhkosti nebo čidel zabezpečovačky atd atd...těch možností se pak otevírá naprosto neskutečné množství.
Už teď mám ve smarthome hodně věcí (třeba "vím" o každém světle co se rozsvítí) a třeba takto řídím oběhové čerpadlo na TUV - ty ztráty tepla v trubkách když by jelo paušálně jsou naprosto astronomické (aspoň mi to tak přijde
) takže to spínám dle času + rozsvícení světel v koupelně + by se dalo zaintegrovat například dle nastavení budíku na mobilu - tzn zazvoní budík, sepne se čerpadlo. Ale to už je jen taková třešnička.